Longs Gymnastik & Idrottsförening

I Long skrevs det om den äldsta lag vi har. Då var det dock inte fråga om något lag i idrottssammanhang, utan i större historisk mening. På Lagmansgården i Long satt lagman Eskil, äldre bror till Birger jarl, och nedtecknade Västgötalagen på 1200-talet.

1927 noterades det om det första idrottsliga slaget i Long. Nåväl, i varje fall bildandet av Longs G&IF. Gymnastiken kom att bli den dominerande sporten i många år, där såväl flickor som pojkar deltog.

I slutet av 1930-talet blev intresset för fotboll så stort att ett fotbollslag bildades. En hästhage bakom ladugården på Tomtens Gård i socknens sydöstra del fick tjäna som nödtorftig fotbollsplan. Att laget hade tränat tillräckligt, samspelat sig och var slagkraftigt nog för seriespel bevisade man i en träningsmatch mot rutinerade grannlaget St. Levene IK 1940. Sensationellt vann Longkillarna med 4-2, efter att centerforwarden Folke Gejland svarat för samtliga GIF-mål.   Seriepremiären skedde hösten 1940 i Alliansserien, som var en reservserie med kombinerade A- och B-lag. Där var det svårare att hävda sig. Ändå blev Longs G&IF uppflyttat till Varaserien. Trots föga framgångar flyttades laget upp i Centralserien säsongen 1942/43. Det visade sig dock bli föreningens sista. Militärtjänst och beredskap tog hårt på spelarmaterialet, varpå den idrottsliga verksamheten lades ned.

Närmare 40 år senare, 1981, återuppstod Longs G&IF – men bara för en dag. I samband med St. Levene IK:s sommarvecka det året företogs en utmaning av föreningens alla spelare från Long: att för en match återbilda den gamla föreningen Longs G&IF. För motståndet stod övriga spelare i St. Levene IK. Den jämna och spännande matchen slutade salomoniskt 3-3. I förberedelserna inför matchen hade Longpojkarna tagit reda på något om sina företrädare och sytt ett standar i grönt med texten Longs GIF på, vilket överräcktes till St. Levenes lagkapten innan matchstart. Det sydda standaret hänger fortfarande i SLIK:s klubbrum.

Fakta Longs G&IF: 1927-1943. Fotbollsplan: Tomten. Dräkt: Mörkblå tröjor och röda byxor.

Tre säsonger i seriespel. Övriga sektion: Gymnastik.

 

 

Vid 100-årsjubileet för Västergötlands Idrottsförbund ansvarade undertecknad för utställningen ”Sport på slätta under 100 år”. Målsättningen var att få med så många idrottsföreningar som möjligt fördelat sockenvis. Det lyckades att få fram alltid något från de 24 socknarna i Vara kommun. En av de ”magraste” var Longs socken. En ynka suddig bild från ett träningstillfälle var vad som i bildväg lyckades få fram från Longs GIF:s historia, som inföll 1927 till 1943. Gymnastiken var huvudsporten de första åren, medan fotbollen först i början av 40-talet kom med som en sektion. 1940-41 hittas Longs GIF för första gången och då i Alliansserien, året efter i Varaserien, för att 42-43 befinns sig i Centralserien. Därefter blev det förmodligen nedläggning på grund av alla beredskapsinkallelserna. Trots den minimala kunskapen om föreningens historia – och att det var längesedan den försvann – undrade en person vid utställningstillfället varför det inte fanns någon Longtröja med i utställningen. Det visade sig finnas en hel uppsättning dräkter från Longs GIF skänkta till Skarstads Hembygdsförening. Numera finns en målvaktströja och en utespelartröja/byxor från Longs GIF c:a 1940 i Kålles Rekord-Magasin


Spelardräkt                                                                            Målvaktsdräkt