Vara Bowlingklubb

 

Vara Bowlingklubb

bildades 1971. Lars Gustafsson hette förste ordföranden. På 13 år avancerade Vara BK från Div. V till högsta serien. Vägen till högsta serien gick tidsmässigt enligt följande: Fyra år i femman, tre år i fyran, fem år i trean (varav tre andraplatser). Avslutningsomgången debutåret i tvåan 1983-84 spelades nere i Skåne med matcher mot såväl Hässleholm som Perstorp. Förutsättningarna för serieseger var vinst i båda matcherna. Livligt påhejade av såväl med buss som med sponsrade bilar transporterade supportrar tog Varakillarna full pott. Nykomlingarna i Div. II Vara BK hade gått rakt igenom serien och vunnit den! De som stod för bedriften var: Jens Hofling, Lars Hofling, Claes-Thore Gustavsson, Lars-Erik Bengtsson, Johan Fahlström, Roger Jonsson, Claes-Erik Bergqvist, Georg Andersson, Sandy Carlsson, Börje Gustavsson och Gert Jonsson.

Säsongen 1984-85 spelade Vara BK i högsta serien, som var Div. I Götaland. Det blev dock enbart en säsongs spel i högsta serien i Alléhallen, där man fick hyra extra läktare från Lidköping, för att ge plats åt intresserade åskådare.

Drivande kraft och instruktör var Börje Gustavsson, som drev bowlinghallen mellan 1972 och 1989. Den som tog mest lärdom – och hade störst talang – var hans egen son Claes-Thore. Redan som 12-årigt underbarn debuterade Claes-Thore Gustavsson i Vara BK:s A-lag. Året efter blev han landets bäste pojkbowlare genom att vinna riksfinalen i 70-iadens pojkklass, som han upprepade året därpå. Fortsättningen blev inte mindre imponerande: Junior-EM-guld (femmannalag), silver (individuellt) och brons (tvåmanna) i Dublin, för att senare ta hem rubb och stubb: inte mindre än fyra guld i JNM i Oslo.

Intresset för bowling i Vara dalade emellertid och 1998 var det slut på första epoken. 2006 gjordes en nystart efter att bowlinghallen restaurerats. Även då hade Börje Gustavsson sina fingrar med i klotet. Tillsammans med hallföreståndaren Per-Arne Djup fick de åter igång verksamheten för Vara BK. Det var f.ö. en dam som blev ordförande i nystarten: Mildred Carlsson. ”Millan” hade god erfarenhet av att starta upp föreningar. 32 år tidigare var hon med och bildade damklubben BK Allé. ”Millan” efterträddes 2007 som ordförande i Vara BK av Stefan Olsson.

2008 slogs Vara BK ihop med BK Allé, den forna damklubben, som under några år enbart bedrivit ungdomsverksamhet – de sista åren i Lumber och Karles bowlinghall i Kvänum.

F.n. är det full aktivitet i Vara BK med spel i Div. III. Fr.o.m. 2013 är det aktiebolaget Bowlingen i Vara AB som driver bowlinghallen. En av delägarna, Tomas Jonsson, är också Vara BK:s ordförande sedan 2009.