Vedumsprofil – Rune Andersson

Rune Andersson – Varas ende tävlande olympier
Ingeborg gav sin make Rune en lyckospark i baken vid avfärden från Vedums järnvägsstation. Tandläkare Rune Andersson skulle ut på ett vådligt äventyr. Första etappen bestod i att sammanstråla med övriga uttagna i den svenska olympiska truppen. Sedan gick resan vidare till den ”eviga staden” Rom, där den XVII:e sommarolympiaden ägde rum i augusti-september 1960.

Rune Andersson, representant och ordförande för Vedums Sportskytteklubb, var uttagen att tävla i olympisk trap – en form av lerduveskytte. Fru Ingeborgs lyckospark förde honom till seger (delad) i kvaltävlingen. Den allmänna uppståndelsen för det lyckade kvalresultatet blev dock för Runes del en splittring i koncentrationen. En lottad ytterbana i finalen gjorde heller inte saken bättre. I finalen fick Rune Andersson nöja sig med 12:e plats.

För sina insatser i OS tilldelades Rune Andersson 1960 utmärkelsen ”Bygdens bäste” av tidningen SkLT-VA.

I internationella sammanhang deltog Rune, utöver OS, i fyra VM och sex EM. I lag blev han Europamästare 1967. Nordisk mästare blev han tre gånger, men svensk mästare bara en gång. Rune Andersson var även verksam i Sportskytteförbundet och de sista aktiva åren i landslaget tävlade han dessutom med sonen Ulf.

Av 25 aktiva år tävlade Rune 15 av dem i landslaget.

1970 och 1971 deltog såväl far som son Andersson i den svenska landslaget som blev nordiska mästare. Sonen Ulf (likaledes tandläkare och medlem i Vara IHS) nådde även flera internationella framgångar som junior i olympisk trapskytte.

En tredje generation Andersson, Ulfs son Ludvig, är svensk juniormästare i styrkelyft.

Det har nu gått 60 år sedan olympiaden i Rom. Fortfarande är Rune Andersson från Vedum den ende tävlande olympiern från Vara kommun.

För att s.a.s. cementera minnet av lyckosparken från Vedums järnvägsstation 1960, kan konstateras att Runes son Ulf numera äger järnvägsstationen. Ulfs fru Sylvie (även hon tandläkare) har inrett stationen till ett järnvägsmuseum.