Allsvenska fotbollsspelare

Åtta herrspelare och två damer från Vara Kommun har spelat allsvensk fotboll genom åren. Värst är IF Elfsborgs Martin Andersson med 198 matcher tätt följd av Tore Lennartsson med 187 matcher för Örebro SK och Gefle IF.

Bilden föreställer Hammarby IFs Tore Apelgren.

Namn Lokal klubb Allsv. klubb Matcher År
Martin Andersson Arentorps SK IF Elfsborg 198 2000-11
Tore Apelgren N. Vånga BK Hammarby IF 51 1955-59
Bo Björkman Vara SK Djurgårdens IF 24 1936-48
Joakim Granath Arentorps SK Gais 6 1989
Inge Lennartsson Skogslunds IF Örebro SK 21 1976-78
Tore Lennartsson Skogslunds IF Örebro SK 154 1972-78
Gefle IF 33 1983-84
Egon Nyman Jungs IF Gais 50 1947-53
Martina Psag IFK Emtunga Holmalunds IF 15 2001
Johan Svantesson

Sofia Hagman

Vara SK

Vara SK

Gefle IF

Kristianstads DFF

4

35

2012

2017

ALLSVENSK VARA

Som bekant är gamla Skaraborgs län en vit fläck på den allsvenska fotbollskartan. Vilken färg har då fotbollen i Vara kommun? Det är meningslöst att försöka leta kulörer eller nyansen. Konstateras kan att inget lag härifrån har lyckats nå högre status än Div. III. Om vi leker med tanken att det enbart funnits ett lag i kommunen, om Varaslättens Fotbollsallians hade utgjort en sammanslutning av kommunens bästa spelare, hur högt hade det laget kunnat nå? Tja, det är också meningslöst att spekulera i. Vi sysslar ju med historia. Då är det bara att konstatera faktum.

I historiens sken kan dock konstateras att Varaslätten producerat ett antal fotbollsspelare, som erhållit allsvensk status. Ändå ingen med A-landslagsmeriter. Här följer en sammanställning av de som spelat allsvensk fotboll i kronologisk ordning:

 

Bo Björkman. Kom ursprungligen från Sollebrunn. Bo Björkman började studera på Realskolan i Vara  i början av 1930-talet. Eftersom han hade en faster som bodde på Önumstorp i Önum, blev han inkvarterad där under skoltiden. Ryktet gick om hans fotbollstalanger. Det nådde även IFK Emtunga, vars fotbollsplan Mossbrott enbart låg några långskott från Önumstorp. För att säkerställa Björkmans kvalitéer, mer eller mindre kidnappade IFK Emtunga honom inför en seriestart. På Mossbrott stannade han två säsonger.

Vara SK lyckades övertala Björkman att ta vägen till Torsvallen. De mest bestående minnena från Torsvallen härrör från ”sandlådan” och löparbanan. Bo Björkman har nämligen fortfarande klubbrekord för Vara SK när det gäller såväl sprinterlöpning som längdhopp. Som fotbollsspelare berikade han också VSK med sin snabbhet och målfarlighet under ett par säsonger.

Från Vara bar färden vidare till Stockholm. Djurgårdens IF fick upp ögonen för den vindsnabbe, ljuslockige ynglingen. I Djurgårdens representationslag spelade han 10 säsonger, för att sedan ta ledaruppgifter i klubben.

Djurgårdens IF. Allsvenska matcher: 24. Mål: 9 1936-48.

 

Egon Nyman. Född vid Stora Hov, Tråvad. Ansågs inte plats i Edsvära IK utan gick istället till Jungs IF. Därifrån fortsatte han till Skara IF och hamnade slutligen i Göteborg. Där blev GAIS klubbadressen. Hos ”makrillarna” blev Egon Nyman en viktig kugge genom sin allroundkunnighet och kämpaglöd. Följande baksidetext återfinns på Alfabild nr. 58 1950-51: ”EGON NYMAN (F. 17.2 1923), allroundspelare i Gais. Både back, halvback och forwardsplatser har han beklätt. En litet kantig spelare, utrustad med fränhet och framåtanda. Gott huvudspel och god skjutförmåga.”

GAIS. Allsvenska matcher: 50. Mål: 15 1947-53.

