Ryda – Helås Idrottsförening

Helås Idrottsförening bildades 1933. 2009 slog de sig samman med Arentops SK och bildade Arentorp Helås FK.

En aprilkväll 1933 samlades ett gäng, såväl äldre som yngre, vid Albins mjölkbord, centralt beläget utmed landsvägen genom Helås. Där och då kom man överens om att försöka bilda en ny idrottsförening i bygden. Det dröjde tills 3 maj med bildandet. Då sammanstrålade 16 personer i inomhusvärmen hemma hos Lisa Johansson, som bodde över Tinanders verkstad. Gissningsvis hade majoriteten av de församlade spelat med Ryda IK tidigare. Den kvällen beslutades att bilda en ny förening och att den skulle heta Helås Idrottsförening. Den valda styrelsen bestod av ordf. Algot Eriksson, v. ordf. Bertil Johansson, sekr. Erik Andersson, kassör John Wikström och materialförvaltare Karl Johansson.

Förutom medlemsavgifterna från de 16 närvarande, ärvdes överskott från Ryda IK med 9 kronor och 70 öre. Under första månaden hade man fått intäkter på 129 kronor och 70 öre.

Nästa månad sålde man den gamla dansbanan för 2:50.

Redan innan bildandet av HIF hade man hunnit klara av en premiärmatch. Den spelades den 30 april mot IK Sparta (som senare bytte namn till Håkantorps IS) på den steniga träningsplanen vid småskolan i Helås. Matchen slutade 4-4. Kanske var det många gamla spelare från Ryda IK som möttes?

Eftersom det var första matchen för Helås IF, bör laguppställningen här förevigas: Bengt Hermansson, Anders Wickström, Olle Johansson, Arne Persson, Harry Bergsten, Nils Johansson, Gerhard Johansson, John Wickström, Karl Johansson, Harry Johansson, Alf Andersson. Karl Johansson gjorde tre mål och för det fjärde svarade Anders Wickström.

Något seriespel var inte aktuellt i början. Helås IF spelade ett antal träningsmatcher och nötte in disciplin genom att cykla i nummerordning till bortamatcherna. Givetvis skaffade man egna dräkter: blå tröjor och svarta byxor. Så småningom uppstod schism om dräkten. Några spelare höll på AIK och insisterade att Helås IF också skulle spela i AIK:s färger: svart tröja med gul krage och vita byxor. För att säkerställa sammanhållningen i föreningen införskaffades i stället svarta tröjor och vita byxor, vilket i fortsättningen blev de klassiska HIF-färgerna.

Även Helås IF arrenderade fotbollsplanen vid Almesåsen. Där byggde man en ny dansbana, som var åttakantig. Mitt på dansbanan placerades danspaviljongen på tre meter höga ben, så att de dansande utan problem kunde svira såväl under som runt musikanterna.

Vid ett tillfälle anordnades ett gigantiskt festarrangemang, som höll på hela dagen och långt fram på kvällen, som innefattade bland mycket annat av såväl boxning som cykeltävling och akrobatuppvisning. Boxningsringen var uppmonterad mitt på fotbollsplanen och för cykeltävlingen hade en jordbana iordningställts runt planen. Flera akrobatuppträdanden förekom under festen. Inte att undra på att det var en välbesökt tillställning!

1938 flyttades dansbanan och festplatsen c:a 500 meter väster ut längre in i skogen och med en större musikpaviljong framför. Den gamla flyttades dock med som ”souvenir”.

1935 deltog Helås IF första gången i seriespel. Debuten skedde i Järpås pokalserie, som man utan vidare spisning sopade hem. Andra säsongen i samma serie blev det hårdare bud med en mittenplacering. Trots det fick HIF gratis plats i Centralserien (Div. VI). säsongen 1936/37, vars serie man vann redan andra året. Spelet i V. Skaraborgsserien blev dock bara ettårigt. Under så gott som hela 1940-talet spelade Helås IF i Centralserien. Ny serieseger blev det 1948/49. Upp och ner och upp igen!

Under 1950-talet gick det dock mestadels uppåt.1950/51 gick HIF som enda lag i hela Sverige det året genom en serie obesegrade. Vid seriefinalen i Elitserien (Div. VI) på försommaren 1955 mot Östadkulle SK kom inte mindre än 700 åskådare. Under några säsonger spelade Helås IF verkliga publikmatcher i Div. V Västra Skaraborgsserien.

Under samma tidsrymd satsades på stora pingstfestligheter vid natursköna Almesåsen med dans och uppträdande av Yngve Stoors Hawaiiorkester. 1956 slog ett fantastiskt publikrekord med 3 330 betalande åskådare. Antalet som inte kom in förblev oräknade. Pingstfesterna med Yngve Stoors Hawaiiorkester blev till en mäkta populär tioårig tradition.

Med såväl sportsliga som ekonomiska framgångar i ryggen inköpte Helås IF 1955 mark för att anlägga en ny fotbollsplan. Den invigdes 1961 med Musikkåren Lyran, Vararevyn och fotbollsmatchen mellan Helås IF och Vara SK. Hemmalaget vann med 3-2.

Samma år blev även bygdegården precis i närheten klar och i dess källare iordningsställdes omklädningsrum för såväl medlemmarna i Helås IF som för Ryda Skidklubb.

