Träff i Håkantorp 2004

Planen var nyslagen och hörnflaggorna utplacerade. Det verkade som de inbjudna gästerna från Vara Idrottshistoriska Sällskap hade kommit till Håkantorps idrottsplats för att beskåda en fotbollsmatch. Men det var närmare två år sedan en match spelades här, närmare bestämt sommaren 2002 mellan Villa Bandyklubb och en slättkombination.

Det Idrottshistoriska Sällskapet hade istället inbjudits för att få ta del av Håkantorps IS’ historia – HIS-torien. Ordföranden i HIS, Agne Holm, hälsade de tiotalet gästande välkomna och sedan tog ”Mr. HIS”, Bengt Pettersson, över ordförandeskapet med bravur.

Trots att föreningen saknar representationslag i fotboll, sköter man ändå om idrottsplatsen ifall några skulle vilja komma och träna. Ändå är det tennisplanen som håller igång föreningen. Den är flitigt använd under sommarhalvåret.

På olika sätt är Håkantorps IS en märklig förening – dess anonymitet i seriesystemet till trots. Man har lyckats med att få många legendariska stjärnor att komma på julfester – inte mindre än fyra förbundskaptener har besökt Håkantorp. Man har lockat flera allsvenska veteranlag att ställa upp. Inte minst imponerande är samlingen med vimplar från fem olika länder. Det är mest tjejernas förtjänst!

1973 startades damfotbollen och året därpå serie för flicklag. Det nyuppsatta flicklaget gick obesegrade genom sin serie med målskillnaden 59-0. Andra året upprepades bedriften med 48-1 i målskillnad. Enda insläppta målet kom i avslutningsmatchens sista minut och var ett självmål!

1976 fick man t.o.m det norska damlandslaget på besök. Bengt Pettersson hade läst om att norskorna spelat en match i Göteborg och ringde det norska förbundet. Det visade sig att det inte var ett officiellt landslag utan en kombination mellan de två bästa norska lagen.En ledaren för ett av lagen, BUL, jobbade som sekreterare på förbundet. Pettersson fick henne på tråden och det ordnades till en match i lilla Håkantorp mellan ett inofficiellt norskt landslag och en kombination från västsverige. Det blev inledningen till ett givande samarbete HIS-BUL. Vid ett Oslobesök fick man t.o.m. träna i Slottsparken inför häpna flanörer. Hur många svenska lag har egentligen tränat i Oslo Slottspark?

1978 startade HIS-cupen för damer med elitlag från Norge, Danmark, Västtyskland och Sverige deltagit. I gengäld har HIS-damerna inbjudits på träningsläger i nämnda länder.

De fyra förbundskaptenerna som besökt Håkantorp är: Orvar Bergmark, ”Åby” Ericson, Hans Karlsson och Marika Domanski-Lyfors, de båda sistnämnda damkaptener. Som kuriosa kan nämnas att många föreningar försökte att få ”Åby” som gäst – enbart Håkantorp lyckades!

Övriga gäster vid julfesterna: Lennart Samuelsson, Bengt ”Julle” Gustafsson, Gunnar Nordahl, Sven-Gunnar Larsson, Annette Börjesson (samtliga fotboll) samt cyklisterna Björn Fagerlund och ”Fåglum”-bröderna Pettersson. Dessutom vid 50-årsjubileet 1981 dåvarande ordföranden i Svenska Riksidrottsförbundet och tillika landshövdingen Karl Frithiofsson.

Allsvenska lag med slocknade stjärnor som spelat på Skogsvallen: IF Elfsborg (1956), Örgryte IS (1960), Degerfors IF (1968), IFK Göteborg (1971) och IFK Norrköping (1981).

För några år sedan tog HIS fram en fana, under fjolåret nya vimplar och i år nya nålmärken. Den som äger ett gammalt HIS-märke äger garanterat en raritet. 1935 beställdes 50 märken till ett pris av 1:25. Av dem finns förmodligen inte många kvar. Det nya märket är en exakt kopia av det gamla från 1935. Ja, nog är Håkantorps IS ett eldsjälarnas sällskap.

Carl-Owe Johansson

Ordf. Vara Idrottshistoriska Sällskap