Önum/Emtunga – Målkavalkader i Önums historia

Vid 20-talets början fanns det inte så många fotbollsföreningar och de som fanns torde ha haft tämligen skiftande slagstyrka. Ett par Önumspojkar cyklade till Arentorp och där gjorde upp om att en match skulle spelas på Mossbrott, som hade en gedigen plan. Visserligen gick det en väg snett över planen, men det var inget att bry sig om. Kom det en hästskjuts vid match, så fick den vänta att passera tills naturligt avbrott i spelet skedde. Arentorpsborna kom som avtalat, men fick cykla tillbaka med ett svidande nederlag i baken. Önumskamraterna (sedermera IFK Emtunga) var helt överlägsna och vann med hela 35-0. Hemmamålvaktens enda uppgift var att ligga i målet och rita streck i sanden för varje mål. På så vis blev antalet mål dokumenterat. Kanske inte att undra på att det dröjde ända tills 1947 innan Arentorp fick en idrottsförening bildad ”på riktigt”. Nämnas kan att det var en inflyttad, den siste stationsföreståndaren, som tog initiativet till att bilda Arentorps SK 1947. I fortsättningen gick det tämligen bra för ”orangegänget” ASK.

”Sånger och visor för dragspel och orgel”. Så lyder den handskrivna rubriken på en anteckningsbok daterad den 15.1 1931. Rubriken och större delen av boken har inget i detta sammanhang att göra, men sedan kommer det intressanta. Nedtecknaren, Erik G. Larsson från Emtunga, har nämligen lagt till ”diverse nojs”, som han uttrycker det. Det för hand nedskrivna torde nämligen vara unik lokal idrottshistoria. Ett citat skall här göras: ”Målrekord i bandy sattes söndagen den 6 mars 1932 då Emtunga slog Skarstad med 38-0. Emtungas lag från mål till vänsterytter: Erik Svensson, Anders Johansson, Folke Gustavsson, Harald Jonsson, Harald Källström, Gunnar Vidén, Erik Larsson. Målplockare voro Gunnar Vidén, Harald Källström, Erik Larsson. Domare Gustav Larsson, som dessutom ogillade flera mål. Så målskörden kunde blivit större. Målvakten (Emtunga) fick aldrig ett enda skott.”

För målbalansens skull kan noteras att IFK Emtunga också fått rikligt med mål i baken. I mitten av 50-talets byggdes en ishockeyrink på Mossbrott och man bildade ett ishockeylag. Det visades sig dock i första matchen att man varken tränat ordentligt eller hunnit lära sig reglerna. Det blev stryk mot Vänersborg med hela 37-0!

1975 besegrade Vara SK:s A-pojklag (P-16) IFK Emtunga med 33-0. Man spelade 2×30 minuter, vilket innebär mer än ett mål varannan minut. Hasse Ingebäck gjorde 16 av målen!

Carl-Owe Johansson

(Utdrag ur artikeln Målkavalkad som innehåller fler mer eller mindre osannolika mål-historier)