Ryda – BROR JONSSON – VARAIDROTTENS FÖRSTA ”PROFFS”

Enligt egen utsago vid Vara IHS´ årsmöte 2014, där Rydasonen Bror Jonsson kåserade om sitt innehållsrika idrottsliv, var han Varaidrottens första ”proffs”. Det handlade om en övergångssumma på 2.000 kronor, som Bror utan någon som helst begäran fick stucken i handen. Det skedde i en tid när amatörbestämmelserna var heliga. Men det är numera preskriberat. Senare blev Bror Jonsson proffs ”på riktigt” genom anställning som chef för Kultur- och fritidsförvaltningen i Vara kommun under 30 år.

Liksom många andra idrottsintresserade ungdomar spelade Bror Jonsson fotboll under sommarhalvåret och bordtennis under den mörka och kalla tidsperioden. Därtill var han målvakt i bandy. Först vid militärtjänstgöringen upptäcktes att hans steg passade bra för löpning. Därmed var en talang upptäckt och en ljus framtid som löpare utstakad. Bror Jonsson började tävla för IFK Skövde, men tyckte att resorna blev för långa. Därför blev Lidköpings IS ny klubbadress, där han bl.a. blev distriktsmästare på 3.000 m. hinder 1959 och kom åtta på SM.

Sina största framgångar nådde dock Bror Jonsson på hemmaplan. 1961 startade Ryda Skidklubb upp en friidrottssektion, där Bror givetvis blev en hörnpelare. 1962 blev Bror Skaraborgsmästare på 3.000 m. hinder, 5.000 m. och 10.000 m., som följdes upp med distriktsmästerskap på hinder och en sjätteplats på SM. Det resulterade i att han blev uttagen till B-landslaget i friidrott, som gjorde en trelandskamp mot Finland B och Danmarks bästalag i Karlshamn. Brors framgångar gjorde att han 1962 erhöll SkLT/VA:s utmärkelse ”Bygdens bäste idrottsman”. 1967 lades friidrottssektionen i Ryda SK ned, men Bror Jonsson fortsatte sin löparkarriär i ytterligare ett par år. Det var vid övergången till ny klubb som han blev ”proffs”! Sammanlagt tog Bror 16 distriktsmästerskap i löpgrenar slätlöpning och 3.000 meter hinder. I hinderlöpningen innehade han distriktsrekordet ett antal år.

Naturligtvis sysslade Ryda Skidklubb – liksom Bror Jonsson – även med skidlöpning. Att åtminstone göra ett Vasalopp var målet. 1960 körde Bror sitt första Vasalopp. Det var besvärligt före och Bror lovade sig själv att det fick räcka med ett lopp. Efter ett års uppehåll återkom suget – det blev ytterligare 40 Vasalopp på raken! ”Herrskapet Parkinsons” (sjukdomen) satte sedan stopp för vidare framfart i spåren.

Av tradition ristas två namn från Ryda SK in årligen på en trästake (som är en kopia av  Vasaloppsstaken): den bäst och sämst placerade i Vasaloppet. På så vid blir det en hederssak vilket som. Själv har Bror ett antal ingraveringar i rätt ände! Nästa år blir det jämnt 50 år med ingraveringar i Rydastaken. Vid Vasaloppssamlingar o.dyl. gäller det att nå en avspänd och gemytlig atmosfär i gänget. Själv hade Bror inga problem med att hitta på ”hyss” för att lätta upp stämningen. Vid ett tillfälle hade han med sig en – enligt egen utsago – ”dundervalla” som Svenska skidförbundet ville testa. Namnet var passande nog ”Vita kraft”. I själva verket var det en tysktillverkad burk med fiskmat som Bror råkade upptäcka i en affär. Han plockade ur fiskmaten och stoppade i en vanlig vallaburk i förpackningen i stället. Den passade perfekt. Alla var naturligtvis nyfikna på ”dundervallan”. En i gänget kunde emellertid tyska och därmed blev det hela avslöjat.

Terränglöpning och orientering var andra inslag i Brors idrottsutövande. Deltagandet i otaliga veteran-VM i orientering i skilda delar av världen hör till de största idrottsminnena.

Man skulle kunna tro att det aktiva deltagandet var nog, men för eldsjälen Bror Jonsson fanns inga hinder (de hoppade han över) i mångsysslande idrottsliga egenskaper. Under åtskilliga år dubblerade han ordförandeskapet i såväl Ryda SK som Helås IF, var aktiv, ledare, arrangör och pådrivande kraft i allmänhet. Därtill var Bror initiativtagare till bildandet av Vara IHS 1994, även om det inte då kom igång någon verksamhet. Hans mångåriga ledargärning belönades 1996 med Riksidrottsförbundets högsta utmärkelse och senare även med Vara kommuns kulturpris.

Tillika har Bror Jonsson kämpat ihop en imponerande skidmaterialsamling bestående av ett trettiotal skidor och bindningar, ett tiotal par rullskidor, stavar, vallor, skridskor m.m. Samlingen speglar olika tidsperioder: allt från 1800-talet till dags dato. Samlingen har kompletterats med sakuppgifter om de olika föremålen. En c:a 20-25 meter lång belysningskabel med lampor visar hur belysningen såg ut på det elljusspår som Ryda SK byggde 1962-63 som det andra i Västergötland.

Sammanfattningsvis framstår ödmjuke Bror Jonsson som en av bygdens främsta idrottsprofiler och eldsjälar genom tiderna!

Carl-Owe Johansson

Vara IHS