Södra Kedum – Jörgen Mörnbäck – junior i Arentorp

Jörgen Mörnbäck betraktas som Sveriges främste imitatör. Nu kommer han med succéföreställningen ”Jörgen Mörnbäck – en rösttjuv med tendens att föröka sig” till Vara konserthus.

– Det ska bli jättekul att möta publiken i Vara. Jag har mycket positiva känslor för Varaslätten där jag som ung var en hel del under några härliga somrar, berättar Jörgen som nu förbereder sig på en turné i landet. Till Vara kommer han den 3 april.

Spelade fotboll i Arentorp 
Till sommaraktiviteterna i ungdomen hörde bland annat fotboll i Arentorp. Det var släktskapet med Marianne och Stig Granath som förde unge Jörgen till Arentorps SK.
– Jag spelade med i juniorlaget i två somrar. Min styrka var att jag hade ett bra tillslag och jag minns särskilt ett frisparksmål mot Skara IF, berättar Jörgen inte utan stolthet.

Jörgen har fortfarande ett stort idrottsintresse och imiterar gärna profiler som Glenn Hysén och Tommy Söderberg. Fotbollshjärtat klappar för Elfsborg som han ser så ofta det bara går. I Elfsborg finns Arentorpsfostrade Martin Andersson som lagkapten och det tycker Jörgen är extra roligt. 
– Att bli fostrad på Kedumsvallen betyder mycket, säger han.

30 år som imitatör 
Jörgen har varit imitatör i över 30 år sedan han haft den inte helt okände Bosse Parnevik som mentor. Under åren har han gjort en mängd TV- och radioframträdanden. Det har också blivit flera egna föreställningar kännetecknande av ”nya gubbar” och härliga musikstycken.

”Jörgen Mörnbäck – en rösttjuv med tendens att föröka sig” har beskrivits som en ytterst sannolik scenföreställning med ett piano och en ”bluesig” artist med tendens att föröka sig. Det blir trångt runt pianot, galet och vansinnigt roligt.

Jörgen har hållit till på Lisebergsteatern med den här föreställningen sedan i höstas och fortsätter där ett tag ytterligare. Under våren blir det en turné runt om i Sverige och Vara får alltså besök i början av april.

Press och publik har hyllat Jörgen och bland annat skrev GT att detta var ”brutalt roligt” och gav den fyra getingar i betyg.

– Det finns ett stort sug efter den här typen av underhållning och vi är glada att nu kunna besöka fler orter runtom i landet, säger producenten Janne Andersson på 2Entertain.

Av BENGT ANDERSSON

Publicerad i Skaraborgsbygden 25 januari 2011