Ryda – Profiler

Anna-Lisa Karlsson

 7:a på SM i Orientering 1942. Åkte Vasaloppet redan 1968. Även gymnast.

Erik Karlsson

Mycket framgångsrik orienterare. Dubbel världsmästare i Veteranorientering.

Se längre artikel

Bernt Gustavsson

Bernt Gustavsson, Ryda SK, utsedd till ”Bygdens bäste” av Skaraborgs Läns Tidning 1964 efter bl.a. ett Skaraborgsmästerskap i terränglöpning och övertygande insatser i banlopp.

 

Bror Jonsson

Ryda SK.

1962 var Bror Jonsson stora år. Då han blev Skaraborgsmästare på 3000 m hinder, 5000 m och 10000 m. Detta följdes av ett distriktmästerskap på 3000 m hinder. Vilket resulterade i B-landskamper mot Danmark och Finland på 3000 m hinder. Samma år utsågs han till ”Bygdens bäste” av Skaraborgs Läns Tidning 1962.

Bror är Ryda SKs och Vara kommuns mesta Vasaloppsåkare med hela 41 lopp!

Tillsammans med Bengt Andersson från Grästorp (tävlandes för Ryda SK med 35 lopp) har han den enda som är med i Vasaloppets Veteranklubb där det krävs 30 lopp för att få vara med.

Bror tilldelades 1995 RF:s förtjänsttecken som en av endast tre Varabor genom åren. Han har därför också tilldelats DF:s förtjänsttecken i guld (1994).

Se  även denna artikel  BROR JONSSON – VARAIDROTTENS FÖRSTA ”PROFFS”

 

Einar Nordin

Einar Nordin, Ryda SK. Världsmästare i veteranlöpning 5000 m (1977), 10.000 m (1977) och maraton (1976).

 

John Jonsson

John Jonsson, Ryda SK. Som en av initiativtagarna till bildande av Ryda Skidklubb 1940, fick John Jonsson uppdraget som sekreterare med motiveringen: ”För du ä den ende som kan skriva så det liknar nöt”. Jo, skriva kunde John. Han skrev inte bara protokoll, utan var även revyförfattare till ett antal revyer som spelades på 1940-talet.

 

Kurt Gustafsson

Kurt Gustafsson, Helås. Kurt Gustafsson var målvakt i Helås IF. Gick sedan över till grannen Arentorps SK. Därifrån värvades Kurt till Sandvikens AIK i Div. II 1965. Debutsäsongen blev sensationell. Kurt Gustafsson blev ordinarie målvakt och SAIK hamnade på andra plats i norrtvåan endast två poäng från kvalplats och Kurt imponerade i målet. Nästa säsong blev laget också tvåa. Kurt Gustafsson deltog som målvakt i premiärmatchen för Varaalliansen 1964 (då representerande ASK), men var utlånad från SAIK vid en senare alliansmatch.

 

Roger Jonsson

En stjärna kom fram på cykelhimlen: Roger Jonsson. Som 16-åring vann Roger 12 lopp. Möjligheterna till att utvecklas var små i Ryda SK. Därtill var Roger Jonsson alltför bra i den interna konkurrensen. 1976 gick han därför över till Falköpings CK. Där gavs större möjligheter. Redan 1977 tog han brons på SM på 50 km tempo. Strax därefter deltog Roger Jonsson i svenska juniorlandslaget vid NM i Köpenhamn. Där besegrades de nordiska A-lagen.

 

Terése Andersson