Vedums Allmänna Idrottssällskap.
Skulle inte ett samhälle av Vedums dignitet kunna fixa en varaktig idrottsförening? Intresset bland ungdomen fanns, men det gällde att ha rätt ledarskap.
Fyra starka män ställde sig i spetsen och kallade till ett möte den 18 april 1932 på Nya Konditoriet. De fyra var Gunnar Svensson, Birger Fransson, Sven Åkerblom och Gunnar H. Svensson. Mötet var välbesökt och där beslöts att bilda Vedums Allmänna Idrottssällskap.
Sven Åkerblom valdes till sällskapets förste ordförande. Åkerblom var en av VIK-spelarna som efter nedläggelsen gick till IFK Emtunga, vilket lag har representerade samtidigt som han blev ordförande i VAIS.
Men det skulle dröja innan det blev ordning och reda på det idrottsliga i Vedum. Initialerna på den nya föreningen var initialt förknippat med slanguttrycket ”vajsing”. Våren 1932 fullföljde den nya föreningens spelare i Bollklubbens namn. På hösten debuterade VAIS i eget namn i seriespel och då i Centralserien. Sven Åkerblom var tillbaka i den förening han var ordförande för. Det dröjde dock innan man inhöstade någon poäng. En oavgjord match mot Järpås (6-6) blev hela poängskörden under hösten. Senare visade det sig att VAIS använt sig av en icke spelklar spelare (det var inte Åkerblom), så därför uteslöts man ur serien. Nästa säsong avstod VAIS helt och hållet från seriespel och Sven Åkerblom återvände till IFK Emtunga. När man väl återkom 1934/35 blev det en klar jumboplats i Centralserien, trots att Åkerblom än en gång återvänt. I fortsättningen höll Sven Åkerblom såväl i spelet som i pennan, för att emellanåt även föra sällskapets talan.
1935 blev ändå en vändpunkt i Vedum. Föreningen hade inköpt ett stycke mark vid Nordvalla, där man planerade att anlägga en egen fotbollsplan i stället för att hyra vid Åselid. Efter tre års slit stod planen klar att tas i bruk.
Invigningen av Nordvalla ägde rum den 19 juni 1938 med pompa och ståt. Kamrer Halvar Ljunggren höll själva invigningstalet. Ljunggren var liksom klippt och skuren för det ändamålet, eftersom det var han som initierade den idrottsliga föreningsverksamheten på Varaslätten i början av seklet. Västergötlands Fotbollförbunds sekreterare Sam Hessel fanns också på plats och uttryckte förbundets glädje över den nya idrottsplatsen. I samband med invigningen spelades en triangelturnering i fotboll mellan Vara SK, Fåglaviks IF och Vedums AIS, varvid Vara SK erhöll segerbucklan.
Fester anordnades dock på Nordvalla fr.o.m. 1936. Var fjortonde dag från 1936 till 1958 varje år från Valborg till oktober bjöds det på dans och underhållning av kända orkestrar och artister på Nordvalla. Festerna var en utmärkt inkomst för klubben.
I seriesammanhang harvade VAIS på i Centralserien och blev bättre undan för undan. 1940/41 belades andraplatsen, vilket betingade uppstigning i den betydligt tuffare N. Älvsborgsserien. Efter tre magra år var man tillbaka i Centralserien, som man för första gången vann 1946/47. Återigen blev det upp- och nedstigning. Under 50-talet kom dock stabiliteten och framgångarna, då man genom dubbla seriesegrar etablerade sig i V. Elitserien.
Vid 20-årsjubiléet 1952 kom det norska laget Vestby på besök. Anledningen var ett vänskapsutbyte, då VAIS tidigare besökt Vestby utanför Oslo. I samband med jubiléet och de där ordnade festligheterna gavs ett överskott på hela 3 700:-, vilket blev ett välbehövligt tillskott till upprustningen av festplatsen och en ny dansbana.
