Vara Bordtennisklubb

I Vara spelades det bordtennis redan i tidigt 1940-tal. 1941 bildades bordtennisklubben.  En gemensam nämnare under pingisklubbens historia (liksom i de flesta idrotter i Vara) är Allan Eriksson. Han hade sina händer och fötter med i det mesta som hände på sportfronten i Vara. Tillsammans med Gösta Hörnfelt, Bror Svensson och Nils Nordblom utgjorde Allan Eriksson stommen i Vara BTK under 1940-talet och tidigt 1950-tal, när man gick upp i Div. III.

En speciell händelse i klubbens historia var när pingislegendaren Tage Flisberg kom till Västra skolans gymnastiksal och slog några bollar. Två veckor tidigare hade han spelat VM-final i London! Årtalet var 1954. Anledningen till Varabesöket var att Flisberg var på resande fot till sportaffärer i allmänhet för att sälja sina bordtennisattiraljer. I Vara var det inte långt till pingislokalen, så då passade Allan Eriksson och övriga pingisentusiaster på tillfället att åtminstone få spela några bollar mot en VM-finalist.

Under 1960-talets första hälft var intresset lågt för bordtennis i Vara. De bästa spelarna gick till andra klubbar. När Alléhallen byggdes, flyttades pingisverksamheten dit. Det gjorde däremot inte Vara BTK. Istället tog Vara SK över genom att bilda en bordtennissektion.