Larv – Hedensborgs idrottplats

Hedensborg, Larv. Invigd 1949. Hemmaplan för Larvs FK. Klubblokalen invigd 1970. Hedensborg är Vara kommuns största idrottsplats med hela sex gräsplaner samt en grusplan.

       

Artikel publicerad i tidningen Westgötarnas idrottshistoria nr 1-2023.

HEDENSBORG

1529 samlades såväl allmoge som höga herrar på Larvs hed. Anledningen var ett upprorsförsök mot Gustav Vasa. 420 år senare var det dags för en betydligt trevligare sammankomst på ungefär samma plats. 1949 invigdes nämligen idrottsplatsen Hedensborg i Larv med pompa och ståt: tal, gymnastikuppvisning och triangelmatcher i fotboll.  Förutom fotbollsplanen bestod idrottsplatsen av en militärbarack som omklädningsrum.

Nytt publikrekord slogs 1954. 1 500 åskådare lockades till Hedensborg, när ”Snoddas” Nordgren förstärkte Larvs FK i en fotbollsmatch. Han spelade en halvlek (managern Torsten Adenby spelade den andra) och sjöng i halvtidspaus. På kvällen uppträdde ”Snoddas” på närliggande festplatsen Hedalund.

1969 uppfördes en ny klubblokal med omklädningsrum och klubbrum i källarplanet och en stor bordtennislokal på övre våningen. Portalen från nedlagda festplatsen Hedalund flyttades till Hedensborg. Till seriefinalen i Div. VI 1971 mellan Larvs FK och IFK Emtunga kom 800 åskådare.

Undan för undan byggdes idrottsplatsen ut till en av de största idrottsplatserna i Västergötland med fem fullstora gräsplaner, en grusplan och en 7-mannaplan. Sandunderlaget gjorde att planerna var ovanligt torra tidigt. Varje försäsongshelg spelades matcher på träningsplanerna. T.o.m. IF Elfsborg, Hammarby IF och IFK Göteborg lockades till Larv. I och med konstgräsets introduktion minskade attraktionen i Larv succesivt. Det gällde att hitta alternativa lösningar för användandet och ekonomin. På Hedensborg har bl.a. förekommit klassfotboll, 12-timmarscykling, bilbingo och hunduppvisning. Grusplanen har gjorts om till ett utegym. Senaste nymodighet är en kricketplan på en överflödig gräsyta.

2018 totalförstördes klubblokalen invändigt av en mordbrand. Ett år senare stod en helrenoverad lokal klar! Alltid händer det något på Hedensborg!