Tumlebergs Bordtennisklubb

Bildad 1949.

Rune Wahlqvist, Erik Mattsson, Karl-Erik Lindqvist och Arne Pettersson var de drivande krafterna och som ingick i första styrelsen – den sistnämnde som ordförande. I Tumlebergs skola spelade man de första åren innan bygdegården invigdes 1954. Källaren blev hemvist för pingisgrabbarna, som fick såväl bredd som topp. Som mest fanns fem seniorlag i seriespel. A-laget höll för det mesta till i högsta distriktsserien, med en topp 1960/61 då man en säsong spelade i Div. III. A-laget bestod då av Berne Andersson, Stig Granath och Rolf Johansson. De båda sistnämnda var nyförvärv från Arentorps BTK.

Den förstnämnde i ovan nämnda trio, Berne Andersson, var däremot ingen ”utböling”, utan är snarast den som man mest förknippar med Tumlebergs BTK. Berne spelade i klubbens A-lag i c:a 30 år – och var dess kassör lika länge. De sista åren spelade han dessutom ihop med sonen Tomas. De båda andra spelarna i A-laget, Pekka och Raine Falkås, var också far och son – således ett ”tvågenerationslag”. De båda seniorerna spelade även i Veteran-VM tillsammans vid två tillfällen. Nämnas kan också att såväl Berne Andersson som Arne Pettersson var domare vid EM i Malmö 1964.

1984 tog pingisaktiviteterna i Tumleberg slut. Man kan säga att verksamheten till stora delar i stället flyttades till Vedum. I Vedum fortsatte veteranerna i ännu 30 år!

 

Ur boken ”Idrottsföreningar i Essungabygden” av Curt Magnusson.