Idag kan vi i Varaområdet inte yvas över några storheter på den idrottsliga himlen, men varför tala om idag då det är idrottshistoria vi i sällskapet i Vara ägnar oss åt. Och historiska händelser värda att minnas finns det gott om och bragder att yvas över kan vi också plocka fram ur minnenas arkiv.
Fotbollsspelare som fostrats i Vara, eller i någon av de många föreningar som finns eller har funnits i området, och slutat sin karriär i allsvenskan eller i dåtidens div. 2-klubb. Gymnaster så skickliga att de uttagits och deltagit i masstruppuppvisning på olympiad. Orienterare som blivit flerfaldiga världsmästare flera år i följd i sin åldersgrupp. Volleybollspelare som gjort berömda insatser i landslaget liksom handbollspelande damer. Skidåkare som varit bland de hundra bästa i Vasaloppet och i den absoluta eliten i landet i hinderlöpning. Vi har bilförare som har framträdande placeringar i Monte Carlorallyt, Tulpanrally och Svenska Rallyt. Som parentes kan nämnas att framstående bilförare har vi idag också men de är ännu inte historiska. Och det är inte bordtennisen heller. Marathonlöpare som vi gläds över har vi också, därför att de finns i resultatlistorna från olika världsdelar. Historiskt kan vi i Vara också tala om bandy, ishockey, cykel – och t.o.m. boxning och brottning – men framgångarna där vill vi inte minnas, snarare glömma.
När vi talar om idrotten i Vara så är det lätt att tänka på Vara SK, men det är inte rätt för Vara SK är bara en av många, många idrottsföreningar på Varaslätten och den är inte ens störst. Vad Vara SK kan påstå är att det är den av alla föreningarna som utövat nästan all ovan nämnda idrotter. Skall vi vara nostalgiska, så blir det ändå Vara SK fast då med en viss reservation, för från början hette klubben inte så. Vara SK firar nästa år 80 år, men det kunde lika gärna vara 100 år, eller varför inte 100 år redan i år, för det var för jämt 100 år sedan som det började.
Det var nämligen 1905 som klubben blev till, men då som en underavdelning till IF Kamraterna i Skara och det var den sedermera välkände Halvar Ljunggren, då skolpojke i Skara, som var upphovsman och som således skall ha äran – eller skulden – till allt som sedan hänt. Mindre lokala tävlingar visade att intresset var stort, så samme Halvar Ljunggren gick redan året efter i spetsen för bildandet av Vara IF och blev dess förste ordförande, med den senare kände frisörmästaren Gustaf Siesing som sin närmaste man och med ett 40-tal andra ungdomar från Varatrakten. Det var allmän idrott som gällde, även om det redan första året spelades en fotbollsmatch. Den spelades på det nuvarande Stora Torget mot ett lag från Trollhättan. Trots resultatet, som vi skall tala tyst om, var intresset för fotboll väckt och har med varierade framgångar hållits vid liv sedan dess.
Avsaknad av en riktig idrottsplats och risig ekonomi gjorde att verksamheten minskade och somnade helt under ett par år. Men den törnrosasömnen varade bara ett par år till 1919, då det blev fart igen men under namnet Vara Gymnastik- och Idrottsförening. Namnet till trots så blev det fotbollen som dominerade och spelplats var fortfarande marknadsplatsen, nu St. Torget. Kommunen, Vara Köping, var välvilligt inställt till verksamheten och upplät mark till en idrottsplats och grunden till nuvarande Torsvallen lades redan 1920.
Allt detta är nu historia men kärt ämne för de nostalgiska som naturligtvis minns massor – mest roliga – episoder från den tiden. Modernt men ändå historiskt är dock bildandet av Vara Sportklubb 1926. Bildande är inte rätt ord för i verkligheten övertog man verksamheten, idrottsplatsen, tillgångar och skulder, även medlemmarna från Gymnastik- och Idrottsföreningen. Idrottsplatsen var då bara ett markområde men det blev snart ändring på det. Ekonomin spelade en så stor roll för den idrottsliga verksamheten redan då. Medlemmarna gick med listor och fick in pengar av Varaborna, man tog lån och fick också kommunalt bidrag. Satsningen lyckades och byggandet av Torsvallen fortskred. Köpingens välvilja tog sig ett tydligt uttryck vid invigningen 1932, som förrättades av kommunalnämndens ordförande Robert Grauers och tal hölls av flera andra ledande män i samhället. Därmed är den historiska starten och utvecklingen av idrottsverksamheten i Vara bokstavligen historia och modernare tider gäller. Därmed inte sagt att enskilda prestationer är historia eller glömda. Mycket finns att berätta om vad som sig tilldragit haver och vad som uträttats av den enskilde utövaren i ädla sporter. Faktum kvarstår vad som sagts i början: Varaslätten har fostrat många, enligt våra mått mätt, stora män men vi kanske får återkomma.
Klas Karlsson