Övriga – Varaortens Fotbollsdomarklubb

 

Visserligen har det funnits många som ägnats sig åt världens mest utskällda sysselsättning – d.v.s. fotbollsdomarens – så länge sporten idkats på Varaslätten, men inte förrän i augusti 1954 gjorde domherrarna gemensam sak och bildade en särskild fotbollsdomarklubb. Det var de sex domarna Gunnar Svahn, Bertil Svanebring, Åke Ahrnstedt, samtliga Vara, Sven Simonsson, Skarstad, Erik Johansson, Tråvad och Hugo Sernekvist, Long, som bildade Varaortens Fotbollsdomarklubb.

En teori till att det just blev årtalet 1954 är, att året innan upphörde Varatraktens Fotbollsallians. Då övertog Västergötlands Fotbollförbund administrationen för alla seriespelande föreningar. Under tiden Varatraktens Fotbollsallians existerade, 1941 – 1953, hade den möjligtvis också ansvarat för domarorganisationen.

Den första kursen för de nybildade Varadomarna var tvådagars och hölls av dåvarande distriktsinstruktören Karl-Axel Rosander, Skövde, som var Västgötafotbollens starke man under flera årtionden.

Redan efter ett år inbjöd domarklubben ortens lagledare och tränare för genomgång av regler och regeltolkningar – någon som man fortsatte med under åren. Till traditionen blev även klubbens måndagsträffar på Lillys kafé på hörnet av Vara Tryckeri. Lilly var nämligen syster till en av domarna, Bertil Svanebring, som dessutom jobbade på tryckeriet. Vid de veckovisa måndagsmötena var det givetvis genomgång av helgens matcher och val av funktionärer till kommande spelomgång.

Varaortens Domarklubb nådde aktning, respekt och framgång, men någon allsvensk match har dock ingen Varadomare fått äran av att ha dömt – ännu. Däremot har såväl Lars Sahlin som Bertil Svanebring allsvensk kritrök som merit – d.v.s. att de agerat linjedomare vid allsvenska matcher. Visserligen blev det bara en allsvenska match på linjen för Bertil Svanebring, men å andra sidan var den oförglömlig. Den aktuella matchen utspelade sig på Nya Ullevi i en höstlig tillställning i sista omgången 1960 mellan IFK Göteborg och Hammarby IF. Efter en frostnatt var underlaget halt och slipprigt. Vid en tvärnit råkade Bertil halka omkull och sätta sig på baken. I samma ögonblick for bollen utanför sidolinjen. Sittande på ändalykten vinkade Svanebring frenetiskt med flaggan. En kommentar från läktaren löd: – Titta på den, han setter å veftar!

Varadomarna har emellertid uppmärksammats för att skapa egna regler! Klas Karlsson dömde 1960 en juniormatch i Helås mellan hemmalaget HIF och IFK Trollhättan. Spelarna i bortalaget tjatade mest hela tiden och klagade på allt möjligt. Till slut ledsnade Klas och dömde en lagvarning för Trollhättelaget. Problemet var emellertid att han inte hade stöd av domarboken. Den regeln fanns nämligen inte inskriven! Nåväl, men den blev det – senare. Klas Karlssons lagvarning blev således ett prejudikat.

En av de Varadomare, som var med och bildade domarklubben, dömde i en match hörna. Inget konstigt med det, eller? Nej, naturligtvis inte om sporten var fotboll. I denna match var det emellertid fråga om ishockey!

 

Under de 30 första åren hade Vara Fotbollsdomarklubb c:a 100 medlemmar, men enbart fyra ordförande: Gunnar Svahn, Bertil Svanebring, Klas Karlsson och Lars Sahlin.

Under sina första 20 år arrangerade Varaklubben knatteturneringar varje år med ett 20-tal deltagande lag från fotbollsföreningarna på Varaslätten.

Domarklubben har dock inte enbart dömt fotboll – man har också haft ett lag som bl.a. spelat matcher i domardistriktets turnering med minst en match varje år. Under många år spelades två matcher om året mot Lidköpings Domarklubb om ett vandringspris uppsatt av Nya Lidköping-Tidningen.

En undrar från en utomstående: Hur låter det på fotbollsplanen när 23 domare agerar samtidigt?

Artiklar som rör Varaortens Fotbollsdomarklubb:

Varadomare i 121 år

Dommarmatch i Svaneholm

Från vänster:

Roland Strandberg, Bertil Svanebring, Åke Hansson, Klas Karlsson