CURT LIEDBERG

  

I förra numret fanns ju diverse fotbollsdomarepisoder – inte minst om Lidköpingsdomaren Curt Liedberg.
Vän av ordning påpekar emellertid att Liedbergs utvisning av ”Nacka” Skoglund skedde i en kvalmatch till Allsvenskan hösten 1964 och inte i en allsvensk match. De båda lagen, Hammarby IF och GIF Sundsvall, slog dock följe till Allsvenskan, där de återigen möttes påföljande år. Samma lag gjorde dessutom gemensam sorti ur högsta serien senare den hösten.

Debuten
Det var emellertid en fortsättning om den färgstarke domaren Curt Liedberg detta skulle handla. Han gjorde sin allsvenska fotbollsdomardebut söndagen den 1 maj 1958 på Örjans vall i Halmstad, där hemmalagets blåvita BK mötte Solnas svartvita AIK. Det hela var ett bottenmöte i allsvenskans s.k. maratonserie. Den som fick de stora rubrikerna efter matchen var domardebutanten Liedberg. Han dömde nämligen en omdiskuterad straffspark till hemmalaget i slutminuterna, vilket gjorde att HBK på några minuter såväl reducerade som kvitterade AIK:s till synes säkra 2-0-ledning.

Oavsett om straffen var korrekt dömd eller ej, så gjorde i alla fall domare Liedberg ett förmodat regelbrott efteråt. Istället för att skicka in de skrivna laguppställningarna till Svenska Fotbollförbundet, behöll nämligen Liedberg dem och klistrade in laguppställningslapparna snyggt och prydligt i en urklippspärm, jämte en massa tidningsurklipp från diverse tidningar om sin allsvenska domardebutmatch. Nästan alla urklippen har den utdömda straffsparken som rubrik.

Nu undrar givetvis vän av ordning hur undertecknad känner till detta? Jo, av någon anledning avyttrade Liedberg sin klippärm på en loppis och på diverse vägar har pärmen så småningom hamnat i undertecknads ägo. Jämte klippen och laguppställningarna finns även foton, matchprogram och domarinbjudan inklistrade.

Laguppställningarna
Laguppställningarna, ja. HBK:s är snyggt maskinskriven på ett specialpapper för laguppställningar och undertecknad av lagledare Bengt Winge. AIK:s motsvarighet är handskrivet, nedrafsat på ett vanligt linjerat papper och undertecknat av R. Kock. Ändock är det AIK:s laguppställning som torde vara en raritet för samlare. En handskriven laguppställning skriven och signerad av ”Putte” Kock finns väl knappast ute på marknaden?
På HBK:s laguppställningslapp står det uttryckligen längst ner: ”Förvaras av domaren till spelårets slut”. Liedbergs underlåtelse att skicka in lapparna med laguppställningarna till Svenska Fotbollsförbundet är möjligen till dess sorg men till desto större glädje för undertecknad.

Ingen signal
Däremot kom ingen signal från Curt Liedbergs pipa, när han dömde en ishockeymatch mellan Grästorps IK och IFK Emtunga i slutet av 50-talet. En Emtungaspelare fick ett elakt rapp av en GIK-spelare, vilket borde föranlett en given utvisning. Som sagt uteblev domarsignalen. På väg till omklädningsrummet efter matchen hann en Emtungaspelare (som själv sedermera blev domare) ikapp en trippande Liedberg och förklarade upprört: – Nu ä du stiver din j-l, men nôr du kommer te Götebôrg så skriker du!
Om ”gråtvalsen i Göteborg” förmäler dock inte denna historia.

Carl-Owe Johansson