Övriga – Vara-Bjertorp Golfklubb

Vara-Bjertorps Golfklubb. Den 1 april 1987 stod ett gäng golfintresserade på en stubbåker vid elevhemmet på Bjertorp. De hade en vision, som inte skulle betraktas som ett aprilskämt: att stubbåkern skulle förvandlas till en fin och välklippt golfbana. I visionerna ingick att den skulle vara klar om två år. Kostnaden beräknades till mellan fem och tio miljoner kronor.

Till mötet i Bernadine Littorins minne hade ett 70-tal personer samlats. De var rörande överens: Vara kommun behöver en golfbana! En skiss över en framtida golfbana med böljande kullar, sjöar, gröna gräsmattor och ett fint klubbhus var redan framtagen.

Följande interimstyrelse bildades: Vara kommuns kanslichef Kenth Lindström, Weibulls Sven Engberg, Lars Andersson (Spannmåls-Birgera Lars), Tråvad, Camilla Bender från Larv och Christer Johansson, Kvänum. De fick i uppdrag att förvandla åkrarna kring Bjertorp till vidsträckta gräsmattor. Frågan var bara: vem skulle betala kalaset?

 Lördagen den 16 juni 1990 blev en bemärkelsedag för alla medlemmar och alla som kämpat för att få golfbanan på Bjertorp i ordning. Då slog nämligen bankommitténs ordförande Lars Andersson inför 100-talet åskådare det första slaget på den riktiga golfbanan. Tidigare hade man fått nöja sig med en korthålsbana. Nu var alltså samtliga 18 greener färdigklippta och redo för spel. Drygt 400 ”slagfärdiga” medlemmar stod på tur.

Första damen att slå en boll på banan var Eva Johansson, som tillsammans med Johan Gezelius svarat för inredningen av klubbhuset. Under dagen avverkade 150 golfare banan.

Ordförande för Vara-Bjertorps Golfklubb, Gunnar Abrahamsson, var nöjd, stolt och belåten, när han hälsade välkommen och konstaterade att nu hade golfen på Bjertorp äntligen kommit igång på allvar.

Söndagen den 12 augusti 1990 invigde Vara-Bjertorps Golfklubb offentligt sin nya golfbana. Ingen mindre än hovsångerskan, kyrkvärden och golfspelerskan Alice Babs skötte invigningen, även om det var kommunalrådet Lars Larsson som fick äran att klippa det blågula bandet. Det hade naturligtvis räckt för Alice Babs att bara säga ”Swing it”, så hade det symboliserat hennes karriär och intressen i livet. Nu sa hon inte så. Istället sa hon: ”Vara var det vara månde, men för mig gäller hädanefter Vara-Bjertorp”. En bättre ambassadör för Vara-Bjertorp är det svårt att tänka sig. Alice Babs sjöng in den nya golfbanan och belönades med ett hedersmedlemskap i klubben.

Vara-Bjertorps golfklubb är bygdens största idrottsförening med c:a 800 medlemmar. Tre år i rad (2013-2015) har Vara-Bjertorps golfbana utsetts till Västergötlands bästa och under några år var Vara-Bjertorps golfklubb rankad etta i Västergötland.