Vara – Profiler

Allan Eriksson – Allround-Allan

Allan Eriksson var till kort före sin bortgång en daglig sedd cyklist i Vara. Denna bild är en av de sist tagna av Allan, som alltid föredömligtbar cykelhjälm

En av Varas mest legendariska idrottsutövare. Ja, man kan med fog påstå att Allan Eriksson varit Varas mest  allroundkunnige idrottssysslare genom tiderna. Han prövade på det mesta inom idrotten och var aktiv i c:a tio olika idrotter – inte alltid bäst, men med ett brinnande intresse såväl för att lära som att lära ut. Därmed sagt att Allan även – och framför allt – var en hängiven och duktig ledare. Han hade förmågan att handskas med och trivas i umgänget med ungdomar. Därtill kom en underbar humor med många ”knorrar”.

Läs fortsättningen på artikeln här.

 

Anna-Lisa Karlsson

 7:a på SM i Orientering 1942. Åkte Vasaloppet redan 1968. Även gymnast.

Erik Karlsson

Mycket framgångsrik orienterare. Dubbel världsmästare i Veteranorientering.

Se längre artikel

 

Bengt Andersson

Vara (numera Skara).

Den Varafödde Bengt Anderssons största meriter ligger inte på det aktiva idrottsliga planet, även om han var lovande även där. Nej, han är främst ihågkommen för sin initiativförmåga som organisatör och journalist. På den 17-årige Bengt Anderssons initiativ startade Varaalliansen i fotboll 1964 till förmån för en fond för skadade spelare. Varaalliansen har genom åren inbringat ansenliga summor och har tjänat sitt syfte på ett förträffligt sätt. Bengt Andersson initierade även Varakorpen 1965.

 

Bo Björkman

Magra.

Via Folkhögskolan i Vara hamnade Bo Björkman i våra trakter. Hans fotbollskunnande uppmärksammades och det blev närmast slagsmål mellan grannklubbarna för att få ta del av hans tjänster. IFK Emtunga var snabbast (han bodde hos en syster på Önumstorp). Efter någon säsong gick han över till Vara SK. Via militärtjänst i Stockholm hamnade Björkman i Djurgårdens IF. Bo Björkmans snabbhet och framfusighet gick hem även i Div. II och Allsvenskan. Sammanlagt gjorde Bo Björkman 24 allsvenska matcher och åtta mål.

 

Bror Almqvist

Under 1930-talet var Bror Almqvist den stora stjärnan (inte enbart på grund av storleken) inom Vara SK. Detta gällde såväl som centerhalv i fotbollslaget som på friidrottsarenan. Speciellt en fotbollsmatch kan nämnas: när Bror Almkvist blev uttagen som förstärkning i IF Heimers lag 1935 mot det österrikiska proffslaget FC Wacker. Där svarade Almkvist för en stark insats. På friidrottsarenan var det främst kast- och hoppgrenar som var Bror Almkvists starka sidor.

 

Erik Siesing

Erik Siesing. Vara SKs stora ledare i så väl fotboll som ishockey.

 

Halvar Ljunggren

Vedum.

Med rätta kan Halvar Ljunggren kallas för Varaidrottens ”fader”. Som ung Skaradjäkne bildade han 1905 en ”filial” i Vara till IFK Skara med enbart allmän idrott på programmet. Året senare, 1906, bildades Vara IF med Halvar Ljunggren som ordförande. Nu togs även fotboll upp på programmet. Halvar Ljunggren var v. ordförande i Vedums IK 1925-31 och ledare för Vedums Gymnastikförening 1925-28. Hedersledamot i Vedums AIS från 1938.

 

Hasse Ingebäck

 

Hasse Ingebäck, Vara SK. 1975 besegrade Vara SK:s A-pojklag (P 16) IFK Emtunga med 33-0. Man spelade 2 x 30 minuter, vilket innebär mer än ett mål varannan minut. Hasse Ingebäck gjorde i denna match 16 mål! Ett mål var fjärde minut. Oslagbart? Med sin snabbhet och målfarlighet blev sedan Hasse Ingebäck även en stor tillgång för Vara SK:s A-lag.

 

Jennie Ekström

Varabygdens Simsällskaps stora stjärna heter Jennie Ekström, född 1991, en svensk framgångsrik simmare från Vara.

Hon har ett flertal svenska rekord samt fem europarekord och fyra världsrekord. Jennie  deltog i paralympiska sommarspelen 2008 på tre distanser med en fjärde plats som bästa resultat. Se utförligare artikel här.

