Vedumsprofil – Torbjörn Johansson

Vem är egentligen Sveriges starkaste man? Tja, det beror givetvis på hur man mäter styrka. Om vi håller oss till grenen individuell dragkamp, så har Torbjörn Johansson från Gammaltråvad bevis på att han varit Sveriges starkaste man inom den genren – inte bara en gång utan vid fyra tillfällen. Torbjörn har således fyra SM-tecken i individuell dragkamp och ett vandringspris som bevis på att han vann tre gånger i rad: 2006, 2007 och 2008, samt även 2010. Då talar vi alltså om tungviktsklassen. Torbjörn Johansson representerar Vedums AIS och dess dragkampssektion.

Hur tävlar man då i individuell dragkamp? Jo, dragaren står i en ställning med ett långt rep i händerna. I den andra ändan sitter en anordning med vikter. Tävlingen består av två moment: kraftprov och uthållighet. I kraftprovet genomförs tre försök. Dragaren väljer själv tyngden. Vikterna skall hissas tre meter upp i luften för att få försöket godkänt. I uthållighetsprovet avgör dragarens vikt hur mycket han skall lyfta (detta är enbart en enkel förklaring av momenten). Inför tävlingarna tränade Torbjörn stenhård hemma på sin gård, där en dragmaskin fanns på plats. Ja, den fick egentligen inte plats, så Torbjörn tvingades såga hål i taket. En åtgärd som således gav SM-guld i resultat.

En annan typ av styrketävling kallas Showlifting. Där ingår sex moment: farmers walk, säckbärning, stockpress, kronlyft, atlasstenar och hercules holding. För lantbrukare Torbjörn Johansson borde säckbärning vara favoritgrenen, men det visade sig vara hans sämsta gren. Favoriten var istället grenen farmers walk, där Torbjörn tog SM-guld tre år i rad: 2005, 2006 och 2007. I farmers walk skall man bära två 100 kilos väskor så långt som möjligt. 2007 blev det även SM-guld för Torbjörn i hercules holding. Där sträcker man ut armarna och greppar tag i ett par handtag. De sitter fast i varsin vajer, som i sin tur är fästa i varsitt oljefat. I det ligger olika vikter. Torbjörn höll ut i 49 sekunder att lyfta 150 kilo i varje fat. Det räckte alltså till SM-guld i den udda sportgrenen.

Naturligtvis har Torbjörn Johansson även tävlat i lagdragkamp för VAIS och inte minst i landslaget. Något lagguld har det emellertid inte blivit, men däremot ”en drös” med silvermedaljer som vid VM 2008, 2010 i Sydafrika och 2012 i Schweiz. Dessutom EM-silver 2011 i England och inte minst ett SM-silver med VAIS.

Idrottskarriären för superstarke Torbjörn Johansson från Gammaltråvad, numera boende i Vara, har inte enbart betytt ”en drös” fina medaljer och en diger prissamling – han har fått komma ut och se sig om i världen på ett sätt som han förmodligen inte hade gjort om han enbart beträtt traktorhytten eller de diverse fordon som han framfört yrkesmässigt.

Man kan väl utan vidare påstå att Torbjörn visat sig ha en utomordentlig stark dragningskraft.