Mossbrott? Vad är det? Är det en dikt av Snorre Sturlasson, eller? Visserligen har Mossbrott några år på nacken, men fullt så gammalt som från 1200-talet är det inte. Nej, Mossbrott är en fest- och idrottsplats som liggen mitt i Västergötland, fem kilometer öster om Vara i Önums socken. Under 2010 fyller Mossbrott 100 år, en ålder som knappast någon idrottsplats ute på landsbygden har uppnått.
Många har naturligtvis personliga relationer till Mossbrott genom åren: som bilbingobesökare en tisdagskväll, som nöjeslysten på onsdagens pensionärsdans, som påhejare till barn eller barnbarn (eller deltagare) i Elljuscupen (en gigantisk turnering för 10- och 12-åringar från hela västsverige), som åskådare eller aktör vid seriematcher, som fan till Bill Haley, Alice Babs, Flamingokvintetten eller Gyllene Tider, som nyfiken åskådare när Ingemar Johansson uppvisningsboxades på dansbanan (vid två tillfällen), som kisande publik när elljuset togs i bruk … Ja, listan kan göras oändlig över de arrangemang som anordnats på Mossbrott genom de 100 åren.
Hur började det en gång? Jo, det var ett gäng ynglingar som hade inköpt en fotboll. De bildade därefter en förening som fick namnet Önums Idrottsförening. Problemet var att de hade ingen plätt att hålla till på med sitt sparkande. Fadern till två av pojkarna uppsökte då en vän, som bodde på gården Mossbrott, och undrade om han möjligtvis kunde släppa till en jordbit för ändamålet. Jodå, han hade en obrukbar sandbacke som det bara växte ljung på. Där kunde de visst få hålla till. Men repa av ljungen och ta bort buskar fick de göra själva. På samma plats ligger fortfarande fotbollsplanen på Mossbrott, även om 100-åringen har fått sig några ansiktslyftningar genom åren och vägen, som förr gick diagonalt över fotbollsplanen är sedan länge flyttad.
Är det fortfarande Önums IF som spelar där? Nej, den föreningen upphörde efter 10 år. 1921 bildades Idrottföreningen Önumskamraterna, men som av ett fatalt misstag blev IFK Emtunga, som man numera heter. Under en 10-årsperiod på 30-talet bara man kallades så.
Vad är det för märkvärdigt i övrigt med Mossbrott, då? Visserligen var inte Mossbrott först, men väl andra fotbollsplanen i Sverige som hade permanent elbelysning. Invigningen av elljuset på Mossbrott skedde tisdagskvällen den 22 september 1953 med en match mellan hemmalaget IFK Emtunga och Skara IF. Innan någon allsvensk match ens spelats i elljus firade Mossbrott 5-årsjubileum hösten 1958 med att hemmalaget i tur och ordning tre onsdagskvällar i rad mötte allsvenska GAIS och topplagen i Div. II, Norrby IF och IK Oddevold. Själva gjorde IFK Emtunga sin i särklass bästa säsong maratonsäsongen 1957/58 genom att komma tvåa i Div. IV.
Publikrekordet för idrottsplatsen härrör sig från 1974 vid en match mellan TV-laget och MFF. Ja, inte Malmö FF utan Bröderna Malmgrens FF. Det rörde sig om ett lag med 10 bröder och en son till en av bröderna. Trots en ruggig höstkväll kom 3 200 personer. Matchen fick uppskjutas en halvtimma på grund av att bägge linjedomarna satt fast i en flera kilometer lång bilkö. Men vad gjorde det när matchen spelades i elljus.
För festplatsen gäller samma rekordantal, 3 200 personer, när Bill Haley invaderade Mossbrott i maj 1968.
Elljuset är ett signum för Mossbrott. Den tidigare nämnda elljuscupen för ungdomar har nyligen arrangerats för 31:a gången.
Lagom till 100-årsfirandet av Mossbrott gjorde IFK Emtunga comeback i Div. IV, där man inte spelat på 50 år!