Johan Svantesson

 Johan Svantesson från Vara SK skrev som 19 åring på för allsvenska Gefle IF och representerar klubben från 2012.

Johan började sin fotbollskarriär i Skogslunds IF. 2011 vann han skytteligan i div 4 Västra Götaland på 29 mål. För Gefle blev det under 2012 fyra inhopp i Allsvenskan. Efter en säsong fylld med skador meddelade Johan 2013 att han lägger av med fotbollen.

 

Kenneth Bäcklund

Om vi ska ta fram en förgrundsfigur i Vara Motorklubb, blir det givetvis Kenneth Bäcklund. Han representerar två kommuner genom att vara bosatt i Nossebro och tävlar för Vara Motorklubb. Kenneth Bäcklunds meritlista är lång och imponerande. Sexfaldig svensk rallymästare i grupp N och fem gånger segrare i Svenska rallyt grupp N. Två gånger nordisk rallymästare i grupp N. 44 delsegrar i olika SM-tävlingar. Dessutom Kenneth fått pris som bäste Mitsubishiförare i världen fem gånger.

 

 

Klas Karlsson

Gymnast i sin ungdom och senare i livet fotbollsdomare. Initiativtagare till Vara korpförening.

 

Marcus Martinsson

Marcus Martinsson, född 1985, är en innebandymålvakt som började sin karriär i Vara IBK. Säsongerna 02/03 – 03/04 spelade han för Lidköpings IBK innan han gick till Pixbo Wallenstam IBK i Elitserien. 05-06 stod han 22 seriematcher och 8 slutspelsmatcher i högsta serien för Pixbo. 06-07 spelade han 14 matcher för IBF Älvstranden (också det i Elitserien). 07-08 var han tillbaka i Pixbo i högsta ligan som döpts om till Svenska Superligan men detta år blev det bara en match. Säsongen 03-04 spelade Marcus 5 U19-landskamper för Sverige och noterades som målvakt för en assist.

 

Olle Rohman

Den största cykelstjärnan i Vara hette Olle Rohman. Han vann det första VNG-loppet 1929. 1930 segrade Olle Rohman i DM för juniorer. Året efter upprepade han bravaden vid mästerskapstävlingar i Trollhättan.

 

Per-Olof Siesing

Vara SK. Värvades 1965 till Sandvikens AIK, där han första säsongen blev skyttekung i Div. II Norrland med 17 mål. Övergick sedan till Sandvikens IF och deltog i det allsvenska kvalet 1970. Trots att Siesing gjorde två mål mot Skövde AIK, nådde SIF inte allsvensk status. Med sin tyngd och målfarlighet hade förmodligen Per-Olof Siesing klarat sig bra även i Allsvenskan.

 

Ragnar Branell

Ragnar Branell tog brons i märkesfältskytte vid SM 1959. Den meriten gjorde att han blev uttagen till VM i tavelskytte samma år. Emellertid upphörde bågskytteklubben Svarta Fjädern därefter. Ragnar Branell fortsatte i Bågskyttarna från Grästorp. Där blev det lag-SM-guld såväl 1961 som 1964. Individuellt kom han tvåa 1965, för att kröna karriären med ett SM-guld 1966 i märkesfältskytte. Dessutom blev Ragnar Branell svensk mästare som veteran vid Oldboys-SM 1972.

 

Stefan Svensson

Vara. Bordtennisdomare.

Det är ytterst ovanligt att ledare och domare får Riksidrottsförbundets förtjänsttecken i guld. Stefan Svensson fick den medaljen 2007 för mångårig utmärkta insatser för svensk idrott som tävlingsdomare i bordtennis och styrelseledamot i Västergötlands bordtennisförbund. Dessutom som ordförande i tävlingssektionen. Stefan har haft domaruppdrag i ett 20-tal länder. Bl.a. har han dömt tre damfinaler i EM och en VM-semifinaldubbel. Som kuriosa kan nämnas att Stefan sparat bollar från stora turneringar och daterat dem. Ett 60-tal daterade bordtennisbollar finns till beskådande i Kålles Rekord-Magasin.

 

Åke ”Skotten” Arnstedt

Åke Arnstedt, Vara.

Åke, som mest gick under smeknamnet ”Skotten”, är på det idrottsliga planet mest känd som fotbolls- och bandydomare. Ändå förblir han legendariskt för sin domarinsats på en ishockeyrink. ”Skotten” torde vara tämligen ensam om att ha utdömt hörna – i ishockey!

Tack till Rune Aldén som har bidragit med fotot på ”Skotten” när han dömde bandy på Bredöls bandybana 1963.