Om en gammal fotboll kunde tala…

Om där spelarna fick turas om att byta om i en tombolakiosk..

För c:a 20 år sedan hittade ägaren till det kuperade Backaområdet i Längjums östra utkant en gammal fotboll i skogen. Den var mossbeklädd, men till det yttre väl bevarad sånär som där snörningen suttit. Där fanns bara ett stort gap. Naturligtvis var blåsan också förmultnad. Hur länge kan denna fotboll ha legat i skogen? Troligen en ansenlig tid, eftersom det inte spelats någon fotbollsmatch på närbelägna Backavallen sedan 1958. Då kommer vi alltså minst 35 år ytterligare tillbaka i tiden. Kanske har fotbollen legat dold i skogen ännu längre.

 

Om vad kan denna fotboll berätta? Jo, den kan berätta om en tid som svunnit, om en tid när allting var mer primitivt, om ljungtuvorna på Backavallen som slogs av med en slåttermaskin. Om den djupa gropen som bildats framför det främre målet, som nyttjades vid skotträning. Om där spelarna fick turas om att byta om i en tombolakiosk, där hammare och läst användes för att pligga fast dubbarna på de skor som samlades i en hög. Där spelarna efter matcherna blaskade av sig i emaljerade fat med vatten som dittransporterats i mjölkflaskor.

 

Hade denna fotboll nått status av att få sparkats på i Div. VII? I så fall tillhör bollen den sista säsongen på Backavallen, alltså 1958. Troligen har den enbart fått nöja sig med att bli sparkad i reservlagsserie. Vem sparkade bort bollen? Om den återfanns in i skogen utmed en sidolinje är ”Brandvakten” ett hett tips. Ju längre hans rensningar in i skogen gick desto bättre var hans insats. Hans befriande sparkar resulterade i snurrmärke med stödjefoten. En lyckad rensning in i skogen fullföljde ”Brandvakten” med ett ärevarv med utputande armbågar.
Om ”Brandvakten” orsakade bollen försvinnande får vi gå ytterligare bakåt i tiden. Kanske var det Antons Paul som sköt bort bollen? En historia förtäljer att han en gång sopade bort såväl, boll som motståndarmålvakt som nät från bortre målet. Enligt legenden upphittades en skräckslagen målvakt och en hopskrynklat och trasigt målnät i skogen, men hur var det med bollen?

 

Tänk om denna fotboll kunde berätta …

Carl-Owe Johansson

Vara IHS