Övriga – Varaslättens fotbollsallians 40 år

VARASLÄTTENS FOTBOLLSALLIANS HAR FYLLT 40 ÅR

En halv miljon kr har delats ut till skadade spelare

Det var på initiativ från några fotbollsledare och den unge reportern Bengt Andersson vid Skaraborgs Läns Tidning som Varaslättens fotbollallians bildades en junidag 1964. Under de drygt 40 år som alliansen funnits har den blivit ett viktigt inslag i fotbollslivet på Varaslätten. Dessutom har stora pengar delats ut till skadade fotbollsspelare i alliansens medlemsföreningar.

-Det fanns från början en fantastisk uppslutning kring idén, säger domarveteranen Bertil Svanebring som valdes till sammanslutningens förste ordförande.

Upprinnelsen till allt var den svåra skada som Helåsspelaren Knut Larsson ådrog sig under 1963. För att hjälpa Knut ekonomiskt ordnade Helås IF och Skaraborgs Läns Tidning en så kallad recettmatch. Storlaget Elfsborg kom på besök på Almesåsen för att möta en kombination av de bästa spelarna från slättens klubbar.

Matchen blev en succé på alla sätt. Elfsborg hade ett namnkunnigt lag där Lasse Heineman var en av den tidens allra största fotbollsprofiler. Lasse gjorde mest som han ville med motståndarna från slätten. Elfsborg vann med 12-4 och Heineman gjorde själv sex av målen!

Inte mindre än 652 personer löste entré denna fredagskväll och behållningen blev 1 300 kronor – en inte oansenlig summa för drygt 40 år sedan.

Agerade direkt
Den lyckade kvällen i Helås tände direkt tankarna på att göra något mer organiserat för att hjälpa fotbollsspelare som blivit skadade och dragit på sig långa sjukskrivningar.

Vid ett möte på Conditori Nordpolen den 13 juli 1964 slöt massor av idrottsledare upp och det rådde total enighet om bildandet av en allians. 21 föreningar – gränsen var telefonområdet 0512 – blev medlemmar i Varaslättens fotbollallians.

Första styrelsen bestod av ordförande Bertil Svenebring, Vara, sekreterare Bengt Andersson, kassör Lasse Sahlin, Emtunga, Åke Nilsson, Helås, Helge Johansson, Arentorp, med Stig Jansson, Nossebro, och Tore Enström, Främmestad, som suppleanter.

Många matcher
Redan några veckor efter bildandet var det dags för Alliansens första arrangemang. Det ordnades en match på Torsvallen i Vara där en kombination från dåtidens div IV-lag Arentorp och Skogslund mötte ett ihopplockat lag från de övriga föreningarna. 2-2 blev resultatet och behållningen över 1 000 kronor.

Under de närmaste åren var det just matcher med Alliansens kombinationslag –ofta mot välkänt motstånd från högre serier – som utgjorde inkomstkällan. Att bli uttagen till Allianslaget var också meriterande och något alla spelare på slätten strävade efter.

-Det var som vårt landslag, berättar Bertil Svanebring.

Mer än 40 år efter bildandet är Varaslättens fotbollallians en institution i slättens fotbollsliv. Åtskilliga spelare har fått ekonomiska bidrag sedan de dragit på sig svåra fotbollsskador.

-Vi har nog betalt ut omkring 500 000 kronor under årens lopp, berättar Anders Ekdén som 1989 efterträdde Sture Persson som ordförande.

Inomhusturneringar
Alliansens årligen återkommande arrangemang är numera sedan många år tillbaka de inomhusturneringar som arrangeras kring jultid. Tidigare höll man till i Alléskolan, men är det förstås den nya Sparbankshallen som gäller.

-Möjligheterna till överraskningar var kanske större i Alléhallen, men i nya inomhushallen blir det förstås bättre möjlighet till riktigt fotbollsspel, säger Anders Ekdén.

Intresset är under alla förhållanden stort och det brukar vara utsålt vid alla tillställningar. Varaslättens fotbollallians har också en mycket god ekonomi idag.

Färre klubbar
Under årens lopp har antalet föreningar minskat även på Varaslätten. Sedan grundandet har å andra sidan damlag tillkommit. Nu är 16 föreningar medlemmar i Alliansen och precis som 1964 får föreningarna ansöka om bidrag till spelare som råkat illa ut på fotbollsplanerna.

-Vi har fortfarande en funktion att fylla, tycker den nuvarande ordföranden.

Bengt Andersson