Edsvära IK

 

Edsvära Idrottsklubb bildades den 12 juli 1929.

Anledningen till att klubben bildades var att N. Vånga BK hade startat 1927 och att flera spelare från Edsvära spelade med i det laget. Pojkarna från Edsvära kände sig emellanåt åsidosatta, vilket skapade en viss osämja i laget. Dessutom låg fotbollsplanen i Edsvära.

Edsväraspelarna ville ha en egen klubb och bildade därför Edsvära Idrottsklubb 1929.      Initiativtagare till bildandet var framför allt Bertil Fridblom, Anton och David Gustavsson, Gunnar och Folke Nyberg, Karl Spring och Nils Land. Anton Gustavsson valdes till klubbens förste ordförande. Sammanlagt har 14 spelare identifierats som var med vid bildandet. Edsvära hade i Bertil Fridblom en ordningsam och skrivande person som sekreterare. Protokoll, resultat och referat 1929 – 1936 finns därför bevarade i en anteckningsbok. Till vice ordförande valdes Gunnar Nyberg och kassör blev Karl Spring. Till revisorer för granskning av räkenskaperna valdes Folke Nyberg och David Gustavsson.

Edsvära IK spelade inledningsvis på en ”plan” i anslutning till Edsvallen, men redan efter ett par år kunde Edsvallen färdigställas. Innan dess bedrevs träning på två olika platser, beroende på var spelarna bodde. Kruxet var att klubben bara ägde en fotboll. Problemet löstes med att de båda fraktionerna omväxlande fick låna bollen. Det kom att dröja 10 år innan något omklädningsrum byggdes. Hemmaspelarna gjorde sina ombyten hemma, medan bortalagen fick byta om i skogen.

Premiärmatchen för EIK spelades den 31 augusti 1929 mot Gökhems IF på bortaplan. Förlust med 1 – 3. Vid hemmapremiären stod antagonisterna från N. Vånga för motståndet. Rivalitetsmötet slutade med en överlägsen Edsväravinst: 4 – 0. N. Vånga BK var även motståndare, där EIK för första gången återfanns i ett tidningsreferat. Matchen spelades den 27 september 1931. Citat: ”I N. Vånga spelades i söndags en fotbollsmatch mellan N. Vånga och Edsvära IK, varvid gästerna vunno med 3 – 1 (1 – 0). Gästernas mål gjordes av resp. vy, vi och hi. Båda lagen spelade synnerligen hårt och ruffigt, vilket de böra lägga bort i framtiden, likaså torde de sluta med att ideligen gräla på domaren och på varandra.”

Så småningom kom det att bli inte mindre än 70-talet seriematcher mot ärkerivalen N. Vånga BK. Därtill kommer otaliga träningsmatcher och jubileumsturneringar. De flesta kunde förmodligen beskrivas på ungefär samma sätt som den första matchen. Men de var ganska publikdragande!

1932 anmälde sig EIK till seriespel i Kvänumsortens pokalserie och placerade sig som tvåa. Den första lagbilden som hittats är från 1933. Då hade EIK randiga tröjor, troligen gult och rött. I slutet av 1930-talet köptes dräkter i gult och svart. Det blev i fortsättningen Edsvära IK:s färger.

1936 flyttades hemmamatchen mot Längjums IS till Backavallen i Längjum på grund av att Bönsöndagen inföll den dagen. En enkel fråga: Var det mindre okristligt att spela i Längjum? Nåväl, Edsvära IK vann det året Varaortens Pokalserie och 1948/49 Skaraserien. Det betydde ett avancemang till Div. VI N. Älvsborgsserien, men bara för en säsong. Trots emellanåt goda spelaruppsättningar höll klubben mestadels i fortsättningen sedan till i lägsta A-lagsserien. Under en ”återhämtningsperiod” första hälften av 1970-talet spelade EIK självmant i reservserie.

Vi går ända fram till 1982, då EIK på nytt tog en serieseger och gick mot sin verkliga storhetsperiod – en 10-årsperiod med spel sex säsonger i femman.

En match under de åren gjorde klubben rikskänd – dock i mindre smickrande sammanhang. I historiens sken förtjänar den matchen ändå att omnämnas. Ånyo en het derbymatch, men denna gången mot Kvänums IF den 19 augusti 1984. Den matchen hade det mesta: fyra utvisningar, nio varningar (fyra på Edsvära och fem på Kvänum), två straffsparkar och sex mål. Båda straffarna tilldömdes Kvänums IF, som gjorde fem av de sex målen. De fyra utvisningarna råkade Edsvära IK ut för!

Avslutningen på säsongen 1987 förtjänar också att nämnas – då i kuriosa men positiva ordalag. EIK kom tvåa i serien efter IFK Emtunga, vilket betingade en kvalplats till Div. V. Läget för avancemang var dock närmast mikroskopisk, då hela 11 lag tävlade om uppflyttningsplatsen. Så småningom gick den till Edsvära IK, som otroligt nog inte vann en enda match under ordinarie tid. Fyra matcher avgjordes på straffsparkar till Edsväras fördel!

Slutligen tog det bristande spelarmaterialet ut sin rätt. Andra halvan av 1990-talet blev mindre rolig för EIK. 1999 beslutade Edsvära IK och N. Vånga BK att stryka ett streck över gångna rivaliteter och bilda en gemensam klubb från år 2000.

