Alfabilder. Tablettaskar. Syrliga, gula tabletter. Alfabilder = nostalgi. Jag måste erkänna att jag var inte speciellt sugen varken på bilderna eller tabletterna. Min Alfasamling bestod av fyra bilder – två från IFK Eskilstuna, en från Motala AIF och så Jönköpings Södras målvakt Rolf Johansson. En storsamlare på Alfa kom hit. Han saknade Rolf Johansson i sin samling och ville köpa honom. Läget var brydsamt. Skulle jag avyttra en fjärdedel av min samling till en som säkert hade över 1000 bilder? Humaniteten segrade. Han fick ta honom. För egentligen – vad spelade det för roll om jag hade tre eller fyra bilder? Nä, jag ville ha något bättre än Alfabilder. Landslagsmän. T.ex. en serie med landslagsmän genom tiderna. Jag insåg givetvis att det var en utopi. Någon sådan serie skulle aldrig kunna göras. Eller? Hur var det parollen löd? ”Om man vill ha något, som inte finns – ja, då får man väl göra det själv”! Så kom idén om att framställa bilder på alla landslagsmän i fotboll genom tiderna. En helt vansinnig idé! Vill man vara egen fordras det ibland tankar som gränsar till det omöjliga. Projektet framskred allt eftersom. I en till synes aldrig sinande ström målades den ena bilden efter den andra. Efter tre år var projektet klart! 916 landslagsmän fanns avporträtterade från 1908 t.o.m. 2000.
Ett dylikt projekt fordrar naturligtvis en värdig invigning. Ordföranden i Svenska Fotbollförbundet, Lars-Åke Lagrell, tillskrevs om han var intresserad av att komma och inviga det hela. Ja, jag skrev t.o.m. att det borde vara en ära – för honom – att som ende ordförande i fotbollshistorien få chansen av vara invigare av en utställning om porträttmålade landslagsmän i fotboll genom tiderna. Det tyckte han också! Lagrell fick bestämma datum för invigningen. Lördagen den 12 maj 2001 är en minnesvärd dag. Visserligen kom inte alla inbjudna gäster (c:a 400 landslagsmän), men det kom besökare från Öland, Småland, Östergötland, Södermanland, Närke, Värmland, Västergötland, Göteborg och Malmö. Det blev ett helsidesreportage i Aftonbladets Sportbladet och Radio Skaraborg körde i varje nyhetssändning dagen efter om invigningen. En person bör nämnas i sammanhanget: nuvarande ordföranden i WIS, Tommy Wahlsten. Han hade nämligen tagit fram adresser till samtliga landslagsmän (utom en), boende i 13 länder och dessutom hjälpt till med att leta fram ett antal foton på gamla landslagsmän. Tack, Tommy!
År 2005 är det dags för ännu en invigning. Denna gång har samtliga Svenska Dagbladets Bragdmedaljörer under 80 år blivit till träskallar. D.v.s. att de sågats ut i profil och målats. 85 gubbar och gummor finns utsågade samt fem lagemblem. Invigaren till specialutställningen är naturligtvis given: Svenska Dagbladets mångårige sportchef, Sune Sylvén, som utdelat ett otal bragdmedaljer. Naturligtvis kommer samtliga Bragdmedaljörer i livet att inbjudas.
Till årets kulturkommuns ära har i museet tagits fram en stor modell över Vara kommun i storlek 280×240 cm. Eftersom den framställts i museet, och även finns till beskådande där, har sponsornamnet blivit ”Slättajätten Kålle Sal” (kommunen har ett mänskligt utseende, om än ej särskilt fagert). Där finns utplacerat såväl sevärdheter som historiska händelser, idrotts- och festplatser m.m. Man kan säga att modellen är en dokumentär ”sevärdhet för sevärdheter”. I anslutning till modellen finns ”Bondeåret” representerat i form av motiv gjorda av träkvistar. På andra sidan väggen, i OS-avdelningen, är samtliga idrottsgrenar presenterade i form av figurer också gjorda av träkvistar.
Utvecklingen i Kålles Rekord-Magasin har gått ”rekordartat” under 10 säsonger. Från ett ”pryllöst museum rakt uppåt väggarna” till ett prylfullt, prålande, ”gränslöst mångkulturellt”, konstnärligt inriktat idrotts- och nöjesmuseum på 300 kvadratmeter i två våningar.
Carl-Owe Johansson
Kålles Rekord-Magasins hemsida