Bowling

När Alléhallen i Vara byggdes, tillkom även badet och bowlinghallen. De båda anläggningarna invigdes i början av 1971. Simhallen den 13 februari och bowlinghallen den 1 mars.

Relativt snart efter invigningen av bowlinghallen existerade två konkurrerande klubbar med stora klot inköpta för dyra pengar. Det var dock helt och hållet fråga om manliga kägelnedläggare i de nybildade klubbarna i början. Damerna höll till i korpen, som hade hela 27 lag i sin verksamhet från starten. Redan första året spelades inte mindre än 51 000 serier.

Efter ett par år kom damerna med som en sektion i Vara Bowlingklubb och så småningom bildades en särskild damklubb. Därefter kan man säga att bowlingen i Vara blev till en enda stor familj, som inte bara höll till i bowlinghallen; man åkte t.ex. också på semester tillsammans och umgicks allmänt oavsett lagtillhörighet.

1977 blev bowlingen i Vara plötsligt ”proffsig”. De båda konkurrentklubbarna Slättens BS och Vara BK fick tillsammans tilldelade 700 kronor från kommunen för att bilda en bowlingskola för elever på högstadiet – och därmed på sätt och vis säkerställa en lokal fortlevnad för sporten. Sammantaget fick man c:a 200 bowlare i hallen – från skolungdom till pensionärer. Skolungdomen var indelad i olika grupper och skolserier med sex lag i varje serie. Korpen omfattade tolv fyramannalag, således ett åtta-”damigt” damlag (man kan väl inte skriva ”manna” om damer?), samt för herrarna fyra åttamannalag och två fyramannalag.

Att spela bowling blev en relativt ofarlig innesport, som kunde utövas oavsett ålder. Skador kunde begränsas till ”tumskav”, armsträckning eller om man råkande stå i vägen för klotet med en fotknöl (vilket i sig kunde göra ganska ont).

Familj, ja. Utan tvekan kan man utse familjen Gustavsson som främsta bowlingfamiljen i Vara. Makarna Berith och Börje inte bara drev bowlinghallen i många år, utan var också framgångsrika spelare. Dessutom konkurrerade deras barn Elisabeth och Claes-Thore med sina föräldrar om värdigheten av att bli Varamästare inom resp. kön. Börje hade t.o.m. en egen tävling, Börjes cup, som startade 1976. Det var fråga om en individuell handikapptävling med ett vandringspris uppsatt av hallföreståndaren.

Apropå gemenskap så fanns den samordnande Bowlingalliansen i Vara. Alliansen stod t.ex. som arrangör för den jättestora turneringen Stena-Trofén, där hela Sverigeeliten samlades i Vara en helg i mars. Inte bara elitklubblag fanns närvarande utan även såväl herr- som damlandslagen. Vara representerades då av Alliansen med lika många spelar från de jämbördiga lagen Vara BK och Slättens BS.

1981 hölls ett hejdundrande ”tredimensionellt” 10-årsjubileum i Longs Bygdegård inför 60-talet gäster. De tre jubilerande enheterna var dels själva bowlinghallen, dels de båda klubbarna Slättens BS och Vara BK. Lördagskvällen hade föregåtts av en match mellan de båda lagen under eftermiddagen. Utmärkelser tillföll Lars Gustafsson, som varit ordförande i Vara BK i nio år och dessutom sex år som sekreterare i sammanslutningen Bowlingalliansen i Vara. Bertil Pettersson uppmärksammades som styrelseledamot i Slättens BS under alla tio åren, varav sju som ordförande. Sten-Ove Ohlsson och Olle Ribbing i Slättens BS fick mottaga diplom. Claes-Thore Gustavsson (Vara BK men som under en säsong representerade elitserielaget Joker i Göteborg) hedrades också, men han var upptagen med att spela SM och kunde därför inte närvara.

Följande har ansvarat för bowlinghallverksamheten genom åren i Vara: Gulli och Yngve Karlsson, Berith och Börje Gustavsson, Annika och Christer Svensk, Anna Jonsson och Christer Smedenius AB Strike i Vara, Cikab i Kvänum, Per-Anders Djup P-A Bowling och från 2013 Bowlingen i Vara AB.

På grund av rivningen av gamla Allébadet i samma byggnad hölls bowlinghallen stängd under två år. Den 6 juli 2022 öppnades den uppfräschade bowlinghallen på nytt. Under de två gångna åren fick Vara BK spela i Kvänum.

 

Slättens Bowlingsällskap

Vara Bowlingklubb

Bowlingklubben Allé

Junga Bowlingklubb

Bowlingklubben Vano Seniorer/Team Vara

Kvänums Bowlingklubb.