Vara Tennisförening

   

Den 7 juli 1924 bildades Vara Tennisförening. Tennis var då mer en socitetssport, där herrarna spelade i vita långbyxor och damerna i vita kjolar. När Varas Mr. Tennis, Allan Eriksson, började spela på 40-talet, införde han kortbyxor i denna ”förnäma” sport. Allan var aktiv i en massa andra idrotter också och där spelade han alltid i kortbyxor. Trots kritik fortsatte Allan att gå på i kortbyxorna även i tennis.

Tennisbanan var förlagd till Badhusparken. 1966 byggdes ytterligare en bana, som invigdes med pompa och ståt lördagen den 10 september. Vara TF hade t.ex. lyckats engagera en av Sveriges främsta tennisspelare genom tiderna: Sven Davidsson (två Grand Slam-titlar). Davidsson spelade först en singelmatch mot Ingvar Ingvarsson, som han dessutom senare spelade en dubbelmatch tillsammans med. Motståndarna var Varaborna Göran Sahlström och Björn Källgren.

1967 uppfördes en plasthall för inomhusspel. I mitten av 1970-talet var tennisintresset enormt i Vara. Vara-mästerskapet spelades i massor av olika klasser. Ett år samlades 128 deltagare i klassen om Folke Fredins Vandringspokal (lika många deltagare som i Grand Slam med Wimbledon i spetsen!).

Vara TF hade en blomstrande ungdomsverksamhet, som under hela 1980-talet gjorde att Vara hörde till de bättre klubbarna i Västergötland. Niclas Wejshag, Varas främste spelare genom tiderna, vann bland annat ”Lyckornas Elittävling” i Ljungskile två år i rad (samma tävling som Björn Borg tidigare förlorat en final i). Spelare från Vara hade även många framgångar i många andra tävlingar såsom i Båstad, Lysekil, Falkenberg, Varberg mm och även i Distrikts och Skaraborgsmästerskap där ett antal titlar vanns. Vara hade som mest 11 olika lag i seriespel samtidigt, allt från 12 åringar till veteraner.

I lagsammanhang vann Vara TF sin största framgång när A-laget gick upp i Div. I 1989. Vara var även ytterst nära att 1988 gå till final i ”Handdukscupen” som innehöll lag från hela södra och västra Sverige, men föll med minsta möjliga marginal mot Gothia från Göteborg i semifinalen. I finalen fick Gothia sedan möta Växjö som kom till spel med tre spelare, Magnus Larsson, Jan Gunnarsson och Niclas Kroon, rankade topp 100 i världen. Det hade varit något att arrangera hemma i Cylindahallen! Under 90-talet spelade Varas H35 lag flera år i Div. I, d.v.s. i den högsta serien i Sverige. Niclas Wejshag gick även till final i H35 klassen i Veteran SM inomhus i Göteborg 2000 men förlorade finalen mot Claes Kindberg från Ulricehamn men Niclas slog många bra spelare på vägen fram till finalen, bl a Fredrik Waern som tidigare spelat som proffs och var rankad runt plats 150 i världen.

1989 gjorde 8 spelare i klubben en resa till München i Tyskland där Magnus Lundgren från Vara då var tränare. Det spelades matcher mot lokala spelare både i München och i Salzburg i Österrike. Magnus blev efter det tränare på hög nivå i Italien där han fortfarande 2024 håller på.

Några av spelarna i klubben, Niclas Wejshag och Jerker Emanuelson, har fortsatt och tävlat för Falköpings TK och har vunnit en hel del framgångar där med flera SM Guld och SM Silver i lag i Veteran klasserna 45, 55 och 65.

Nämnas bör också att fem spelare från Vara spelat collegetennis i USA. Niclas Wejshag och Jerker Emanuelson spelade för Trevecca University i Nashville, Tennessee, Magnus Lundgren spelade för Lamar University i Beaumont, Texas, Ulrica Lundgren (Ehn) spelade både för en skola i Mobile, Alabama och för University Of Alabama i Birmingham, Alabama och John Carlman spelade både för skolor i Alabama och i Kalifornien. John var även tränare i USA under flera år och är numera chefstränare i Lidköpings Tennisklubb.