1979 invigde VAIS sin nya A-plan, som ligger på andra hållet innanför den gamla. Det blev en minnesvärd tillställning, bl.a. med Töreboda musikkår med drillflickor, som avtågade från GP-byn, genom samhället och upp till Nordvalla. Där gjorde de en halvtimmas musikframträdande. Sedan spelades finalen i Olle Kasperssons Minnesfond mellan IFK Emtungas och Vedums AIS B-pojkar. På plats fanns också landshövding Karl Frithiofson som invigningstalade. Från ovan kom två fallskärmshoppare, varav den ene hade matchbollen till dagens största attraktion – fotbollsmatchen mellan Stjärnlaget och VAIS årgång 1959. I Stjärnlaget ingick idel kändisar som ”Bebben” Johansson, Frank Andersson, ”Bempa” Eriksson, Ove Kindvall m.fl.
1982 invigdes en ny omklädningspaviljong med klubbhus, som 1993 förlängdes med cafeteria och styrkelokal. De nya lokalerna var skänkta kontorsbaracker från Vedums Kök.
2002 blev ett annat bemärkelseår i Vedum förutom att VAIS fyllde 70 år. Den 7 december invigdes nämligen Vedumhallen, en idrottshall vars bygge engagerade hela samhället. Som en entusiast uttryckte det: ”Den största händelsen i Vedum sedan järnvägen drogs genom byn”.
Sammantaget kan man kanske uttrycka det så att järnvägsstationssamhället Vedums fotbollsrepresentanter gått på räls mellan de två seriestationerna Div. V och VI. 2007 nåddes den största framgången med en andraplats i Div. V, vilket betydde kvalspel till Div. IV. Kvalet gick dock inte på räls, men Vedums AIS firade i alla fall sitt 75-årsjubileum samma år i en positiv anda, som Vara kommuns såväl största som bredaste idrottsförening utan större ”vajsing”.
Fakta Vedums IK: 1927-31. Fotbollsplan och festplats vid Åselid. Tre säsonger i Västgötaserien klass III E.
Fakta Vedums BK: Hösten 1931. Spel i Alliansserien (reservserie).
Fakta Vedums AIS: 1932 … Idrottsplatser: Åselid och Nordvalla. Dräkt: röda tröjor och blå byxor. Seriesegrar: 6. 1946/47 Div. VII, 1951/52 Div. VIII, 1953/54 Div. VII, 1972 Div. VI, 1980 Div. VI, 1985 Div. VI.
2017 vann klubben för första gången Varaalliansens inomhusturnering.
Andra sektioner: Damfotboll, ungdomsfotboll, friidrott, vinteridrott, orientering, damhandboll, bordtennis, dragkamp, styrkelyft.
Jubileumsskrifter: 50 år Vedums AIS 1932 – 1982. Vedums AIS 75 år.
Ungdomsfotboll. Redan från början tog VAIS väl hand om ungdomen. 1948 vann pojklaget (P16) sin serie, vilket följdes upp av ett mycket starkt juniorlag. 1955 gick juniorlaget under Åke Hanssons ledning till kvartsfinal i DM. Där blev det stopp mot Norrby IF.
Senare bildades interna knatteserier på Nordvalla, som lockade pojkar från flera grannsocknar. Ur den grupperingen skapades ett starkt pojklag, som vann Kvänumsortens Pojklagsserie såväl 1961 som1962. 1975 års P16-lag var förmodligen ännu starkare. Förutom att vinna KM gick man till kvartsfinal i DM.
Mellan åren 1970-79 arrangerade VAIS en ungdomsturnering till minne av Olle Kaspersson. Vid invigningen av den nya A-planen 1979 avslutades cupen inför rekordstor publik, med att prisutdelaren Ove Kindvall överräckte segerbucklan till hemmalagets lagkapten.
Damfotboll. Vid årsmötet 1970 beslöts att anmäla ett damlag i serien påföljande år. Damernas aktiviteter verkade dock mest bli en parentes. Efter några års tomrum kom återväxten igång. Under 1980-talet gjorde den nya kullen resan från femman till trean på fem år. Under 1990-talet fortsatte färden med att man första säsongen i trean kom tvåa och andra säsongen gjorde ett lyckat kval till Div. II. 1996 kom man tvåa i tvåan, för att 1997 även vinna denna serie. Trots serievinst blev det kvalspel. Denna gång blev dock inte kvalspelet lika framgångsrikt. Såväl 1996 som 1997 var Vedums AIS Skaraborgs bästa damlag!
