Bengt-Olof ”Tois” Uvesten
Bengt-Olof ”Tois” Uvesten, Larvs FK. ”Tois” ligger tvåa i maratontabellen för flest spelade seriematcher i Larvs FK:s A-lag i bordtennis. Mellan 1957-1992 spelade han 280 matcher med sin träracket.
Egon Hallberg
Egon Hallberg, Längjums BTK och Larvs FK. Visserligen ligger Egon Hallberg bara på sjunde plats i Larvs FK:s interna lista över flest spelade bordtennisseriematcher för A-laget med 179 (1966-1992). Då är att beakta att Egon Hallberg dessutom spelade åtskilliga matcher ”första halvlek” för ”ärkerivalerna” Längjums BTK:s A-lag från slutet av 1950-talet till 1966.
Einar Larsson
Einar Larsson, Larvs FK. Einar var lagledare för Larvs FK:s A-lag i 27 år. Under 17 av dessa år var han dessutom med i huvudstyrelsen som ledamot.
Helge Svantesson
Helge Svantesson, Längjums BTK, Längjums IS, Tråvads IF och Larvs FK. Helge Svantesson innehade sekreteraruppdraget i LBTK under hela dess historia, d.v.s. mellan 1952-1966. Var dessutom aktiv som spelare – flertalet av åren i A-laget – och ungdomstränare. 1957-58 var Helge ordförande i Längjums IS. Efter föreningens nedläggning fick Tråvads IF nytta av Helges kunskaper som sekreterare under fyra år. Helge Svantesson organiserade ”BT-ringen” 1969-71 representerande Larvs FK.
Henrik Johansson
Henrik Johansson, Larvs FK. 1980 debuterade Henrik Johansson i Larvs FK:s A-lag i bordtennis. Han spelar där fortfarande. Därmed har Henrik rekordet i antal seriematcher för Larvs FK:s A-lag: 301 (t.o.m. säsongen 2011/12). Vi får återkomma med uppdatering efter gångna säsong. Under många år har Henrik Johansson dessutom ansvarat för bordtennisträningarna i Larvs FK för såväl ungdomar som seniorer.
Jesper Johansson
Jesper Johansson, Larvs FK. Fr.o.m. debutsäsongen 1988 har Jesper Johansson deltagit i inte mindre än 455 seriematcher för Larvs FK:s A-lag i fotboll. Dessutom har han svarat för 142 mål. I båda kategorierna toppar Jesper Johansson Larvs FK:s interna maratontabeller.
Johannes Johansson
En av Larvs FK bättre spelare på senare år är Johannes Johansson. Han debuterade i A-laget 2006.
2011 prövade han lyckan med IFK Falköping i div. IV. Detta resulterade i sex mål under en halv säsong innan han återvände hem till Larv igen.
På höstsäsongen gjorde han 11 mål på 9 matcher för Larv som dock inte kunde rädda sig kvar i div. V.
Totalt har det blivit 41 mål på 92 matcher i A-laget 2006-2011.
Från och med 2012 är det uppflyttade IFK Falköping som gäller igen för Johannes. Denna gång för spel i div. III.
Lennart Björklund
Lennart Björklund – Larvs störste ledare.
I sin ungdom spelade han både fotboll och bordtennis i klubben men är mest känd som dess i dubbel bemärkelse store ledare.
I hela 31 satt han med i Larvs FKs styrelse.
Sekreterare i 22 år.
Med i fotbollssektion i 29 år.
I bordtennissekionen i 30 år.
I ungdomssektionen i 24 år.
Lagledare för B-laget i fotboll i 22 år.
Mellan åren 54-92 förde han protokoll på samtliga fotbollsmatcher som klubben spelade. Även bordtennis protokollförde han grundligt från starten.
1984 mottog han Allan Welanders minnespokal för årets ungdomsledare. Lennart blev den förste mottagare av det ständigt vandrande priset som utses av ungdomsalliansen styrelse.
Ovan ett exempel på hur Lennart Björklund, i protokollböcker, fört statistik över fotbollen från 1954 och framåt. Om det under matcherna hänt något ovanligt kunde det hända att Lennart skrev ner någon kommentar eller två om matchen ifråga. I det här fallet var det domaren (här kallad X) som fick sig en känga.
Sture Göransson
Den störste i Längjum födde fotbollsspelaren är Sture Göransson och bor sedan åtskilliga år i Tyskland. Eftersom Sture är född 1951 har han inte haft möjlighet att spela för ”det blågula farmarlaget” Längjums IS. För Stures del blev det i stället Larvs FK, liksom hans far Göran, som lär ha gjort klubbens allra första mål (1934). Det var också som målgörare sonen Sture gjorde sig fruktad bland Div.VI-lagen på Varaslätten i början av 70-talet. Ryktet gjorde att han blev väldigt hårt tagen och ibland brutalt nedsparkad.1973 blev det enbart två seriematcher – seriepremiären på våren och avslutningsmatchen på hösten. 1974 blev det skada på skada under vårsäsongen. Karriären syntes vara över. Visserligen gjorde Sture comeback i Varaalliansens inomhusturnering 1975 och verksamt bidrog till att Larvs FK för första och enda gången vann den turneringen, men mer än två ytterligare seriematcher blev det inte i LFK.
