Tråvad – Profiler

Alice och Ebba Svantesson

   Finnkampen 2014

När ungdoms-SM i friidrott inomhus 2013 avgjordes, hette såväl ettan som tvåan på 400-metersfinalen i F17-klassen Svantesson i efternamn. Ettan hette Alice och tvåan Ebba. Vid ute-SM senare på året återfanns samma namn och samma ordning på nämnda sträcka.  De båda Svantessons är tvillingsystrar och kommer från Mågården i Tråvad. Eftersom tjejerna studerade på elitidrottsgymnasiet Katrinelund i Göteborg tävlade de för Sävedalens AIK.

De då 16-åriga tjejerna blev även uttagna till Finnkampens stafett 4×400 meter för ungdomar, trots att de var ett år yngre än de andra löparna.

De lovande friidrottstvillingarna Svantesson från Tråvad uppmärksammades även på lokal nivå genom att erhålla Ekrosenstipendiet på 10 000 kronor vardera. Det är Sparbanksstiftelsen Skaraborg som delar ut det priset.

Framgångarna såväl på löparbanan som erhållandet av stipendiet sporrade naturligtvis. Vid ungdoms-SM i friidrott inomhus 2014 blev det åter dubbelseger för systrarna Svantesson på 400 meter – dock med omvänd ordning mot året innan. Samma sak för utomhus-SM – Ebba vann återigen före Alice. Så långt alltså oavgjort mellan tvillingsystrarna vad det gäller SM-tecken. Helgen efter blev det betydligt tuffare. Då var nämligen båda anmälda till senior-SM.

Senare under 2014 blev båda tjejerna uttagna till U-Finnkampen och sprang såväl individuella sträckor på 400 meter som stafetten 4×400 meter.

Systrarna Svantesson har under flera år deltagit i landslaget och inte minst i Finnkamper.

Både Alice och Ebba har dessutom spelat fotboll och då i Falköpings AIK. De är stora talanger även när det gäller bollkänsla. Först blev de uttagna till västgötalaget i fotboll, senare även till ett landslagsläger på Bosön för ungdomstjejer.

Bert Kroon

Bert Kroon, Tråvads IF. Bert kom från Edsvära, där han bl.a. deltog i teaterverksamhet och inte minst i föreningen som anordnade de legendariska festerna vid Vättesmad. I Tråvads IF blev han en stor tillgång som ungdomsledare och allmän idéspruta. Som exempel kan nämnas att det var Bert Kroons idé att starta ”Äggcupen” 1972, ”Tjejcupen” 1981 och att starta tips- och bingopromenader på Backavallen i Längjum (start 1976). När Varaortens Ungdomsallians bildades 1979, var Bert Kroon given i styrelsen. Hans utsågs även till seriekommitténs ordförande och skötte ensam alla serietabeller för ungdomslagen under många år.

Birgitta Eng

Birgitta Eng, Vedums AIS. Vedums meste damfotbollsspelare genom tiderna (även aktiv i Tråvads IF). Birgitta har t.o.m. fått en cup uppkallad efter sig: Bengan cup. 1998 startade Bengan cup, en cup för enbart tjejer. Första året deltog 26 lag. Bengan cup har sedan utvecklats genom åren.

Claes-Gunnar ”Lellen” Lundgren

   Född och boende i Fyrunga.

Trots smeknamnet ”Lellen” var nog Claes-Gunnar Lundgren 1969 års store lille man på slätten. Inte nog med att han deltog i TIF:s seriesegrande fotbollslag – han vann ytterligare två seriesegrar i två andra sporter:  ”Lellen” sopade nämligen isarna såväl på ishockeyrinkarna (IFK Emtunga) som på bandyarenorna (Jungs BK). Ja, faktiskt ytterligare en idrott och en serieseger under året, även om det rörde sig om korphandboll med Fyrungalantbrukarna.
För sina mångsidiga insatsen belönades Claes-Gunnar ”Lellen” Lundgren med hedersutmärkelsen ÅRETS IDROTTSPROFIL 1969 hos SkLT-VA.

Egon Nyman

Född i Stora Hov, Tråvad. Började spela fotboll med Jungs IF. Gick via Skara IF vidare till GAIS, där han med sin allroundkunnighet och kämpaglöd blev en viktig kugge. Mellan åren 1946-53 gjorde Egon Nyman 50 allsvenska matcher och 14 mål.

