Kvänums Gymnastikförening/PULS

Den 11 september 1936 bildades två gymnastikföreningar i Kvänum – Kvänums Kvinnliga Gymnastikklubb och Kvänums Gymnastikförening. Vid bildandet av de båda föreningarna var 50 personer närvarande. Till styrelse hos damerna valdes Dagmar Winroth (ordf.), Disa Winroth (v. ordf.), Ingrid Apelgren (sekr.) och Maj-Lis Larsson (kassör).

Skolrådet upplät gympasalen för aktiviteterna, där damerna fick tillträde på fredagar och herrarna på torsdagar.

Samarbetet mellan de båda föreningarna var gott och man beslöt att anordna en Luciafest, samt inköpa en bock. 1937 deltog föreningarna i Västergötlands Gymnastikförbunds stora gymnastikfest vid pingst i Falköping.

Aktiviteterna var mindre under beredskapsåren, men 1948 hade man kommit igång ordentligt och höll uppvisningar på många ställen runt om i bygderna. Två av de manliga gymnasterna, bröderna Folke och Sven Svensson, blev uttagna att delta i en svensk 200-mannatrupp vid OS i London. Vid återkomsten till Kvänum blev de ordentligt firade.

1952 var det ånyo ett OS-år, men det bekom inte Kvänumsborna, som i stället startade husmorsgymnastik.

1956 däremot var det Ryttar-OS i Stockholm. 12 kvinnliga gymnaster från Kvänum ingick i Västergötlandstruppen, som åkte chartrat tåg till Stockholm för att ha uppvisning på Olympiastadion för inte minst Englands drottning Elisabeth och prins Philip.

Ja, det var väl de mest spektakulära höjdpunkterna för Kvänumsgymnasterna, som fortsatte med många uppvisningar – inte minst i Vara 1973. Tillsammans med Varas kollegor stod Kvänumsgymnasterna som arrangör för VGF:s gymnastikfest på Torsvallen med 900 glada deltagare.

Vid Kvänumsföreningarnas gemensamma 50-årsfirande 1986, stod de som arrangör för VGF:s gymnastikfest i Kvänum med 800 ”aktivister” inför en tusenhövdad åskådarmassa. En tidningsreporter skrev: ”Säkert skulle gymnastikens fader P. H. Ling med stort intresse velat följa föreningarna i Kvänum och dess verksamhet. Dessa föreningar har aldrig legat i träda eller haft någon kris, tvärtom har intresset för gymnastik stått sig fint.”

1996 slogs de båda föreningarna samman i Kvänums Gymnastikförening. Goda representanter för de båda könen är Gunni Svensson för de kvinnliga. Hon skötte nämligen träningen i dryga 60 år! Gunni var för övrigt gift med OS-resenären Folke ”Kidde” Svensson. Lennart Johansson har varit en manlig ledargestalt.

Tyvärr har det inte lyckats att få fram den bildande styrelsen för den manliga föreningen. Översvämningskatastrofen i Kvänum 2014 förstörde många viktiga dokument.

Föreningen har på senare år bytt namn till PULS (senast under 2021)

 

 

.

 

 

Kvänumsgymnaster på OS

När Kvänum skickade bröderna Sven och Folke Svensson till Olympiaden i London 1948.