Ryda Skidklubb

 

Ryda Skidklubb sysslar huvudsakligen med skidor och orientering. Det har också funnits sektioner för bordtennis, cykel och friidrott.

Ryda Skidklubb bildades 1940 och är den enda specialklubben för ”laggar” på fötterna. Kvartetten Lennart Johansson, Gustav Nordén, John Jonsson och Evert Johansson var några av initiativtagarna till klubbens bildande. 1941 arrangerades det första ”Rydaloppet”. Det kom att bli en långlivad tradition, men som inte alltid kördes i Rydaskogen. 1961 kördes t.ex. ”Rydaloppet” på Kinnekulle! Anledningen var bristande snötillgång i Ryda. Under resten av 1960-talet kunde man så gott som årligen (enda undantaget var 1964) köra skidloppet på hemmaplan. I det 19:e ”Rydaloppet” 1972 blev det rekord ifråga om anmälda deltagare. Hela 602 anmälningar från 58 klubbar hade strömmat in. Åren 1973-76 kunde inga lopp köras på grund av snöbrist. Därefter följde en radda vintrar mellan 1977-84, där endast ”Rydaloppet” 1983 fick inställas på grund av snöbrist. 1985 blev det också inställt – på grund av kyla! Det är enda gången i klubbens historia som loppet blev inställt på grund av den orsaken. Endast ytterligare två ”Rydalopp” genomfördes. Dels var det snöfattiga vintrar och dels minskade intresset i allmänhet.

En stor händelse i Ryda Skidklubbs historia var när elljusspåret kunde tas i bruk. Invigningen skedde den 9 januari 1963. I fortsättningen kunde man åka skidor även på kvällarna och träna rationellt. Hur många medlemmar i Ryda Skidklubb som åkt Vasaloppet? Ja, man kan säga att det är otaliga! Ryda Skidklubb är en av de allra största föreningarna i Vara kommun medlemsmässigt.

Som kuriosa kan nämnas att Anna-Lisa Andersson åkte Vasaloppet redan 1968, alltså långt tidigare än det var tillåtet för damer att ställa upp! Det var ruter i damerna i Ryda SK. De fick själva ta itu med så att de fick eget omklädningsrum och dusch i Ryda bygdegård.

Orientering
Redan i början av 1940-talet hade Ryda Skidklubb arrangerat OL-tävlingar. Med Erik Karlsson i klubben fick man även en kartritare av klass, som gjorde att man kunde köra igång ”Rydaluffen” på allvar. I den 4:de ”Rydaluffen” 1978 var hela 1 303 anmälda. Vissa år arrangerades även DM och Skaraborgsmästerskapen i Rydaskogarna.

Erik Karlsson har nämnts. Han kan t.o.m. titulera sig dubbel världsmästare i veteranorientering. Första gången var 1987 i Österrike. Andra gången var i Tasmanien på södra halvklotet.

Bordtennis
Ryda Skidklubb övertog 1959 bordtennisverksamheten från Helås BTK. Spelplats var fortfarande gymnastiksalen i Helås skola. När bygdegården stod färdig 1961 flyttades verksamheten till dess källarlokal. De nya lokalerna medförde att verksamheten kunde utvecklas undan för undan, trots att skidåkare och andra motionärer var störningsmoment, då de mest hela tiden passerade bordtennisborden bort och fram till omklädningsrummen.

Säsongen 1964/65 fanns hela åtta lag med i seriespel – fyra senior- och fyra pojklag. Kommande säsong kom såväl A- som B-lag tvåa i resp. serier, medan C-laget vann sin. Avslutningsmatchen för A-laget blev oerhört raffinerad. Seriefinalen mot S. Lundby BTK slutade 5-5, varvid S. Lundby tog hem serien med tre (3) matcher mindre förlorade! Ryda blev trots den snöpliga andraplatsen uppflyttade till Div. V Västgötaserien på grund av att just S. Lundby BTK lade ner sin verksamhet. Det blev toppen på Ryda SK:s pingisverksamhet. Intresset dalade sedan sakta och den organiserade verksamheten upphörde helt 1971.

Några framgångsrika spelarrepresentanter: Per-Olof Siesing, Per-Gunnar Lindberg, Claes Lindberg, Per-Olof Andersson och Gunnar Wilsson.

Cykel
Under åren 1973-1976 bedrev Ryda Skidklubb en cykelsektion. Det hela började i blygsam skala enbart med träning och diverse motionslopp. Så småningom kom klubben med i Svenska cykelförbundet. Man deltog bl.a. i Skaraborgsserien och körde nationella tävlingar.

Dessutom körde många medlemmar Vätternrundan och andra motionslopp.

En stjärna kom fram på cykelhimlen: Roger Jonsson. Som 16-åring vann Roger 12 lopp. Möjligheterna till att utvecklas var små i Ryda SK. Därtill var Roger Jonsson alltför bra i den interna konkurrensen. 1976 gick han därför över till Falköpings CK. Där gavs större möjligheter. Redan 1977 tog han brons på SM på 50 km tempo. Strax därefter deltog Roger Jonsson i svenska juniorlandslaget vid NM i Köpenhamn. Där besegrades de nordiska A-lagen.

Friidrott
När så gott som samtliga friidrottssektioner lagts ner, gjorde Ryda Skidklubb motsatsen. Ett friidrottsintresse i Ryda fanns sedan tidigare. De intresserade fick åka till Lidköping för att tävla. 1961 beslutade Ryda Skidklubb sig för att uppta friidrotten på programmet i full skala och anmäla ett lag till friidrottsserien i Västergötland. Två år i rad hade man tidigare arrangerat Skaraborgsmästerskapet i terränglöpning.

Friidrottens storhetstid i Ryda SK infanns sig mellan 1962 och 1966. Därefter dalade intresset och 1967 avskaffades friidrottssektionen. Under de framgångsrika åren hade klubben fått fram två lysande stjärnor, som tillhörde Sverigeeliten. Båda utsågs till ”Bygdens bäste idrottsman”. 1962 hade Bror Jonsson sitt bästa år. Då vann han Skaraborgsmästerskapet på 3 000 meter hinder, 5 000 meter och 10 000 meter. Dessutom distriktsmästerskapet på hinder.  Det hela resulterade i att Bror blev uttagen till B-landslaget, som tävlade i en trelandskamp mot Danmark A och Finland B. Samma år utsågs Bror Jonsson som ”Bygdens bäste idrottsman”. Två år senare var det Bernt Gustavsson som erhöll den fina utmärkelsen. Året 1964 inleddes med ett Skaraborgsmästerskap i långa terrängen. Han fortsatte med topptider i många banlöpningar, som t.ex. vid Hagenspelen i Skövde på 3 000 meter, på Nya Ullevi på 1 500 meter. Inte minst på SM i Malmö presterade han ett utmärkt lopp på 5 000 meter.

2010 tog Ryda SK åter upp friidrott som en sektion. Anledningen var att den andra renodlade friidrottsklubben i våra trakter, Varabygdens Friidrottsklubb, lade ner sin verksamhet efter enbart ett år.

Skidor – bilder
Jubileumsskrift: Ryda Skidklubb 50 år 1940 – 1990. 
Ordförande

24-timmars loppet – bild