Fortfarande anordnades fester på den gamla platsen, men 1964 var det slutdansat på den festplats som funnits på samma ställe sedan 1938. Så småningom restes en minnessten på platsen där gamla festplatsen låg.

1964 var även året för starten av Varaslättens Fotbollallians. Anledningen var emellertid tragisk. Målsprutan i Helås IF, Knut Larsson, som ledde SkLT:s skytteliga 1963, när han fick sitt ena knä söndertrasat. För att han skulle få ekonomisk ersättning anordnades en match på Almesåsen mellan en slättkombination och allsvenska IF Elfsborg (4-14). Intäkterna från den matchen tillföll Knut Larsson. Denna match var alltså en föregångare och inspiration till bildandet av Varaslättens Fotbollallians, som fortfarande existerar och med syftet att kompensera skadade spelare ekonomiskt.

Under senare delen av 1960-talet inföll ännu en framgångsrik period för Helås IF. Grunden utgjordes av det juniorlag som 1960 vann Trollhättans juniorserie obesegrade (en kuriosa från den serien är att IFK Trollhättan tilldömdes en lagvarning för tjat. Den regeln fanns inte inskriven i reglementet, men den fick prejudikat. Domare var Klas Karlsson, Vara). 1966 vann HIF Div. IV Varaserien och var säsongen därefter ytterst nära att även vinna V. Västgötaserien. Man var endast två poäng efter seriesegrande Skogslunds IF.

1976 invigs den nya festplatsen till dans av Leif-Jörgens. I fortsättningen blev det betydligt större framgångar för Helås IF som festarrangör än på fotbollsplanen. Familjefester på midsommar blev den nya traditionen. Men det ekonomiska är ju trots allt en förutsättning för det sportsliga.1987 slogs faktiskt Yngve Stoorrekordet. Vid en heldag, som började med en musikkår, fortsatte med en match amerikansk fotboll, Lidköpings Spelmanslag, helstekt gris, Mats Ljung, dans på bana, discotält med Häcken och Guldstötenkabarén. Kvällen avslutades med ett stort fyrverkeri. Enbart i förköp såldes 3 5000 biljetter.

Begreppet ”Helåsnatta” blev en tradition med artister som Sven Ingvars, Jerry Williams, Refreshments, Barbados och Boney M. Vid många tillfällen uppgick publiken till mellan 1 600 och 2 500 personer.

1983 firade Helås IF 50 år med en hel jubileumsvecka 25/31 juli: måndag/tisdag Äggcupsmatcher (P-35), onsdag IF Heimer A – Helås IF med förstärkningar från slätten, torsdag inget arrangemang, fredag semifinaler i Äggcupen, lördag ungdomsturnering, söndag Främmestads dam – Helås dam (med viss förstärkning). Final Äggcupen.

1991 stod det nya klubbhuset klart vid sidan om fotbollsplanerna. Nytt och nytt, förresten. Vad som tidigare varit kontorslokaler vid Håkantorps Slakteri blev genom en flytt i två delar till ett välbehövligt klubbhus på Almesåsen. Bröderna Jonas och Rolf-Åke Carlsson, tidigare goda spelare i HIS, skänkte byggnaden till HIF.

Vid 60-årsjubiléet 1993 kunde tråkigt nog konstateras att Helås IF:s representationslag det året nådde bottenplaceringen av samtliga 16 allianslagen. Visserligen ryckte man upp sig vissa år, men det beslutades att ett samgående med Arentorps SK var bästa lösningen. Så skedde 2010.

Fakta Helås IF: 1933- … (2009 sista serien). Idrotts- och festplats: Gamla och nya Almesåsen. Klubbdräkt: Svart tröja med gul krage, vita byxor. Seriesegrar: 6. 1948/49 Div. VII, 1950/51 Div. VIII, 1954/55 Div. VI, 1963 Div. VII, 1966 Div. VI, 1986 Div. VI.

Andra sektioner: Ungdomssektion, friidrott, gymnastik, boxning, bandy, bordtennis, damhandboll, damfotboll.

Jubileumsskrift: Helås IF 1933 – 1993 60 år.

Ungdomssektion. När ungdomssektionen för Helås IF startade är oklart, men åren 1950 och 51 hade man ett P16- lag som vann Varaortens pojkserie båda åren. Som tidigare nämnts hade HIF ett fantastiskt bra juniorlag 1960.

Damsektion. I början av 1960-talet bedrevs damhandboll. 1972 beslutades om att några tjejer skulle spela en provmatch i fotboll. Denna gick bra så därför bildades ett damlag i HIF och som året därpå anmäldes till seriespel. 1975 vann HIF sin första serieseger och samma år mötte man Öxabäcks IF i kvartsfinalen för Dam-DM på Almesåsen. Öxabäck var ju pionjärer på damsidan, så HIF-tjejerna klarade sig undan med 1-7 i baken. 1986 slogs Helås ihop med Arentorp på damfronten. 2015 och 2020 vann Arentorp/Helås FK Varaalliansens inomhuscup.

Följande har vi från Helås IF:
Damfotboll – lagbild
Damhandboll – lagbild
Herrfotboll – lagbilder
Jubileumsskrift

Almesåsen

Straffsparken – de dubbla misstagen

Vinst i Äggcupen-debuten 1979