Vara Tennisförening

   

1924 bildades Vara Tennisförening. Tennis var då mer en socitetssport, där herrarna spelade i vita långbyxor och damerna i vita kjolar. När Varas Mr. Tennis, Allan Eriksson, började spela på 40-talet, införde han kortbyxor i denna ”förnäma” sport. Allan var aktiv i en massa andra idrotter också och där spelade han alltid i kortbyxor. Trots kritik fortsatte Allan att gå på i kortbyxorna även i tennis.

Tennisbanan var förlagd till Badhusparken. 1966 byggdes ytterligare en bana, som invigdes med pompa och ståt lördagen den 10 september. Vara TF hade t.ex. lyckats engagera en av Sveriges främsta tennisspelare genom tiderna: Sven Davidsson (två Grand Slam-titlar). Davidsson spelade först en singelmatch mot Ingvar Ingvarsson, som han dessutom senare spelade en dubbelmatch tillsammans med. Motståndarna var Varaborna Göran Sahlström och Björn Källgren.

1967 uppfördes en plasthall för inomhusspel. I mitten av 1970-talet var tennisintresset enormt i Vara. Vara-mästerskapet spelades i massor av olika klasser. Ett år samlades 128 deltagare i klassen om Folke Fredins Vandringspokal (lika många deltagare som i Grand Slam med Wimbledon i spetsen!).

Vara TF hade en blomstrande ungdomsverksamhet, som under hela 1980-talet gjorde att Vara hörde till de bättre klubbarna i Västergötland. Niclas Wejshag, Varas klart främste spelare genom tiderna, vann bland annat ”Lyckornas Elittävling” två år i rad (samma tävling som Björn Borg tidigare förlorat en final i).

I lagsammanhang vann Vara TK sin största framgång när A-laget gick upp i Div. I 1989. Vara var ytterst nära att gå till final i ”Handdukcupen”, som innehöll lag från hela södra och västra Sverige. Under 90-talet spelade Varas H35 flera år i Div. I, d.v.s. i den högsta serien.

När Cylindahallen invigdes 1983, uppvisningsspelade Niclas Wejshag mot Tomas Högstedt från Mariestad, som vid denna tidpunkt var rankad runt nummer 30 i världen och veckan innan varit ytterst nära att slå världsettan John McEnroe.

I början av 1970-talet spelades Ungdoms-DM inomhus i Vara, såväl i Alléhallen som i plasthallen med Vara TF som arrangör. Ett år hette segraren i pojkklassen Anders Järryd från Lidköpings TK. Ja, han vann såväl singel- som dubbel. Det finns en tidningsbild vid lottningen av singelfinalen, där Anders står framme vid nätet tillsammans med tävlingsledaren Allan Eriksson.

C:a 45 år senare återkom Anders Järryd till Vara för tennisspel. I bagaget (på meritlistan låter mer korrekt, eftersom han hade lämnat sina trofeér hemma) hade Anders med sig åtta singeltitlar och hela 59 dubbeltitlar på ATP-touren, åtta Grand Slam-titlar i dubbel och flera Davis Cup-titlar. Anders Järryd var världsetta i dubbel och som bäst världsfemma i singel på 1980-talet. M.a.o. var det en av Sveriges största tennisstjärnor genom tiderna som gjorde ett återbesök i Vara söndagen den 15 maj 1916. Anledningen? Jo, med en uppvisningsmatch mot kollegan Oscar Pallin, Lidköpings TK, invigde Anders Järryd Varas nya utetennisbanor, som flyttats från Badhusparken till platsen vid utomhusbadet och Bendersvallen. För att hedra den 2005 bortgångne eldsjälen Allan Eriksson, döptes de nya grustennisbanorna helt enkelt till Allan Erikssons tennisbanor. Hedersuppdraget att klippa invigningsbandet gick till Allans änka Kerstin Eriksson. Förmodligen övervakade och njöt Allan från sin himmel såväl av bandklippningen som av Anders Järryds fortfarande imponerande tennisspel.

 

 

Ungdoms DM i Vara.