 

Tore Apelgren. Född i Norra Vånga, där han började spela med dess BK. Tore flyttade sedan till Stockholm och spelade för IFK Lidingö. Lumpen gjordes på P 4 i Skövde, varvid han spelade en säsong i Skövde AIK. Tillbaka i Stockholm gick Tore slutligen till Hammarby IF. Baksidetexten på Alfabild nr. 427 1956-57 lyder: ”TORE APELGREN (7.2 1928), vänsterback i Hammarby IF. Han kom till stockholmsklubben 1950 från Skövde AIK. Det är en brytsäker och hård back med god teknik. Han kan även spela halvback och har som sådan gjort flera mål i allsvenska serien. Affärsbiträde.”

Det där med ”många mål” stämmer dåligt. Sitt enda seriemål i A-laget gjorde han nämligen i Div. II 1957. Målgörandet överlät han istället till sonsonen Michael, som t.ex. gjorde 14 mål för sitt ”Bajen” i en elitseriematch mot IFK Skövde 2008. Men då var det förstås fråga om handboll.

Hammarby IF. Allsvenska matcher: 51 1955-59 (inga mål).

 

Tore Lennartsson. Som 17-åring blev Tore Lennartsson, Skogslunds IF, ”veckans idrottsprofil” i SkLT genom att göra två mål i en toppmatch i Div. IV. Den vindsnabbe yttern sprang sönder de flesta motståndarlagen – det spelade ingen roll om det var i fyran eller Allsvenskan. Så småningom blev det allsvenska Örebro SK som fick dra nytta av Tores snabbhet. Flyttlasset gick senare till Gävle. Han uppmärksammades av såväl landslagsledningen som av fotbollförbundet genom att dels göra fyra ungdomslandskamper (tre mål) och dels att så småningom bli anställd på förbundet. Under en period var Tore Lennartsson verksam som instruktör i Afrika.

Örebro SK. Allsvenska matcher: 154. Mål: 19 1972-78
Gefle IF             ” – ”                          33. Mål:  5  1983-84

 

Inge Lennartsson. Lillebror som gick i storebror Tores fotspår dels till allsvenska Örebro SK och dels som anställd på Svenska Fotbollförbundet. Inge jobbade efter aktiva karriären som instruktör för pojk- och juniorlandslagen och har varit assisterande förbundskapten för svenska B-landslaget under Lars Lagerbäck.

Örebro SK. Allsvenska matcher: 21. Mål: 3 1976-78

 

Joakim Granath. Mittfältare som gick från Arentorp SK i Div. IV till allsvenskt spel i GAIS 1989. Där lyckades han emellertid inte ta en ordinarie plats, så därför gick Joakim ”ner sig” till Gunnilse IS, där han avslutade sin karriär.

GAIS. Allsvenska matcher: 6 1989.

 

Martin Andersson. Flyttade till Borås 1997 som 16-åring för att gå på fotbollsgymnasiet. Då hade han redan varit ordinarie i Arentorps SK:s A-lag ett år. Att det sedan blev IF Elfsborg var givet. Martin har spelat 10 U-landskamper, 10 juniorlandskamper och 34 pojklandskamper. Var uttagen till A-landslaget januaritrupp 2003, men tvingades lämna återbud på grund av skada. Mittbacken Martin Andersson blev svensk mästare i IF Elfsborg 2006.

IF Elfsborg. Allsvenska matcher: 195. Mål: 4 2000-2013.

 

Johan Svantesson. Moderklubb: Levene/Skogslund. Värvades 2010 av Vara SK, där han blev skyttekung. Två år senare spelade han allsvensk fotboll i Gefle IF. Det blev emellertid enbart fyra inhopp och karriären förstörd på grund av skada.

Gefle IF. Allsvenska matcher: 4 2012.

Det var de manliga fotbollsspelarna som nått allsvensk status från Varaslätten. I rättvisans namn bör även motsvarande kvinnliga nämnas. De undertecknad känner till är bara två till antalet.

Martina Psag (född 1981). Gick från IFK Emtunga till Holmalunds IF och spelade i den klubbens enda allsvenska säsong 2001 15 matcher och gjorde 3 mål.

Sofia Hagman (född 1997). Värvades från Vara SK till storklubben FC Rosengård 2015. På grund av bristande speltid gick hon 2017 vidare  till Kristianstads DFF. På tre säsonger har hon spelat 35 allsvenska matcher och gjort 4 mål. Hon är fortfarande aktiv.