Elings BTK

Elings Bordtennisklubb. 1957 var starten för BT i Elings samlingslokal. Bröderna Ingvar och Lennart Johansson i Björkås initierade sporten tillsammans med Erik Elinder, Rolf Andersson och Stig Svensson. Elings BTK hade två lag i serie. Efter fyra säsonger i Laskeserien dog intresset ut.

1965 startade ett yngre gäng upp verksamheten på nytt. Vad de inte visste då (eller visste de?) var att det var ovanligt bra timing. I samma veva ”stiftades” nämligen en kommande generation lovande bordtennisspelare i Eling, som kom att bli klubbens mest framgångsrika. Seriespelet inleddes i Laskeserien, där två ”Stigar” – Johansson och Persson – ledde vägen framåt. Så småningom kom det fram en kull P-66 runt 1980, som snart lyfte klubben uppåt i hierarkin. Bordtennisintresset var stort i Eling under ett antal år med c:a 35 spelare i sju seriespelande lag. Några stora talanger som Bengt Lundgren, Stefan Hallgren och Mikael Johansson försvann tidigt till Vedum och Larv, medan Stefan Ström, Leif Svensson och Stellan Hansson var förmågor som stannade i klubben och som fick förtroendet vid tidig ålder att representera A-laget.

Vid sidan av pingisspelet anordnades luftgevärsskytte och annan fritidsgårdsliknande verksamhet, eftersom inte alla fick plats att spela pingis samtidigt. Andra upplagan av Elings BTK varade till 1987.

2001 betydde ännu en nystart för EBTK. Nu stod dock inte initialerna för bordtennisklubb, utan Elings barn och tonårsklubb. Tidigare medlemmar hade blivit föräldrar och för att hålla ihop generationerna och olika intressen ändrades inriktningen till en allmän fritidsklubb. Mellan 70-80 medlemmar har under åren samlats, gjort resor och haft samkväm för bygdens sammanhållning.

Carl-Owe Johansson

EN 50-ÅRIG HISTORIK
Under perioden 1957 — 2007 finns 3 tidsepoker för Elings BTK

1957 — 1961: Träning och seriespel i bordtennis i Elings samlingslokal.

1965 — 1987:  Nystart med träning och seriespel i bordtennis samt luftgevärsskytte och annan fritidsgårdsliknande verksamhet. Under de bästa åren hade klubben 30 – 40 medlemmar och upp till 7 lag i seriespel.

2001 — :  En ny nystart där BTK inte längre står för bordtennisklubb utan barn och tonårsklubb, tidigare medlemmar har nu  blivit föräldrar. Klubben är en fritidsklubb för bygdens barn och tonåringar samt deras föräldrar. Vi har under dessa år haft mellan 70 – 80 medlemmar med huvudsakligt syfte att vi som bor i bygdens skall träffas och göra saker tillsammans i Eling och på resor. Vi har haft en otrolig uppslutning från föräldrar och andra i bygden boende som ställt upp som ledare och lärare i sina yrken eller andra specialiteer.

Sven-Åke Lidberg