Norra Vånga: Apelgrenarna från Norra Vånga

När Västergötlands Idrottsförbund kallade kontaktmännen för kommande 100-årsjubileum till möte i Skövde den 22 november (se sidan 11) så avslutades programmet med Elithandbollsmatchen i Skövde Arena mellan obesegrade
serieledarna och Svenska mästarna Hammarby IF mot ett skadedrabbat  hemmalag, IFK Skövde.
När Hammarby drog ifrån i slutet av första halvlek och 12-12 på sju minuter förvandlades till 13- 19 så var det inte många som trodde på Skövdevinst men skam den som ger sig. Skövdekillarna kom igen och bjöd på en andra halvlek som publiken 2184 (elitseriens bästa denna säsong) sent kommer att glömma – matchen går kanske till historien som man ibland brukar säga. Vinst med 36-34 trots straffmiss när 20 sekunder återstod vid ställningen 35-34.
Till historien hör i högsta grad också det faktum att matchens bästa målskytt, Hammarbys nr 6 Michael Apelgren, som gjorde hela 14 mål (varav sex på straff), härstammar från Västergötland då hans farfar Tore är uppväxt i Norra Vånga och har spelat fotboll i Skövde AIK innan han blev allsvensk spelare i Hammarby på 50-talet.
Tore Apelgren, som är född 1928, berättade vid vårt samtal ett par dagar efter den spännande handbollsmatchen att han debuterade i Norra Vångas A-lag redan som 14-åring och att han som 19-åring flyttade upp till Stockholm och spelade med IFK Lidingö. Efter mönstring i Enköping blev han som värnpliktig placerad på P4 i Skövde och då blev det under en säsong spel med Skövde AIK som då höll till i Norra Västgötaserien. Av sina medspelare kommer han ihåg flera namn och speciellt Rolf ”Moholm” Karlsson.
Efter avslutad värnpliktstjänstgöring återvände han till Stockholm och gick nu över till Hammarby där han detuterar 1951 i division 2 (näst högsta serien på den tiden). Efter flera års spel med sporadiska inhopp i A-laget tog Tore på hösten 1955 en ordinarie plats i laget som nu spelade i Allsvenskan. Allsvenska debuten sker på Jernvallen i Sandviken den 10 augusti 1955 och slutar med vinst 2-1.
Totalt blir det 51 allsvenska matcher för Tore och den sista går på Nya Ullevi den 11 oktober 1959. Tore är också med i båda kvalmatcherna till allsvenskan mot Skellefteå AIK 1958.
Sitt enda seriemål i A-laget minns han – det var under div. 2-säsongen 1957-58 (maratonserien) och betydde 7-0 i bortamatchen mot Köping den 18 augusti 1957.
Så här skriver Idrottsbladet om vad som hände i matchens 69:e minut: ”Vänsterbacken Tore Apelgren kom igenom ensam sedan hela hemmaförsvaret stannat upp och väntat på offsideavblåsning. Skottet gick rakt på målvakten Ring men returen sköt Tore säkert i mål.”
Hammarby vann matchen med 9-0 och andra kända målskyttar var nuvarande Skövdeborna Karl-Evert ”Ya” Skoglund, som gjorde tre av målen, samt Acke Eriksson som gjorde matchens första mål.
Tore berättar också i vårt samtal att han avslutade karriären i Rågsved där han också var tränare. Intresset för fotboll sitter fortfarande i och han hjälper till med arrangemangen på Söderstadion, senast nu i veckan då laget i hans hjärta spelade hemma i Royal League.
Sonsonens framfart på handbollsarenan (Michael ligger nu tvåa i skytteligan efter IFK Skövdes Rasmus Wremer) följer han också och när Hammarby möter RIK så blir det ett nytt besök i Eriksdalshallen.
Tores son och Michaels pappa, Per Apelgren, spelade själv fotboll i Hammarby, men kom inte längre än till B-laget. I början av 80-talet gick han till Spårvägen och var med om kvalförlusten mot Enköping SK 1985.
1990 la han skorna på hyllan och inledde sin tränarkarriär och har bland annat lett Vasalund och Spårvägen, Enköping, Cafe Opera, Enskede och i år Väsby United.
Nedtecknat av
Tommy Wahlsten –  Från Westgötarnas Idrottshistoria nr 4-2006
   Tore Apelgren