Han spelade bandy med Tråvads IF. I Göteborg spelade han med Bagaregården.

På GAIS hemsida finns följande om honom:

Egon Nyman hade fått order av ”Abben” innan matchen mot MFF våren 1947 att han skulle gå in och göra sitt livs match. Och det gjorde han. Egon spelade 50 matcher och gjorde 14 mål i grön- och svartrandig dress.

Egons allsvenska facit:

1952 3 matcher
1951 8 matcher 2 mål
1950 7 matcher 1 mål
1949 5 matcher 3 mål
1947 20 matcher 7 mål
1946 7 matcher 1 mål
Totalt 50 matcher 14 mål

 

Gunnar ”Lellen” Carlsson

Gunnar ”Lellen” Carlsson (född 1900), Tråvad.

Gunnar började sin karriär i Önums IF.

1920 var han en av initiativtagarna till bildandet av Lundsbrunns BK.

1921-22 spelade han för Nossebro IF

Från 1925 spelade han i TRåvads IF som han var med och grundade.

Gunnar hade ett gediket intresse för fotboll och det hände att han ibland spelade två och kanske tom tre matcher samma dag för olika föreningar.

Sonen Erling är en av Tråvads IFs bästa genom tiderna. Han spelade bl a en säsong med Skara IF.

Erling Carlsson

Erling Carlsson, Tråvads IF.

Erling debuterade redan som 12-åring i TIF:s B-lag (två mål i debuten). I A-laget spelade han som explosiv och målfarlig kedjespelare mellan 1955-1969. Erlings mål i Främmestad 1968 är klassiskt. Via petning gjorde Erling mål från mittcirkeln direkt efter avspark.

Tråvads IF:s explosive center Erling Carlsson blev  i augusti 1969 utsedd som ”Veckans idrottsprofil” tack vare två mål, två målassist samt för att han över huvud taget höll lekstuga med Herrljungalaget. Erlings fint med att sparka upp grästorvor rev upp såväl planen som motståndarförsvaret. Tråvad vann toppmötet med hela 7-1.

1971 tränade Erling Carlsson IFK Emtunga till serieseger i Div. VI och 1976 Tråvads IF till sin enda serieseger i Div. IV och efterföljande spel i Div. III.

 

Ewe Svantesson

Ewe Svantesson är född i Tråvad där han har spelat fotboll sedan pojklag.

Ishockeykarriären började han i Grästorps IK och kom så småningom upp i A-laget.

2003-2004 stod han för 60 poäng på 28 matcher för GIK i div III.

2004-2005 gjorde han en säsong med 22 matcher för Skövde IK i allsvenskan innan han återvände till GIK.

2009-2010 var han med och förde upp GIK i div I.

Ewe spelar även fotboll i IFK Emtunga med div IV som högst.

 

Leif Wallentinsson

Leif Wallentinsson, Längjums IS, Längjums BTK, Tråvads IF.

Leif Wallentinsson var aktiv i fotboll och bordtennis i de båda Längjumsklubbarna. I Tråvads IF gjorde han sig bemärkt som legendarisk lagledare för A-laget mellan 1962 och 1981.

Ragnar Eklund

Bilracerföraren Ragnar Eklund tävlade i banracing åren 1959-1973. Under åren fick Ragnar många framskjutna placeringar. Bästa året var dock 1969, då han blev SM-vinnare i klass 4 grupp trimmad, samt tvåa i klass 1 trimmad. Ragnar använde samma bil i båda klasserna med byte av såväl motor som hjul mellan tävlingarna.

Rolf Eriksson

 

Enda förening: Tråvads IF. Deltog i föreningens ettåriga Div. III-sejour (utan att träna). Annars spel i Div. IV och Div. V. En elegant försvarsspelare med potential för allsvenskt spel! Utbildningen till advokat fick gå i första hand. Är numera juridisk konsult i IF Elfsborg. Har tidigare ingått i IF Elfsborgs styrelse.

Rolf som föredragshållare på Vara Idrottshistoriska Sällskaps årsmöte 2007.

 

Sture Persson

Sture Persson kom från Flakeberg, där han utövade sin aktiva fotbollskarriär. Som ledare kom han till Tråvads IF i slutet av 1960-talet. 1968-1986 var Sture Persson sekreterare, 1971-1989 samtidigt kassör. Som om inte det var nog, så var Sture Persson även ordförande i TIF från 1987 fram till sin bortgång 1989. Dessutom var Sture Persson mångårig ledamot i styrelsen för Varaslättens fotbollsallians. Först som sekreterare och fr.o.m. 1975 till sin bortgång 1989 som ordförande.

