100 ÅR PÅ MOSSBROTT – 2010

Vara Idrottshistoriska Sällskap hade nyligen stämt träff med IFK Emtunga på Mossbrott för att hylla en 100-åring. Den 100-åringen var just Mossbrotts idrottsplats.

Redan 1910 togs de första spadtagen för att iordningställa en fotbollsplan på Mossbrott. Hur gick det till och varför? Enligt en gammal historik berättas det att J.A. Wahlkvist från Önum besökte sin vän August Jakobsson på Mossbrott. Han förmälde i förtrolighet att hans pojkar och deras kompisar hade inköpt en fotboll och dessutom bildat en förening som hette Önums Idrottsförening. Problemet var bara att de inte hade någonstans att hålla till med sitt bollsparkande. Wahlkvist undrade om inte August möjligen hade en markbit, som de kunde få utnyttja. August Jakobsson funderade en stund och konstaterade att på sandbacken där borta växte det ju ändå bara ljung, så om de bara repade bort ljungen och högg bort allt slyet, så borde det kunna bli en bra plats att skjuta boll på. Därmed såg Mossbrotts idrottsplats dagens ljus för 100 år sedan.

Då kan man ställa sig frågan: Hur många idrottsplatser i Sverige är 100 år eller äldre? Frågan gick till redaktören för Sveriges Fotbollshistoriker och Statistikerförenings medlemstidning SFS-Bolletinen, Tommy Wahlsten (som så sent som i mars var ordförande för Westgöta Idrottshistoriska Sällskap). Tommy konstaterade snabbt att Mossbrott platsar på topp tio bland de äldsta idrottsplatserna i landet och torde toppa listan i ”landsbygdsklassen”. Därtill var Mossbrott andra idrottsplatsen i Sverige med permanent elbelysning.

Många har olika relationer till Mossbrott genom åren; som besökare på bilbingo en tisdagskväll, som danssugen på pensionärsdanser på onsdagskvällarna, med som påhejare till barn eller barnbarn (eller deltagare) vid elljuscupen, publik eller aktör vid seriespel, som fan till Gyllene Tider, Bill Haley, Alice Babs eller Flamingokvintetten, såg Ingemar Johansson uppvisningsboxas, med vid elljuspremiären 1953 …. Ja, listan kan göras hur lång som helst.

Ordföranden i Vara Idrottshistoriska Sällskap, Carl-Owe Johansson, hade sammanställt ett text- och bildkollage över Mossbrotts 100 år, som han överlämnade som gåva till kollegan i IFK Emtunga, Per Gustavsson. Carl-Owe relaterade till Mossbrott i egenskap av ordförande för Vara IHS, när man redan vid nybildandet 2003 utsåg Mossbrott som Vara kommuns mest idrottshistoriskt kulturella idrottsplats. Samma år gjorde Kålles Rekord-Magasin tillsammans med Önums Hembygdsförening utställningen ”Mossbrott – ljuset på slätten”.

Vid samkvämet i klubblokalen på Mossbrott sjöng Bruno Arvidsson, ackompanjerad av Börje Magnusson på gitarr, den egenhändigt skrivna ”Mossbrottsvisan” (melodi: ”Fröken fräken”) samt en helt nyskriven visa (som färdigställdes samma dag) med titeln: ”Vi spelade och spolade på Mossbrott en gång”. Melodin fick bli improviserad.

Därefter utportionerade Bruno Arvidsson en historik över Mossbrott, avbruten med episoder och skratt. En historia, berättad av Börje Magnusson, må återges: IFK Emtunga hade inköpt ett nytt piano. Ingen mindre än virtuosen Bengt Hallberg hade förmånen att inviga pianot. Bengt Hallberg ingick i Almstedt-Lind-kvartetten . Vid paus undrade någon av arrangörerna vad Hallberg tyckte om pianot. – Aningen lågt, svarade den berömde pianisten med absolut gehör, varvid han gick och fick sig en korv till livs. När Hallberg återkom efter paus var pianot uppriggat på två stabila tegelstenar!

Det är förmodligen onödigt att påpeka att det rådde en gemytlig stämning vid 100-årsfirandet av Mossbrott, som celebrerades med kaffe och smörgås. Förmodligen gjorde pionjärerna sammalunda – 100 år tidigare – efter väl förrättat arbete.


Fr.v. Karl-Erik Öman, Sven-Åke Ekblom, Börje Magnusson,
Bruno Arvidsson,(ryggar) Stig Kämpe, Claes-Gunnar Lundgren.


IFK Emtungas ordförande Per Gustavsson studerar Mossbrottshistoria.


Börje Magnusson och Bruno Arvidsson underhöll.