Med en Chalmersutbildning i bagaget sökte sig Sture till Västerås och fick jobb på Asea. Den civila karriären tog över. Men om man händelsevis råkade studera Västmanlands Läns Tidning hösten 1977, kunde man läsa: ”Kvalhjälte i IFK Västerås: den folkdansande centern Sture Göransson som 11 minuter före slutsignalen hittade rätt bakom Ope-målvakten”. Sture sparkade upp IFK Västerås till dåvarande Div. II (närmast under Allsvenskan) och spelade 1978 mot sådana storheter som IK Brage och GIF Sundsvall. Sture gjorde åtta mål.
Sture som föredragshållare på Vara Idrottshistoriskas årsmöte 2013
Tony Martinsson
Tony Martinsson är en av de bästa fotbollsspelarna Larvs FK har haft.
Tony värvades sedan till IFK Falköping där han spelade division III fotboll.
Efter avslutad karriär blev han tränare för bl a Vedum AIS Damlag, Larvs FK, IFK Emtunga, Edsvära-Norra Vånga och Tun.
1983 blev han Årets Viking i Larvs FK.
Tore och Per Längfors
Inom familjen Längfors i Tråvad är generationsskiftet avklarat. Nu talar vi om bordtennis och underbarn inom den sporten. Det var visserligen några år sedan som fader Tore rådde på sonen Per, men Tores insatser vid bordtennisbordet i Larv FK:s klubblokal är ändå ganska imponerande. Vid skoltävling för femteklassare 1975 var Tore ankare för Larvs skola, som blev bästa klass i hela Västergötland. Till västsverigefinalen blev Tore oturligt nog sjuk och kunde inte medverka. Annars hade segern varit given!? Larv fick nu nöja sig med att bli trea. Totalt har Tore Längfors tagit inte mindre än 13 klubbmästerskapstitlar i singel. Det kunde blivit ytterligare ett antal, eftersom Tore gjorde ett 10-årigt uppehåll på grund av jobb och utbildning till flygare. Å andra sidan fick han chansen att träna loopar yrkesmässigt (ha-ha).
Bolltalangerna har alltså överförts till sonen Per, som dock hittills fått nöja sig med tre individuella LFK-titlar i bordtennis. På meritlistan finns emellertid ett SM-brons i lag. Redan som 14-åring tävlade Per för IFK Falköping och deltog i dess framgångsrika 15-årslag i SM. När Per tävlade för IFK Falköping gick han genom en Div. III-serie obesegrad.
Numera är det full satsning på hårdare klubbor och bollar. Per Längfors satsar nämligen på golf på heltid. Han klassas som ett av Sveriges största framtidslöften och är Sverigeetta i sin åldersklass för proffsspelare enligt Golfförbundets rankinglista för 20-åringar. Som bevis på lokal uppskattning erhöll Per 2014 Ekrosenstipendium på 10 000 kronor från Sparbanken Skaraborg.
Vara Bjertorps banor ligger ju bara några golfslag från Tråvad, så det blev en naturlig hemmaplan. Lyftet för golfkarriären kom när Per Längfors kom in på riksidrottsgymnasiet för golf i Ljungbyhed. Därefter har Per läst på högskola i Halmstad, där han kombinerat studier med golfträning och spel.
Under 2015, då Per fyller 21 år, har emellertid skolan fått stå tillbaka och han har satsat heltid på golfen. Framgångarna har inte uteblivit. Första proffssegern kom i april i Hjo S Open på Hökensås GK. I fortsättningen får vi förmodligen se Per Längfors namn nämnas som segrare vid många golftävlingar och förhoppningsvis även på Europatouren.
Var har då far och son Längfors fått sina bolltalanger från? Då får vi gå till ytterligare en generation. Tores far Lars-Olof Längfors var en habil bordtennisspelare i Längjums Bordtennisklubb, men ändå långt från att ta hem någon klubbmästerskapstitel. Däremot var han som målvakt i IFK Emtunga med och skrev historia. Lasse stod nämligen i IFEK:s mål vid elljuspremiären på Mossbrott tisdagen den 22 september 1953. Motståndare var Skara IF. Händelsen fick stor uppmärksamhet t.o.m. i Expressen, som påstod att det var Sverigepremiär för fotboll i elljus (Hallstavik i Uppland hade dock haft elljus i ett år). Mossbrott var emellertid tvåa i Sverige och först i Västergötland med att ha elbelysning vid fotbollsplanen. Därmed finns tre generationer Längfors inskriva i sportens historieskrivning.