Segrar i Varaalliansens inomhuscup: 7 (i rad)
I anslutning till damsektionen kan nämnas om ”Bengan Cup” som startade 1998. Vilken Bengan? Jo, en av damfotbollens verkliga veteraner, Birgitta ”Bengan” Eng. ”Bengan Cup” är en cup för enbart tjejer i olika åldersklasser. En cup som växt med åren och som blivit en institution inom VAIS.
Friidrott. Fram till 1956 fanns friidrott, vinteridrott och orientering mest med på papperet, även om det utövades klubbmästerskap i allmän idrott under en tid och även skidtävlingar arrangerades.
Terränglöpning: Vedums AIS har också tagit upp terränglöpning på programmet. Det skedde 1985. Två år senare gjordes det första arrangemanget, ”VAIS-loppet”, som blivit en tradition. Det följdes av ”Lilla VAIS-loppet”, ”Terrängloppet”, ”Duathlon” (cykel och löpning) samt ”Sektionsstafetten”, en löptävling mellan klubbens olika sektioner. Vid 2018 års VAIS-lopp fanns ingen mindre än svenska storstjärnan Isabellah Andersson med på startlinjen. Det behöver knappast nämnas att hos tog en överlägsen seger. Inför föreningens 70-årsjubileum 2002 sökte man att få arrangera DM i terränglöpning. VAIS fick förtroendet och skötte arrangemanget på ett utmärkt sätt. 150 startande kom från 28 föreningar fördelat på 27 olika klasser.
Om vi skall plocka fram någon ytterligare framgångsrik friidrottare från bygden, får det bli Sven Lundgren från S. Lundby. Ja, han var ju störst av dem alla. Sven tävlade för Herrljunga SK, när han som junior blev ”bästa förening” genom att nå framgångsrika resultat i tre lopp under två dagar vid SM i Malmö 1947. Det räckte för att Herrljunga SK skulle ta hem lagsegern. Sedan övergick han till Örgryte IS. Där blev han flerfaldig svensk mästare i lag och även individuell mästare på 5 000 meter vid SM 1958. Det renderade honom en plats i EM i Stockholm på samma sträcka. Annars var favoritdistansen 3 000 meter hinder.
Damhandboll. VAIS hade ett damlag i seriespel (utomhus) under några år på 1950-talet. De bästa damerna försvann dock till allsvenska HK Linne i Lidköping. 1960 avvecklades den sektionen.
Bordtennis. Vid sidan av fotboll var bordtennis den stora sporten i VAIS under 1940- och 50 talen. Redan 1945 deltog VAIS i Varaortens Bordtennisserie. Då var det mest ”Ström”-linjeformade spelare: en Läng-, en Fahl- och en bara Ström. Förnamnen var Bengt, Nils och Kurt. Dessutom två Svenssons: Bengt och Rune (den sistnämnde initierade sporten i Vedum), som kompletterade med Olle Kaspersson utgjorde bordtennistruppen i Vedum vid den tiden. 1947/48 vann Vedum V. Skaraborgsserien. En stark spelare var Arne Johansson (den förste), som 1949 dömde i VM.
Under 1950-talet kom en stor talang fram: Hans Carlén, som 1951 deltog i Rikstävlingen och placerade sig som sexa bland Sveriges alla juniorer. Några år spelade VAIS bordtennis i Div. III Västgötaserien. Kompletterade gjorde Göran Ronnby, Göran Green och Leif Andersson.
På grund av dålig ekonomi lades bordtennissektionen ner samtidigt som damhandbollen 1960. En separat bordtennisklubb bildades.
År 2000 gjorde emellertid bordtennisen comeback som en sektion i VAIS. Det blev en lyckad återkomst med serieseger i Div. V. Sedan gick resan efter några säsonger ända upp till Div. II (tidigare trean ändrades efter serieomläggning till Div. II). Den nya Vedumhallen blev naturligtvis ett lyft även för bordtennisen.