När Cylindahallen invigdes 1983, uppvisningsspelade Niclas Wejshag mot Tomas Högstedt från Mariestad, som vid denna tidpunkt var rankad runt nummer 30 i världen och veckan innan varit ytterst nära att slå världsettan John McEnroe.

I början och mitten av 1970-talet spelades flera Ungdoms-DM inomhus i Vara, såväl i Alléhallen som i plasthallen med Vara TF som arrangör. Ett år hette segraren i pojkklassen Anders Järryd från Lidköpings TK. Ja, han vann såväl singel- som dubbel. Det finns en tidningsbild vid lottningen av singelfinalen, där Anders står framme vid nätet tillsammans med tävlingsledaren Allan Eriksson.

Cirka 40 år senare återkom Anders Järryd till Vara för tennisspel. I bagaget (på meritlistan låter mer korrekt, eftersom han hade lämnat sina trofeér hemma) hade Anders med sig åtta singeltitlar och hela 59 dubbeltitlar på ATP-touren, åtta Grand Slam-titlar i dubbel och flera Davis Cup-titlar. Anders Järryd var världsetta i dubbel och som bäst världsfemma i singel på 1980-talet. M.a.o. var det en av Sveriges största tennisstjärnor genom tiderna som gjorde ett återbesök i Vara söndagen den 15 maj 2016. Anledningen? Jo, med en uppvisningsmatch mot kollegan Oscar Pallin, Lidköpings TK, invigde Anders Järryd Varas nya utetennisbanor, som flyttats från Badhusparken till platsen vid utomhusbadet och Bendersvallen 2015. För att hedra den 2005 bortgångne eldsjälen Allan Eriksson, döptes de nya grustennisbanorna helt enkelt till Allan Erikssons Tennisbanor. Hedersuppdraget att klippa invigningsbandet gick till Allans änka Kerstin Eriksson. Förmodligen övervakade och njöt Allan från sin himmel såväl av bandklippningen som av Anders Järryds fortfarande imponerande tennisspel.

Vara TF hade olika serielag fram till runt 2005 men sedan har det mest varit ungdomsträning, något år har det funnits serielag, och motionstennis i klubben. Lisa Carlman har under många år på ett förtjänstfullt sätt ansvarat för ungdomsträningen. En del av ungdomarna har deltagit i tennisdagar som Tennis Väst anordnar i Vänersborg varje år då det spelas tennis hela dagen.  Det är föreningens förhoppning att några av dessa yngre spelare fortsätter att spela och kanske tävla så att föreningens återväxt blir tryggad så att klubben om 100 år kan fira 200 år. Vi välkomnar även nya ungdomar, och även äldre, som vill prova på tennis. Det finns fortfarande två grupper med spelare som en gång i veckan spelar motionstennis och några av spelarna har varit aktiva i klubben sen 70-talet.

av Jerker Emanuelson

Eldsjälen Allan Eriksson                                          Ordförande Jerker Emanuelson och Niclas Wejshag

 

 

Vara TF A-Lag 1987. Bakre raden fr v Niclas Wejshag, Johan Jerresand, Carl-Johan Mattsson, Magnus Lundgren. Främre raden fr v Mats Nilsson, Jerker Emanuelson, Sören Wejshag.

 

Vara TF Damlag 80-tal. Fr v Helen Bornäs, Inger Wiklander, Berit Amnäs, Kerstin Mattsson, Ulla Ahl.

Vara TF 1984 Ulrica Lundgren, Sören Wejshag, Johan Jerresand, Niclas Wejshag, Jerker Emanuelson, Mats Nilsson, Carl-Johan Mattsson, Cecilia Mattsson

Ungdoms DM i Vara.

.                                                            Anders Järryd inviger de nyaste tennisbanorna 2016.