Bowlingklubben Vano Seniorer/Team Vara
Vid millennieskiftet var intresset för bowling i Vara lågt. De etablerade lagen Vara BK, Slättens BS och Nossebro BK hade undan för undan lagt av. Något herrlag fanns helt enkelt inte kvar och inte heller något för ungdomar. Damerna hade ju BK Allé, men även där var intresset sviktande. Förvisso fanns korpverksamheten i funktion.
Ett gäng grånade herrar – och även damer – från såväl Vara som Essunga kommuner tog därför kloten i egna händer och bildade i maj 2000 en särskild förening för pensionärer – Bowlingklubben Vano Seniorer (Vano: sammansättning av Vara/Nossebro). Den som fick äran av att ha kommit på namnförslaget var Klas-Erik Jonsson från Tråvad. Från Tråvad kom även den valde ordföranden: Birger Bengtsson. Verkar inte det namnet bekant i bowlingkretsar? Jovisst. Birger Bengtsson var tidigare ordförande i Junga BK under 1970-talets första hälft, där även ovan nämnde Klas-Erik Jonsson spelade samtidigt.
I den första styrelsen för BK Vano Seniorer ingick följande: Birger Bengtsson, Inga Grabo, Åke Herbertsson, Erik Johansson, Göran Wilhelmsson och Erik Johansson.
Verksamheten kom igång och man tog fram ett snyggt klubbmärke. Säg dock den lycka som varar beständigt. Vi skriver årtalet 2004. Mörka orosmoln hopade sig. Först visade det sig i form av svarta mögelfläckar i bowlinghallen. Det läckte från det närliggande badet. På kommunal nivå var man inte speciellt intresserade av att underhålla Varas bowlinghall. Det hade nämligen byggts en ny bowlinganläggning i Kvänum. Räckte det inte med en bowlinghall i kommunen? När kontraktet för arrendatorn, Centrumutveckling i Kvänum (Cikab), gick ut sommaren 2005 skulle bowlingen i Vara läggas ner.
BK Allé, som året innan hade avvecklat sin damverksamhet och bytt skepnad till en renodlad ungdomsverksamhet, hade tagit sitt pick och pack och flyttat sin verksamhet till den fräscha anläggningen i källaren på hotellet Lumber och Karle i Kvänum (som också drevs av Cikab). BK Vano och korpverksamheten (som omfattade 72 lag i seriespel) vägrade dock att göra sammalunda. De tänkte strida för att få behålla bowlingen i centralorten Vara – att segra eller dö! Under ledning av korpens Bengt Norberg och BK Vanos Bertil Wejshag anordnades ett upprop med namnlistor. Drygt 2 000 personer skrev på listorna, som överlämnades till kommunens kultur- och fritidsnämnd.
Någon kommunal reaktion blev det inte nu heller – däremot såg Vara Småstad till att ordna sponsring till en restaurering av bowlinghallen. Upprustningen skedde under sommaruppehållet 2005, så när höstsäsongen startade, var bowlinghallen i toppskick.
2006 ersatte Bertil Wejshag Birger Bengtsson som ordförande. 2010 byttes klubbnamnet till Team Vara. 2012 blev Ulf Hammarstrand ny ordförande, vilken befattning han fortfarande har i skrivande stund.
Ledare för Team Varas verksamhet är paret Bengt och Gun-Brith Norberg. Klubben deltar med tre lag i Västgötaserierna. För att få delta i seriespel fordras att man uppnått åldern 62 år. Bengt, som tidigare även skötte korpbowlingen (korpens totala verksamhet i Vara avslutades 2017), har även hand om Halligan. Är han fångvårdare till yrket? Halligan? Rör det sig månne om ett gäng interner på fångvårdsanstalten Hall? Nja, det enda rätta i sammanhanget är ordet ”intern”. Det rör sig snarast om en intern serietävling mellan 52 bowlingspelande lag i Varas Alléhall.