URSULA WIRTH såväl co- som kodriver

Ursula Wirth föddes 1934 i Sundsvall. I slutet av 1950-talet kom hon till Vara för att tjänstgöra som veterinärassistent.

I jobbet ingick att dagligen besöka ett antal gårdar ute på den vida slätten. Ibland fordrades akuta utryckningar mitt i nätterna. Att trampa ner gaspedalen vid ilfärder var något som Ursula trivdes med. Den dagliga träningen gjorde att hon blev lockad att ställa upp i en tävling, där årets motorkvinna utlystes. Någon seger blev det emellertid inte för Wirth, men hon fick blodad tand för tävlingsmomentet, tränade hårt och ställde upp i flera lokala rallyn i Västergötland.

Vi skriver årtalet 1960. Vid en torsdagsträff hos Vara Motorklubb, som Ursula givetvis var medlem i, träffade hon den meriterade fem år äldre Ewy Rosqvist. De hade gemensamma intressen såväl yrkesmässigt som motormässigt. Ursula fick förfrågan om att bli co-driver (yrkesmässigt stavades det med k) åt Ewy vid det kommande Tyska rallyt. Det blev ett lyckat samarbete, då paret vann damklassen. Fortsättning följde.

1962 ställde paret Rosqvist/Wirth upp som enda kvinnliga deltagare i världens största bilrally på allmän väg, ”Gran Premio Argentina”, Argentina Grand Prix. Den extremt farofyllda tävlingen under 11 dagar skördade många offer: Av 280 ekipage kom enbart 55 i mål. Hur gick det då för de blonda svenska damerna? Jo, de vann inte enbart hela tävlingen i utklassningsstil, utan också samtliga sex deletapper. De var så överlägsna i sin Mercedes-Benz 220 att de innan målgången hann att stanna och sminka sig och motta folket jubel som värsta filmstjärnor. Givetvis hamnade de på omslaget till den argentinska tidningen ”El Gráfico”.

Året därpå ställde de svenska kvinnorna också upp i samma rally. De kom då på tredje plats, men med en bil som hade mindre motorstyrka än de båda framförvarande ekipagen. De blev i alla fall bästa damer. Efter rallyt konstaterades att Ursula ådragit sig en muskelsträckning på halsen och två godartade revbensbrott. Frågan var bara: hade skadorna uppstått under det strapatsfyllda rallyt eller vid en trafikolycka tidigare hemma i Vara? Läkarna i Lidköping och i Argentina var tämligen oense. Händelsen väckte vissa rubriker hos den ”gula” pressen. Samma år, således 1963, vann paret Rosqvist/Wirth damklassen i Monte Carlo-rallyt. Som co-driver deltog Ursula Wirth fem gånger i Monte Carlo-rallyt med tre olika förare.

Privat ägde Ursula Wirth även en Mercedes-Benz. Mitt emot hennes bostad på Storgatan 11 i Vara (över gamla posten) låg Gulftappen. Hon hade m.a.o. nära till såväl tankning som service. Enbart en ur Gulfpersonalen var betrodd att sköta om hennes Mercedes, som hon var väldigt noga och petig med – Harald från Gammaltråvad. Även om ägarna själva gärna ville sköta det ärofyllda uppdraget, fick ingen annan röra hennes ögonsten. Om Harald vid något tillfälle var ledig, insisterade Ursula på att de ringde in honom för att komma och serva hennes bil. Då påpekade Ursula att Harald borde få extra betalt eftersom han fick avbryta sin ledighet. Inför Gulfägarna berömde hon ständigt hans arbete.

Lyckades någon ungkarl till bonde på Varaslätten fånga den fartfyllda, snygga och trevliga Ursula? Svaret blev nej. Mannen som skötte om hennes gunstling till bil torde legat bra till, men Harald i Gammaltråvad var redan gift och hade familj. När hon flyttade från Vara ringde hon emellertid upp Harald och tackade för ett förnämligt samarbete.
Det blev i stället en tungviktare i dubbel bemärkelse som lyckades få Ursula till brud, nämligen den kände radio- och TV-mannen Magnus Banck. De gifte sig 1965. Därmed inledde Ursula ännu en karriär – nu i underhållningsbranschen. Tillsammans med maken Magnus Banck uppträdde de i folkparkerna med diverse underhållning.

2008 kom filmen ”Rallybrudar”, som bygger på Ewy Rosqvists och Ursula Wirths framgångar, även om den ur många avseenden skiljer sig från verkligheten.

Ursula Wirth gick bort i Stockholm 2019 vid 84 års ålder.

Carl-Owe Johansson   (Harald i Gammaltråvad var undertecknads svärfar)