Norra Vånga Bollklubb

1927 tog fyra personer initiativet till att bilda Norra Vånga Bollklubb. Dessa var: Ernst Bengtsson, som blev utsedd som ordförande, Hjalmar Bengtsson, Ernst Pettersson och Sven Broberg.

De två första åren fick en klövervall vid Hjulebo i Glättestorp fungera som fotbollsplan. Första matchen där spelades mot Kvänums IF. Det gick inte speciellt bra för Vångapojkarna: förlust med 13-0. Men man hade i alla fall fått matchbollen, som kostade 14:- kronor, till skänks av Nils Abelsson och bröderna Bengtsson.

Efter två år flyttades aktiviteterna till Edsvära, i närheten där så småningom Edsväras idrottsplats Edsvallen är belägen. Anledningen till platsvalet var delvis att ett gäng Edsvärapojkar var med i Bollklubben. Dessutom tillkom det spelare såväl från Vinköl som Härlunda. Efter ett par år uppstod en schism mellan Vånga och Edsvärapojkarna, då de sistnämnda kände sig missnöjda med representationen i laget. Planen låg ju i deras socken. Det resulterade i en brytning, så tillvida att Edsväraborna bildade en egen förening och anlade en ny fotbollsplan strax söder om den redan befintliga, som ju tillhörde Bollklubben. Därmed skapades en rivalitet mellan socknarnas fotbollslag, som kom att vara ”i evigheter” (nästan).

1931 arrenderade emellertid NVBK mark av Linus Karlsson på Holmen, där en ny plan kom till. Platsen var densamma som där nuvarande Holmavallen ligger. Norra Vånga BK:s premiärmatch spelades den 8 augusti 1931. Hemmaplanen (det dröjde till 1954 innan den ”döptes” till Holmavallen) var spelplatsen och motståndare var Odensbergs IF, som hade ”ofoget” att vinna med 4 – 2. I huvudsak var det lag från Falköpingstrakten som var motståndare till NVBK den första tiden. Första derbyt mot grannen Edsvära IK slutade också med förlust för NVBK (0 – 4). Det kom att bli många hårda duster de lagen emellan i fortsättningen.

De första inkomsterna för klubben kom från en fest som anordnades tillsammans med N. Vånga Skytteförening. Intäkterna från festen användes till att köpa gymnastiktröjor till laget. Fotbollsskor fick spelarna skaffa själva. När väl en klubbdräkt inskaffades, blev det en originell kombination: grön/rödrandiga tröjor och vita byxor.

1932 deltog såväl Norra Vånga BK som Edsvära IK i Kvänumsortens Pokalserie, liksom påföljande år. 1934 stod ett omklädningsrum klart. Tidigare hade ett redskapsskjul hos en granne till fotbollsplanen används. Såväl 1934 som 35 spelade NVBK i en Skaraserie, som man vann andra året och gick upp i Centralserien hösten 1935. Efter två inledande vinster var det slut på det roliga. I lokalpressen kunde läsas att N. Vånga ”gick upp som en sol och ner som en pannkaka”. Ytterligare en ynka poäng lyckades man krafsa ihop första året i en ”riktig” serie. Ändå kom det att dröja till slutet av 30-talet innan målnät anskaffades och 10 år innan man var tillbaka i Centralserien igen.

1947 firade N. Vånga BK 20-årsjubileum med en hembygdsfest vid Slipan. På programmet stod brottningsuppvisning av Skara Atletklubb, uppvisning av Kvänums kvinnliga gymnaster, dragkamp och ett uppträdande av klubbens egna förmågor i form av ett kabarégäng.

Fotbollsmässigt nådde NVBK V. Skaraborgsserien 1951/52, där man tillbringade tre säsonger. I fortsättningen blev det spel i lägsta serien ända fram till 1995. Då blev det avancemang till femman. En andraplacering 1998 betydde uppflyttning till Div. IV, för laget som mestadels harvat i lägsta serien! Trots elfteplatsen kom NVBK på tredje plats bland samtliga Allianslag.

Fakta N. Vånga BK: 1927 …(1999 sista året i seriespel). Idrottsplats: Holmavallen. Klubbdräkter: Grön/rödrandiga tröjor och vita byxor, röd tröja med alt. blå och vita byxor, röd/svartrandiga tröjor och svarta byxor, röd/vitrandiga tröjor, röda byxor. Seriesegrar: 7. 1935 Div. VII, 1938 Div. VIII (våren), 1938/39 Div. VIII, 1942/43 Div. VII, 1944/45 Div. VII, 1960 Div. VIII, 1994 Div. VI (1998 avancemang efter kval).

Andra sektioner: Ungdomssektion, friidrott, bordtennis, damfotboll.

Jubileumsskrift: Norra Vånga Bollklubb 70 år 1927 – 1997.

Ungdomssektion. I mitten av 1940-talet startades en organiserad ungdomsverksamhet med ett pojklag i seriespel. Det var förresten Bollklubbens Allan Welander som startade Kvänumsortens pojklagsserier. 1951 kom den första seriesegern. Under åren har ungdomsverksamheten skötts på ett föredömligt sätt, så att egna ungdomar har kunnat slussas in i representationslaget.

Damfotboll. Redan i slutet av 1940-talet bildades ett damfotbollslag i N. Vånga. De hade tyvärr inte så många lag att möta, så det dröjde närmare 25 år innan verksamheten togs upp igen. 1979 startades ett flicklag. 1980 blev det serievinst med endast en förlust och med målskillnaden 48-4 på 14 matcher. Samma år lyckades tjejerna också mycket bra i Skadevi Cup. Dessvärre blev inte verksamheten så långvarig. Damfotbollen tog upp på nytt i samverkan med Edsvära IK 2007 och lever vidare.

Friidrott. 1934 startades en friidrottssektion i Bollklubben. Den organiserade verksamheten startade 1940 och höll i sig nästan hela 40-talet ut. Det hölls regelbundna klubbmästerskap i terränglöpning och diverse friidrottsgrenar. En återkommande tävling var ”Vångastafetten”, där sex löpare sprang 800 meter vardera. NVBK vann två år medan det uppsatta vandringspriset erhölls av IK Vilske.

Bordtennis. I slutet av 1940-talet kom bordtennis in på programmet, med Olle Karlsson på Höga som den drivande kraften. Två seniorlag fanns i seriespel. I början var mejeriet spelplats, men relativt snart flyttade man till bygdegården. Under 1950-talet låg verksamheten nere. 1964 togs sporten upp igen. Efter några års seriespel, med såväl senior- som pojklag, minskade intresset och det hela ebbade ut.

2000 slogs klubben ihop med Edsvära Idrottsklubb och blev Edsvära/N. Vånga Fotbollsförening.


Damfotboll – lagbilder
Friidrott – bilder
Herrfotboll – lagbilder
Holmavallen
Jubileumsskrift