Tore och Per Längfors

Inom familjen Längfors i Tråvad är generationsskiftet avklarat. Nu talar vi om bordtennis och underbarn inom den sporten. Det var visserligen några år sedan som fader Tore rådde på sonen Per, men Tores insatser vid bordtennisbordet i Larv FK:s klubblokal är ändå ganska imponerande. Vid skoltävling för femteklassare 1975 var Tore ankare för Larvs skola, som blev bästa klass i hela Västergötland. Till västsverigefinalen blev Tore oturligt nog sjuk och kunde inte medverka. Annars hade segern varit given!? Larv fick nu nöja sig med att bli trea. Totalt har Tore Längfors tagit inte mindre än 13 klubbmästerskapstitlar i singel. Det kunde blivit ytterligare ett antal, eftersom Tore gjorde ett 10-årigt uppehåll på grund av jobb och utbildning till flygare. Å andra sidan fick han chansen att träna loopar yrkesmässigt (ha-ha).

Bolltalangerna har alltså överförts till sonen Per, som dock hittills fått nöja sig med tre individuella LFK-titlar i bordtennis. På meritlistan finns emellertid ett SM-brons i lag. Redan som 14-åring tävlade Per för IFK Falköping och deltog i dess framgångsrika 15-årslag i SM. När Per tävlade för IFK Falköping gick han genom en Div. III-serie obesegrad.

Numera är det full satsning på hårdare klubbor och bollar. Per Längfors satsar nämligen på golf på heltid. Han klassas som ett av Sveriges största framtidslöften och är Sverigeetta i sin åldersklass för proffsspelare enligt Golfförbundets rankinglista för 20-åringar. Som bevis på lokal uppskattning erhöll Per 2014 Ekrosenstipendium på 10 000 kronor från Sparbanken Skaraborg.

Vara Bjertorps banor ligger ju bara några golfslag från Tråvad, så det blev en naturlig hemmaplan. Lyftet för golfkarriären kom när Per Längfors kom in på riksidrottsgymnasiet för golf i Ljungbyhed. Därefter har Per läst på högskola i Halmstad, där han kombinerat studier med golfträning och spel.

Under 2015, då Per fyller 21 år, har emellertid skolan fått stå tillbaka och han har satsat heltid på golfen. Framgångarna har inte uteblivit. Första proffssegern kom i april i Hjo S Open på Hökensås GK. I fortsättningen får vi förmodligen se Per Längfors namn nämnas som segrare vid många golftävlingar och förhoppningsvis även på Europatouren.

Var har då far och son Längfors fått sina bolltalanger från? Då får vi gå till ytterligare en generation. Tores far Lars-Olof Längfors var en habil bordtennisspelare i Längjums Bordtennisklubb, men ändå långt från att ta hem någon klubbmästerskapstitel. Däremot var han som målvakt i IFK Emtunga med och skrev historia. Lasse stod nämligen i IFEK:s mål vid elljuspremiären på Mossbrott tisdagen den 22 september 1953. Motståndare var Skara IF. Händelsen fick stor uppmärksamhet t.o.m. i Expressen, som påstod att det var Sverigepremiär för fotboll i elljus (Hallstavik i Uppland hade dock haft elljus i ett år). Mossbrott var emellertid tvåa i Sverige och först i Västergötland med att ha elbelysning vid fotbollsplanen. Därmed finns tre generationer Längfors inskriva i sportens historieskrivning.

 

Torbjörn Johansson

Vem är egentligen Sveriges starkaste man? Tja, det beror givetvis på hur man mäter styrka. Om vi håller oss till grenen individuell dragkamp, så har Torbjörn Johansson från Gammaltråvad bevis på att han varit Sveriges starkaste man inom den genren – inte bara en gång utan vid fyra tillfällen. Torbjörn har således fyra SM-tecken i individuell dragkamp och ett vandringspris som bevis på att han vann tre gånger i rad: 2006, 2007 och 2008, samt även 2010. Då talar vi alltså om tungviktsklassen. Torbjörn Johansson representerar Vedums AIS och dess dragkampssektion. Se fortsättning på artikeln här.