Kålle Star Team – elva jätta´ frå´ slätta´

Att ta ut ett ”All star team” i fotboll från Vara kommun var inte lätt. Kanske inte heller helt okontroversiellt. Det har funnits många skickliga fotbollsspelare även i dessa trakter. Det gäller ju att ha koll på alla. Här har dock insmugit sig en viss feghet. När inte kunskapen räcker till får man gå på meriter. Den elva som presenteras är i stort sett de mest meriterade.

Dessutom har balansen i laget varit viktig, att flera föreningar blivit representerade så att ingen förening får ett dominerande inflytande. En passande laguppställning blev 4-4-2:

 

Målvakt: Rolf Johansson. Moderklubb: Skogslunds IF. Gick sedan vidare till IF Heimer. Hade erbjudande från IF Elfsborg. Har haft flera tränaruppdrag. Numera tränare i den sammanslagna Lidköpings FK.

 

Högerback: Martin Andersson. Kom från Arentorps SK till IF Elfsborg. Den i sammanhanget mest meriterade spelaren med 198 allsvenska matcher (4 mål), 10 U-21-landskamper, 10 juniorlandskamper och 34 pojklandskamper. Svensk mästare med IF Elfsborg 2006.

 

Mittback: Rolf Eriksson. Enda förening: Tråvads IF. Deltog i föreningens ettåriga Div. III-sejour (utan att träna). Annars spel i Div. IV och Div. V. En elegant försvarsspelare med potential för allsvenskt spel! Utbildningen till advokat fick gå i första hand. Är numera juridisk konsult i IF Elfsborg. Har tidigare ingått i IF Elfsborgs styrelse.

 

Mittback: Leif Egonsson. Började med pojklagsspel hemma i Kvänum. Kombinerade sin skolgång i Skara med spel även i Skara IF: s pojklag (samtidigt som i Kvänum). Som senior gjorde den reslige mittbacken karriär i Skara IF. Vid Skara IF:s 110-årsjubileum utnämnde någon Leif Egonsson till Skara IF:s bäste spelare genom tiderna (ej officiellt). Om ambitionen (och träningsviljan) funnits hade Leif Egonsson platsat i vilket allsvenskt lag som helst! Gemensamt för de båda mittbackarna är att de hade potentialen men prioriterade det civila. På ålderns höst återgick Leif Egonsson till spel i Kvänums IF som motionär.

 

Vänsterback: Tore Apelgren. Född i Norra Vånga, där han spelade med dess BK. Han flyttade sedan till Stockholm och spelade för IFK Lidingö. Lumpen gjordes på P 4 i Skövde, varvid han spelade en säsong i Skövde AIK. Tillbaka i Stockholm gick han slutligen till Hammarby IF. I ”Bajen” gjorde Tore Apelgren 51 allsvenska matcher 1955-59.

 

Högermittfältare: Tore Lennartsson. Från Skogslunds IF till Örebro SK. Den vindsnabbe yttern har gjort fyra ungdomslandskamper (tre mål). Åren 1972-78 spelade Tore Lennartsson 154 allsvenska matcher för Örebro SK (19 mål). 1983-84 blev det 33 allsvenska matcher och 5 mål för Gefle IF. Anställd på svenska fotbollförbundet och var under en period verksam som instruktör i Afrika.

 

Innermittfältare: Anders Larsson. Arentorps SK. En spelskicklig strateg, som värvades av GAIS. Så mycket spel i GAIS blev det dock icke, utan Anders återvände till slätten. Spelade ett tag för Vara SK, men återgick till ASK.

 

Innermittfältare: Joakim Granath. Arentorps SK. De båda innermittfältarna har inte bara spelskickligheten, ursprungsklubben och spel i GAIS som gemensam nämnare: de är skolkamrater också! Joakim Granath gjorde 6 allsvenska matcher för GAIS 1989. Därefter avslutades karriären i Gunnilse IS.

 

Vänstermittfältare: Inge Lennartsson. De båda yttermittfältarna har också gemensamheter. De är nämligen bröder. Båda började i Skogslunds IF och fortsatte i Örebro SK. För Inges del blev det 21 allsvenska matcher och 3 mål åren 1976-78. Han fortsatte sedan i IF Heimer. Därefter följde tränaruppdrag i flera föreningar. Gemensamt även för bröderna är att de båda varit riksinstruktörer i utbildandet av elittränare. Inge Lennartsson har även arbetat som instruktör för pojk- och juniorlandslaget och varit assisterande förbundskapten för svenska B-landslaget under Lars Lagerbäck.

 

Toppforward: Per-Olof Siesing. Vara SK. Värvades 1965 till Sandvikens AIK, där han första säsongen blev skyttekung i Div. II Norrland med 17 mål. Övergick sedan till Sandvikens IF och deltog i det allsvenska kvalet 1970. Trots att Siesing gjorde två mål mot Sövde AIK, nådde SIF inte allsvensk status. Med sin tyngd och målfarlighet hade förmodligen Per-Olof Siesing klarat sig bra även i Allsvenskan.

 

Toppforward: Egon Nyman. Född i Stora Hov, Tråvad. Började spela med Jungs IF. Gick via Skara IF vidare till GAIS, där han med sin allroundkunnighet och kämpaglöd blev en viktig kugge. Mellan åren 1946-53 gjorde Egon Nyman 50 allsvenska matcher och 15 mål.

 

Några reserver ej utsedda.

 

 

Carl-Owe Johansson

Vara IHS

Finns på Kålles Rekord-Magasin