Övriga – PK Hjorten

    

Hösten 1966 diskuterades att bilda en pistolklubb i St. Levene. Så skedde och namnet blev Pistolklubben Hjorten. Mark till skjutbanan erbjöds vid Akrons fabriker i Järpås. Till platsen anskaffades en skyttepaviljong. Skjutbord och tavelställ tillverkades. Skytteverksamheten kom igång under 1967 med följande styrelse: Ordf. Elmer Hermansson, v. ordf. Birger Nyberg, sekr. Arnold Olofsson, kassör Rune All. Materialförvaltare: Nils Enström. Aktiviteten blev dock ”dubbeltydig”: man stod i Lidköpings kommun och sköt in i Vara kommun! Till vilken kommun hörde egentligen föreningen och anläggningen? Tja, om den saken tvistades det ända tills man nödgades flytta verksamheten, på grund av utbyggnad av Akrons industriverksamhet. Ny plats för skyttet hittades inne i Rydaskogen norr om väg 47. Den ligger alltså i Vara kommun, men på behörigt avstånd från såväl Lidköpings som Grästorps kommuner. För säkerhets skull skrevs arrendet på 25 år. På den skyddade platsen invigdes den nya skjutbanan 1973. Från starten 1966 tog det 25 år innan PK Hjorten tog sitt första svenska mästerskap. Sedan har dock framgångarna snarare blivit till ett gigantiskt medaljregn med cirka 25 guld i luftpistol såväl i lag som individuellt och även flera guld i sportpistol-fripistol standardpistol bana, cirka 20 silver och brons i SM, 35-40 Riksfinaler, Rikstävling och Riksmästerskap, 50-tal VSM-DM-Regions och kretsmästerskap.

Mest framgångsrika skyttar torde vara syskonparet Anders och Anna-Karin Bonander. Anders var f.ö. endast en ynka poäng från att kvalificera sig till OS i Peking 2008.  Som ledare kan främst Lars-Olof Abelsson nämnas.

Antalet skyttar har dock minskat med tiden. Under 1970-talet låg antalet på cirka 25, men är år 2018 nere på som mest 12 skyttar.

Anders Bonander

Längjumssonen Anders Bonander, tävlande för PK Hjorten, är mångfaldig svensk mästare i pistolskytte olika kategorier.

Med säker hand har Anders Bonander skjutit till sig åtskilliga SM-tecken, men frågan är om inte andraplatsen i Student-VM 2003 och tredjeplatsen i WC i Milano 2004 smäller högre. Anders, som debuterade i landslaget 1993, var endast en ynka poäng från att kvalificera sig till OS i Peking!

Anna-Karin Bonander

Liksom brodern Anders tävlade Anna-Karin för PK Hjorten. Bilden visar en nybliven svensk mästarinna i damklassen 25 m. precision pistolskytte 2007.

Johannes Magnusson

från Tråvad