Klubbens verksamhet har finansierats på olika sätt genom åren. Under 1930- 1940- och 1950-talen var det inkomster från fester i Algutstorps park, Bingo, tipspromenader, lotterier, auktioner, medlemslotterier, auktioner m.m. under olika år. Bingo-Lotto med ”Loket” utgjorde under flera år en stor inkomstkälla.

Åren 1977 – 1986 gav VM i môkekärrekörning såväl stor uppmärksamhet som ett stort tillskott i klubbkassan och är egentligen värd ett eget kapitel. Det började som ett jippoinslag i samband med derbyt EIK – N.VBK på Edsvallen 1977. Tidningen SE snappade upp notisen, men misstolkade begreppet ”EM-mästerskapet”. Istället för Edsväramästerskapet trodde tidningen att det gällde Europamästerskap. SE utmanade därför EM-mästarna Arne Bender och Mats Andersson i VM i môkekärrekörning. Själva ställde tidningen till synes upp med ett ”C”-lag.Tävlingen lockade 450 personer och sedan var karusellen igång med otroliga folkfester. 1980 lockade arrangemanget dessutom med Bröderna Djup. Då fick arrangörerna lägga till en nolla i publiksiffran gentemot premiäråret. Hela 4 500 åskådare kom och satte ett fantastiskt publikrekord. Många vurmer håller ett tiotal år – så även VM i môkekärrekörning.

Göran Hermansson har i tre olika jubileumsböcker dokumenterat Edsvära IK:s historia: 45 år 1974, 50 år 1979 och 60 år 1989, samt gjort en sammanställning även till 70 år 1999, d.v.s. sista året som egen klubb. Här finns alla resultat, målgörare, referat från matcher, utmärkelser och annan verksamhet i klubben. Uppgifterna i denna artikel är hämtade därifrån.

Originalhandlingar, protokoll och kassaböcker finns i föreningsarkivet i Lidköping.

 Fakta Edsvära Idrottsklubb: 1929 – 1999. Idrottsplats: Edsvallen. Klubbdräkt: 1929 – 1936 långrandiga tröjor i gult och rött, röda byxor. 1936 – 1938 gröna tröjor med vita kragar samt svarta byxor. Fr.o.m. 25 sept.1938 gula tröjor och svarta byxor. Seriesegrar: 5. Div. VII 1935-36, Div. VII 1948-49, Div. VIII 1951-52, Div. IV 1982, Div. IV 1990.

Efter 1952 har Edsvära IK enbart haft fotboll på programmet. Tidigare sektioner: Allmän idrott, bandy, gång, skidor, bordtennis, gymnastik och friidrott. Samtlig verksamhet i mindre omfattning och ett fåtal år.

Allmän idrott. 1935 valdes ett sektionsutskott i allmän idrott. I tävlingssammanhang hade EIK bl.a. en match mot V. Kleva, som besegrade Edsvära i samtliga grenar.

Bandy. 1936 inköptes fyra bandyklubbor. Ett antal år spelades bandy i Sjötorp och vid Brokvarn. Mestadels stod Längjums IS för motståndet.

Cykel. Edsvära Idrottsklubb anordnade i början av 1930-talet cykeltävlingar. I samband med festligheter i Algutstorps park kördes en tävling ”Edsvära runt 4 ggr” eller närmare bestämt 4 x 8 km. Goda cyklister i Edsvära var bl.a. Anton Gustavsson, Thorsten Wallenius och Lars Johansson från Larv.

Gång. 1942 beslutades om inträde i gångförbundet. EIK deltog också flitigt i riksmarschen under en följd av år.

Skidor. 1943 bildades skidsektionen, som efter ett par årsuppehåll existerade 1946 – 1949.

Bordtennis. Mellan 1945 och 1952 existerade bordtennissektionen. 1953 bildades en självständig bordtennisklubb.

Gymnastik och friidrott. I samband med sammanslagningen mellan EIK och Edsvära Gymnastikförening återupptogs friidrott på programmet. Åren 1946 – 1948 valdes en friidrottssektion.

Ungdomsfotboll. I mitten av 1940-talet bildades ett pojklag, som spelade i serie fr.o.m. 1946. Mellan 1949 – 1952 tog EIK fyra raka seriesegrar i Kvänumsortens pojklagsserie. Efter den epoken var framgångarna ringa fram till 1959, då det ånyo blev serieseger. Fortsättningsvis fanns EIK med i seriespel av och till beroende på spelarunderlaget.

Algutstorps Park. Från 1930-talet till 1950-talets slut bedrev EIK festverksamhet vid natursköna Algutstorps Park alldeles intill Lidan. ”Århundradets fest” annonserades det om den 3 augusti 1952. Det var fotboll (damer – gubbar), dragkamp, motocross, säcklöpning, snigelåkning, dykning i balja efter pengar m.m. Uppträdde gjorde seriefiguren ”Kronblom”. Vissa år korades ”Miss Edsvära” på en fest. Ja, så tillgick det i Edsvära på den tiden!

I början av 1930-talet arrangerades cykeltävlingar, bl.a. ”Edsvära runt 4 ggr”. Såväl brottnings- som boxningstävlingar lär också ha förekommit.

2000 slogs klubben ihop med Norra Vånga BK och blev Edsvära/N. Vånga Fotbollförening

Sidor som rör Edsvära IK

Edsvallen
Herrfotboll – lagbilder
Jubileumsskrifter