Mest namnkunniga spelare vid återkomsten för bordtennisen i VAIS torde vara Jimmy Johansson och Tomas ”Geta” Andersson. Den förstnämnde har tagit medalj på SM i mixed, medan den sistnämnde kom tvåa i mixeddubbel i veteran-VM 2007. Nästan lika högt kanske det smäller att ha fått en tävling uppkallad efter sig. ”Geta open” är en återkommande tävling för ”mogen ungdom”. Påpekas kan att smeknamnet ”Geta” kommer från Tomas hemgård Gettorp i Essunga. Att relatera namnet till den romerske kejsaren Septimius Geta (189 – 212) verkar däremot tämligen långsökt.
På ledarsidan kan nämnas Hans-Åke Sjökvist, Anders Josefsson och Karl-Olof Kylén.
Dragkamp.Vedums AISär den enda lokala förening, där dragkampsporten har fått fäste. 1985 arrangerade Vedums AIS det första VAIS-draget i ett samarbete med LRF. Anledningarna var flera. Dels ville man prova en ny sport, som kunde fånga upp ungdomar med alternativa intressen till den traditionella idrotten. Dels sågs arrangemanget som ett spektakulärt inslag, som kunde dra in pengar till föreningen. Året efter bildades en dragkampssektion i VAIS. Det s.k. VAIS-draget blev en stor publikfest de närmaste åren. 1988 fick VAIS erbjudande av Dragkampsförbundet att arrangera en allsvensk omgång. Året efter gjorde VAIS-dragarna sin första allsvenska säsong. Man deltog i 640-kilosklassen. 1993 arrangerades för första gången Dragkamps-SM på Nordvalla i Vedum. Det blev en succé såväl publikt, ekonomiskt som arrangörsmässigt. Enda smolken var de uteblivna egna sportsliga framgångarna. Totalt hade VAIS 22 dragare med på hemmaplan i olika viktklasser.
Vi går framåt i tiden till början av 2000-talet. I Vedum byggdes en ny idrottshall, som hela samhället engagerat sig i. Den invigdes i slutet av 2002. Vedumhallen blev ett stort lyft för idrotten i Vedum. Dragkamparna kunde hålla till med tävlingsverksamhet även under vintern. Nu började SM-tecknen droppa in i en allt stridare ström. Vid det egna arrangemanget i Vedumhallen i inomhus-SM 2004 tog VAIS-dragarna inte mindre än fem guld, två silver och tre brons. Sedan har framgångarna fortsatt för VAIS, såväl lagmässigt som med individuella insatser i landslaget. Att kalla sig svensk mästare och världsmästare i Vedum är inte så märkvärdigt numera. Det gäller dock för alla att hålla ett stadigt tag i repet!
Dragkamp är ju en lagsport, men det finns även moment för individuell dragkamp. Torbjörn Johansson i VAIS har med stor framgång prövat på sporten såväl i lag som individuellt. Förutom att ha varit landslagsman i lag, har Torbjörn Johansson inte mindre än fyra individuella SM-guld i dragkamp tungviktsklassen. Tre av dem tog har i rad, vilket innebar att han fick behålla vandringspriset. Där kan man tala om Sveriges starkaste man med utomordentlig dragningskraft!
Styrkelyft.1994 startades en tyngdlyftningssektion i Vedums AIS Först och främst var anledningen att de som sysslade med dragkamp ville testa sin styrka med skivstång. Redan från början fanns några licensierade lyftare med i bilden. Redan andra året deltog några medlemmar i DM med stor framgång. Man tävlar i tre grenar: bänkpress, knäböj och marklyft. Givetvis också i olika viktklasser. Snabbt blev styrkelyft ett lyft för intresserade i Vedum. Stora framgångar – såväl tävlingsmässiga som arrangörsmässiga – har noterats. Till synes varje år lyfter starka Vedumsbor hem SM-bucklor och ställer i sina numera välfyllda prisskåp. Främst är det i veteranklasserna som framgångarna är störst.
Historiskt pappmärke från Vedum.
Evy Palm på besök på Nordvalla 1998
Bordtennis – bilder
Damfotboll – lagbilder
Dragkamp – bilder
Herrfotboll – Lagbilder
Styrkelyft – bilder
Terränglöpning – bilder