Vara Innebandyklubb

   

1991 bildades Vara Innebandyklubb. Spelplats: Alléhallen. Klubbens tillblivelse kom på ett lite ovanligt sätt. Den bildades som en ungdomsklubb, representerat av juniorer som lärt sig spelet på Torsby fritidsgård. Givetvis hade en äldre generation också sina fingrar med i spelet och framför allt i styrelsen. Den första ordföranden hette Helge Bädicker. 1994 deltog klubben för första året med seniorlag i seriespel. Förste seriemålgöraren hette f.ö. Lennie Garyd – en blivande ledargestalt i klubben.

Klubbens första framgångar kom i en internationell turnering i Prag 2005, där Varas P 90-lag tog en uppsättning bronsmedaljer. Enda förlusten kom mot blivande segrarna.

Ambitionerna inom Vara IBK har alltid varit stora. Man siktar högre och högre. Längre än till Div. II har det hitintills inte räckt. Säsongen 2017/18 missade man kvalspel till Div. I i avslutningsmatchen. Påföljande säsong nådde man kvalspel, men räckte där inte ända fram. Skulle 2019-20 bli den säsong då Vara IBK nådde Div. I? Nej, det blev samma visa som säsongen innan. Efter en andraplats i serien blev det utslagning i kvalet till Div. I.

  Framtiden ser i varje fall ljus ut för Vara IBK, som hela tiden satsat stort på ungdomssidan – inte minst på tjejer. Ungdomslagen för pojkarna har under flera år vunnit såväl DM som seriesegrar i resp. åldersklasser. Juniorlaget har t.o.m. med framgång deltagit i juniorallsvenskan.

I och med rivningen av den gamla simhallen byggs en ny hall till innebandyklubben. Med finansieringsstöd från såväl kommunen som Sparbanksstiftelsen inledews byggnationen att under 2020.

Den 10 januari 2022 kunde äntligen Vara Innebandyklubb flytta in sin verksamhet i den nybyggda träningshallen – Vara IBK Arena. Hallen är till för träning, men kommer att vara matcharena för de yngre lagen. Alléhallen kommer fortfarande att vara huvudarena för seniorerna.

Vara IBKs största stjärna är målvakten Marcus Martinsson med fem U19-landskamper i bagaget och spel i Elitserien för bl a Pixbo.