Naum – Malmgrens Fotbollsförening

Malmgrens FF. Tio bröder och en brorson. Där har vi Malmgrens FF. Om vi lägger till en sjukvårdande syster och en far till lagledare – ja, då blir det ett ännu mer komplett team. MFF spelade i flera år uppvisningsmatcher, där behållningen tillföll Cancerfonden. Legendarisk är matchen på Mossbrott mot TV-laget 1974, där publikrekordet blev hela 3.226 personer.

Malmgrens FF

Malmgrens Fotbollsförening

Frågan är: Hör en förening, som inte spelat seriefotboll, som kan betraktas som en sluten förening utan att ta in utomstående medlemmar, hemma i detta sammanhang? Ja, någon egentlig förening är det faktiskt inte heller – och namnet hittade någon journalist i Skåne på, så att det blev samma förkortning som Skånes storheter. Givetvis bör en dylik sammanslutning inte plats här. I detta speciella fallet är svaret självklart: jo – när det gäller Malmgrens FF från Dampetorp i Naum!

Det är alltså fråga om ett helt fotbollslag med 10 bröder och en brorson. Vid matcher assisterade systern Vivi som sjukvårdare vid behov från lagledarbänken. På bänken satt även fader August, som titulerades lagledare. Ja, det var mest som en hederstitel och hedersplats, för egentligen var det de båda yngsta bröderna, Dan och Egon, som skötte det mesta som hade med fotbollsmatcherna att göra.

Efter moderns bortgång i cancer 1972, endast 56 år gammal, beslöt sig syskonen för att bl.a. hålla ihop syskonskaran genom att bilda ett fotbollslag. Några i brödraskaran hade tidigare med framgång representerat Naums SK:s A-lag, så erfarenhet och kunnighet fanns redan.  Dessutom fann man det angeläget att samla in pengar till cancerfonden. Genom att spela uppvisningsmatcher i fotboll mot lämpliga motståndare, där behållningen gick till cancerfonden, lyckades man uppnå dubbla syften.

Speciellt två matcher kom att gå till historien. En förmatch till en allsvensk match på Kopparvallen i Åtvidaberg 1972, där bröderna Malmgren mötte 15 (!) bröder Pettersson från Facitorten. Då agerade de legendariska spelarna Roland Sandberg och Ralf Edström åskådare. Någon intäkt till cancerfonden blev det dock inte den gången. Det blev det däremot vid en från Malmgrens hemort Naum närliggande tillställning på Mossbrott i Önum, den kulna onsdagskvällen 25 september 1974 mot TV-laget, med Bengt Bedrup som drivande kraft, som också spelade matcher för välgörenhet.

Mossbrottsmatchen, som arrangerades av Lionsklubbarna på Varaslätten, blev försenad på grund av flera kilometers långa bilköer från olika håll, där inte minst de båda utsedda linjemännen satt fast. Trots det kyliga vädret sattes nytt publikrekord på Mossbrott med hela 3 226 betalande åskådare, som var och en erlade 10:- kr. i entréavgift. Malmgrens FF vann matchen på straffsparksavgörande, men största vinsten gick emellertid till cancerfonden – över 16 000:-, som oavkortat fick hela nettot av tillställningen. Det borde ju egentligen varit en betydligt större summa, men det blev en hel del avbränningar, inte minst med att flytta elbelysningen från träningsplanen till ordinarie plan.

En tredje match kan också nämnas – den mot Öxabäcks damlag på Torsvallen i Vara.

Malmgrenarnas hemmaplan var annars inte någon av Varaslättens fotbollsplaner. Brödraskaran var ju utspridd över halva landet. Nej, den idrottsplats man spelade flest matcher på låg i Källby och hette Eolsborg. En tradition växte fram att åtminstone spela en årlig match där för det gulsvarta gänget, som istället för klubbmärke hade sina initialer i svart på tröjbröstet.

Vid fotbolls-VM 1994 läste förbundskaptenen Tommy Svensson en dikt av Karin Boye för spelarna inför match. Det var dock inget nytt för bröderna Malmgren. Det blev tradition att systern Vivi inför varje fotbollsmatch hade högläsning av en specialskriven dikt av författarinnan Barbro Carlén, som handlar om deras mor. Det blev Malmgrens sätt att ladda inför matcherna.

Man kan säga att bröderna Malmgren mer eller mindre blev rikskändisar – dels som brödraskara och dels för sitt syfte. I varje fall var de ganska omskrivna i veckopress och blev t.o.m. inbjudna till TV-programmet ”Kvällsöppet” i Malmö med Gary Engman. I TV-rutan uppenbarande de sig i full fotbollsmundering.

Bröderna Malmgren spelade fotbollsmatcher så länge fader August fanns i livet. Han gick bort hösten 1980. Det betydde närmare ett decennium av matcher – från Degerberga i Skåne till Bollnäs i Hälsingland. Sammanlagt spelade Malmgrens FF 34 matcher på åtta år. Intern skyttekung var Dan med 37 mål. Totalt skänktes hela 66 000:- till cancerfonden.  I 2020 års penningvärde motsvarar det ca. 220 000:-.