Övriga – Varaslättens Buggare/Varaslättens Dansare

Varaslättens buggare har två begynnelsedatum. Det första är 3 mars 1984. Det får stå för ”inspirationsdatum”, efter en dansuppvisning i Tråvads föreningshus. 10 dagar senare, den 13 mars, bildades formellt föreningen Varaslättens buggare vid en återträff i Tråvads föreningshus, där en interimstyrelse valdes. På hösten antogs föreningens stadgar och man arrangerade sin första tävling. 300 deltagare från ett tiotal föreningar deltog.

Två år senare tog klubben sitt första SM-tecken. Paret Andreas Sandström och Annelie Svensson vann i jitterbug. Sedan har framgångarna kommit steg för steg (det är ju dansare vi beskriver). Inte mindre än 28 SM-guld har Varabuggarna dansat hem genom åren i de olika disciplinerna jitterbug, bugg, dubbelbugg och rock´n roll. Dessutom ännu fler silver- och bronsmedaljer. Mest framgångsrika paret har varit Martin Karlsson och Josefin Magnusson med fyra SM-guld i rock´n roll. Trion Anna Arvidsson, Daniel Agrell och Madeleine Holmlund svarade 2012 för bedriften att ta VM-silver i dubbelbugg i Norge.

Då kan man fråga sig hur Varabuggarna har blivit så bra? Det fordras naturligtvis en gedigen ledarstab bakom. Några av de ideella krafterna genom åren är Gunvor Svensson, Thomas Karlsson, Kalle Sandström, Kristina Kjellström, Ulla-Karin Falk, Lena Arvidsson, Liselotte Larsson och Håkan Andersson. Under många år hölls träningsaktiviteterna i Tråvads föreningshus, men flyttades i början av 2000-talet till föreningshuset i Arentorp. Numera finns verksamheten på Ekedalsgatan 4 i Vara.

Men det är inte bara tävlingar som engagerar. Buggarna har deltagit i massvis med uppvisningar. Nämnas kan att ett 30-tal av klubbens dansare deltog vid invigningen av friidrotts-VM i Göteborg 1995, vidare uppvisningar i Paris 1996 och i London 1998.

Vid Varabuggarnas 25-årsjubileum den 12 december 2009 bjöds det på stor show i Alléhallen, bl.a. med en ”tantchock”, för att vid 30-årsfirande den 17 maj 2014 svara för en sprakande jubileumsshow i Vara konserthus med dans i alla dess former.

Sedan hösten 2019 går föreningen även under namnet Varaslättens Dansare, detta för att klubben idag har fler danser i utbudet.

Johanna Johansson o Rikard Ekstrand boogie woogie

Martin Karlsson o Josefine Magnusson Rock n roll uppvisning jordgubbens dag- 98 ev-99

Morgan Ström o Jessica Nordström Boogie woogie

Niklas Fransson o Rebecca Svensson Rock n roll sm -95

Oskar Lundmark o Sofia Edling Jordgubbens dag bugg

Johan Carlsson o Therese Löfgren Bugg uppvisning i Märjamaa Varas vänort i Estland 2003

 

Svenska mästare 1986-2010