Orientering

För Vara Sportklubb kom orienteringen tidigt in på programmet men i friidrottssektionen. 1934 hölls klubbmästerskap och 1936 hade sportklubben fem man med i Skaraborgsmästerskapen. Sedan bildades det en egen orienteringssektion. Intresset och tävlingsverksamheten ökade så kraftigt, att det beslöts att bilda en särskild klubb för sporten. 1940 bildades Orienteringsklubben Manhem. Klubben hade dock svårt att stå på egna ben, så 1947 togs orienteringen åter upp som en sektion i Vara SK. Framgångar kom med äkta paret Erik och Anna-Lisa Karlsson som blev Skaraborgsmästare (1948 resp. 1952). 1966 tog dock orienterarna själva ut riktningen och fann målet hos Ryda Skidklubb.

Redan i början av 1940-talet hade Ryda Skidklubb arrangerat OL-tävlingar. Med Erik Karlsson i klubben fick man även en kartritare av klass, som gjorde att man kunde köra igång ”Rydaluffen” på allvar. I den 4:de ”Rydaluffen” 1978 var hela 1 303 anmälda. Vissa år arrangerades även DM och Skaraborgsmästerskapen i Rydaskogarna.

Erik Karlsson har nämnts. Han kan t.o.m. titulera sig dubbel världsmästare i veteranorientering. Första gången var 1987 i Österrike. Andra gången var i Tasmanien på södra halvklotet.