MÅLKAVALKAD

Ovanstående rubrik är tänkt att gälla dels för många mål och inte minst för snabba mål. Något sökande i rekordtabeller inom respektive områden har inte gjorts, så detta är ingen redovisning över speciella rekordnoteringar, utan enbart sett som nedtecknade kuriosa. Ändamålen helgar medlen, sägs det ibland. I dessa fall är det målen som helgar medlen.

Vi börjar med en fotbollssnabbis. Går det egentligen att göra mål snabbare än fem sekunder? I varje fall kan man inte göra ett snabbare mål än direkt från avspark! Erling Carlsson i Tråvads IF torde åtminstone gå till den lokala historien som snabbaste målgörare i en fotbollsmatch. Vid en ”seriefinal” på Bergevi i Främmestad söndagen den 19 maj 1968 mellan Främmestads IK och Tråvads IF gjorde bortalaget avspark. Bollen petades till Erling Carlsson, som upptäckte att hemmamålvakten inte var rätt placerad. Erling chansade med ett långskott från mitten och hade glädjen att se bollen segla in i FIK-målet. Tiden uppgavs till fem sekunder. Luften gick direkt ur hemmalaget varvid Tråvads IF vann ”seriefinalen” med 3-0 och gick obesegrade upp i serieledning. När höstsäsongen summerats hade såväl Tråvads IF som Främmestads IK åkt ur serien. Tråvad kom sist …

Utan att det har något med mål att göra, kan det som kuriosa nämnas att vid ovanstående årtal och datum (19 maj 1968) blev ett antal fotbollsmatcher, bl.a. tre matcher på tipskupongen, inställda på grund av snöoväder med på sina håll upp till 10-15 cm. tjockt snötäcke på planen. Kanske kan man säga att man där istället hade som mål att skotta ….

Räknas mål vid avspark i andra halvlek? Jo, det är klart att det räknas också. Match mellan ”arvfienderna” Fyrunga och Lidans respektive lantbrukare i Varakorpens inomhusserie i Alléhallen någon gång under 80-talets första hälft. Ställningen efter första halvlek: 1-1. Lidan har avspark i andra. Domare Bertil Svanebring blåser till spel. Lidans Carl-Henrik Ohlsson upptäcker att motståndarmålet är helt tomt. – Snabbt pass, säger Carl-Henrik, och sen bara rullar bollen rakt fram och in i öppet mål. Domaren dömer givetvis mål, varpå Fyrungaborna protesterar vilt. Mitt i palavern öppnas dörren till bortre omklädningsrummet (sett från Fyrungas mål). Där tittar deras målvakt förskräckt ut. Han hade uppsökt toaletten utan att någon av hans lagkamrater upptäckt hans frånvaro – förrän det var för sent! Lidan vann på det målet! Mera kuriosa: Målgöraren, Carl-Henrik Ohlsson var även delaktig i ovan nämnda förmodade rekordmål i Främmestad. Han petade nämligen bollen till Erling Carlsson!

Över till mål i mängd. Vid 20-talets början fanns det inte så många fotbollsföreningar och de som fanns torde ha haft tämligen skiftande slagstyrka. Ett par Önumspojkar cyklade till Arentorp och där gjorde upp om att en match skulle spelas på Mossbrott, som hade en gedigen plan. Visserligen gick det en väg snett över planen, men det var inget att bry sig om. Kom det en hästskjuts vid match, så fick den vänta att passera tills naturligt avbrott i spelet skedde. Arentorpsborna kom som avtalat, men fick cykla tillbaka med ett svidande nederlag i baken. Önumskamraterna (sedermera IFK Emtunga) var helt överlägsna och vann med hela 35-0. Hemmamålvaktens enda uppgift var att ligga i målet och rita streck i sanden för varje mål. På så vis blev antalet mål dokumenterat. Kanske inte att undra på att det dröjde ända tills 1947 innan Arentorp fick en idrottsförening bildad ”på riktigt”. Nämnas kan att det var en inflyttad, den siste stationsföreståndaren, som tog initiativet till att bilda Arentorps SK 1947. I fortsättningen gick det tämligen bra för ”orangegänget” ASK.

”Sånger och visor för dragspel och orgel”. Så lyder den handskrivna rubriken på en anteckningsbok daterad den 15.1 1931. Rubriken och större delen av boken har inget i detta sammanhang att göra, men sedan kommer det intressanta. Nedtecknaren, Erik G. Larsson från Emtunga, har nämligen lagt till ”diverse nojs”, som han uttrycker det. Det för hand nedskrivna torde nämligen vara unik lokal idrottshistoria. Ett citat skall här göras: ”Målrekord i bandy sattes söndagen den 6 mars 1932 då Emtunga slog Skarstad med 38-0. Emtungas lag från mål till vänsterytter: Erik Svensson, Anders Johansson, Folke Gustavsson, Harald Jonsson, Harald Källström, Gunnar Vidén, Erik Larsson. Målplockare voro Gunnar Vidén, Harald Källström, Erik Larsson. Domare Gustav Larsson, som dessutom ogillade flera mål. Så målskörden kunde blivit större. Målvakten (Emtunga) fick aldrig ett enda skott.”

För målbalansens skull kan noteras att IFK Emtunga också fått rikligt med mål i baken. I mitten av 50-talets byggdes en ishockeyrink på Mossbrott och man bildade ett ishockeylag. Det visades sig dock i första matchen att man varken tränat ordentligt eller hunnit lära sig reglerna. Det blev stryk mot Vänersborg med hela 37-0!

1975 besegrade Vara SK:s A-pojklag (P-16) IFK Emtunga med 33-0. Man spelade 2×30 minuter, vilket innebär mer än ett mål varannan minut. Hasse Ingebäck gjorde 16 av målen!

Carl-Owe Johansson