Naums Sportklubb

 

I början av 1930-talet samlades ett gäng ungdomar vid Ökebacka, en utmark till Hålltorp i Naum. Trots ett par diken och hög ljung spelade ungdomarna fotboll på den platsen. Kan de möjligtvis ha kallat sig Naums Bollklubb? Det enda beviset för det namnet finns på en festaffisch från 1929, där Naums Bollklubb arrangerade en fest vid Gåsekilen. Se.

På Stenbacken i Tumleberg höll ett annat gäng till på en klövervall eller träda med en fotboll. Dessa båda gäng spelade emellan matcher mot varandra. Eftersom inte någon av dem hade en godtagbar fotbollsplan, beslöt man sig för ett samgående och med gemensamma krafter försöka ordna en riktig fotbollsplan.

Godsägare Boetius på Ribbingstorp var villig att släppa till en markbit i skogskanten. Efter mycket svett och möda, inte minst med att ta bort stubbar och fylla igen diken, blev så småningom en acceptabel fotbollsplan klar. Årtalet var 1940. En gemensam klubb bildades: Naums Sportklubb. Den 9 februari 1941 valdes följande styrelse. Ordf. Erik Söderlund, v. ordf. Göran Carlsson, sekr. Olle Lagergren, kassör Evert Hermansson.

Första året spelade Naums SK i Hyringaortens fyrlagsserie. Därefter blev det spel i Varatraktens fotbollsalliansserier, där laget höll till under resten av 1940-talet. 1944/45 kom största förlusten i klubbens historia: I Vara Södra reservserie besegrade blivande seriesegrarna Magra IS jumbolaget Naums SK med hela 21 – 0. Botten var nådd. Det kunde bara bli bättre tider än beredskapstiden med inkallelser för militärtjänst.

1952 blev ett lyft för Naumsklubben. Då nyinvigdes fotbollsplanen och ett tidigare saknat omklädningsrum hade byggts. Ribbingsvallen fick en status. Efter invigningstal av Västergötlands Idrottsförbunds ordförande Asplund spelades det en fotbollsmatch mellan IF Elfsborg och en kombination från Varaslätten. Det hela artade sig till en stor folkfest med 2 000 besökare. Dessutom var det dans under kvällarna två och revyframträdande.

På den nya fotbollsplanen upphöjde sig Naums SK till att bli ett stabilt lag i Skaraborgsserien. 1965 gick Naums SK igenom Div. VII obesegrade. Enda ”plumpar” var tre oavgjorda matcher. Väl i sexan hamnade man två placeringar över den spelande tränarens, Börje Brelid, gamla lag Vara SK. Att klubben efter två säsongen i sexan kom sist, spelade mindre roll: året därpå utgick Div. VII.

Vi håller oss kvar vid det lyckade året 1965. Spelande tränare då var nyutbildade tränaren Börje Brelid. Tillsammans med Ingvar Hofling startade han en ungdomsverksamhet, som kom att betyda mycket för klubben i förlängningen.

Två år i rad, 1973 och 1974, tog en ny generation i Naums SK klubben till final i Varaalliansens inomhusturnering. 1973 förlorade man i sista sekunden mot Arentorps SK, medan det påföljande året blev seger över favorittippade Tråvads IF.

1975 höll NSK på att gå upp i Div. V. Det året vann Toni Gustavsson Skaraborgs Läns Tidnings skytteliga. Två år senare var det slutspelat. Materialet räckte helt enkelt inte till. I fortsättningen spelade stommen till A-laget korpfotboll i Vara med framgång.

Fakta Naums SK: 1940-1977. Fotbollsplan. Ribbingsvallen. Dräkt: röd tröja och blå byxor. Seriesegrar: 3. 1953/54 Div. VIII, 1956/57 Div. VIII, 1965 Div. VII (obesegrade). 1973/74 seger i Varaalliansens inomhuscup.

Övriga sektioner: Ungdomsfotboll, damhandboll, bandy, ishockey, bordtennis.

Ungdomsfotboll. Som ovan nämnts startade Börje Brelid och Ingvar Hofling en fotbollsskola 1965. Inte bara lokala pojkar deltog. Från Vara kom en cyklande karavan till Ribbingsvallen. Börje, som bodde i Vara, stoppade vid varje tillfälle in så många som fick plats i hans bil (och några till). Börje anordnade även populära idolträffar till Naums bygdegård. IF Elfsborgs stjärnor Ove Grahn och Lars Heineman kom dit. Lidköpingsbrottaren Arne Robertsson var en annan idrottsidol, som besökte Naum. För Orvar Bergmark dög dock inte Naums bygdegård. För Orvar hade det säkert gjort det, men Börje hade större planer. Han hyrde Park Bio i Vara och bjöd in alla lokala fotbollsföreningar, som fick varsin bänkrad i biosalongen. Det var en mer värdig inramning för vår dåvarande förbundskapten, den charmerande Orvar Bergmark.

Bandy. I början av 1950-talet var aktiviteterna många på idrottsplatsen. Inte nog med att fotbollsplanen nyinvigdes 1952 – året därpå byggdes dessutom en bandybana med egna medel. Den kom att bli flitigt frekventerad av bandylag från stora delar av Varaslätten. Vissa söndagar spelades inte mindre än fyra seriematcher på Ribbingsvallens bandybana! Man kan säga att fotbollsspelarna i Naums SK på vintern spelade bandy.

Ishockey. När sporten ishockey kom på modet i mitten av 1950-talet, hakade även Naumsborna på trenden. Bandybanan fick bli ishockeyrink istället. Bandyspelarna blev ishockeyspelare.

Damhandboll. Under 1950-talet var det på modet att damer spelade handboll på tvären av fotbollsplanerna. Redan 1953 spelade Naums damlag seriespel i utehandboll.

Bordtennis. I början av 1950-talet fanns det en bordtennisklubb i Naum. I slutet av 1960-talet återaktualiserades sporten under några år, men då som en sektion i Sportklubben.

Skogsbrynet. Just i skogsbrynet bakom det södra målet anlades en festplats, som kom att kallas Skogsbrynet. Årtalet var 1947. Tidigare hade stora festligheter anordnats vid Ribbingslund i närheten, men det var med andra arrangörer än Naums SK och hade dessutom avslutats ett par år tidigare.

Festerna vid Skogsbrynet kom att bli en god inkomstkälla för NSK. Speciellt ett festtillfälle kan nämnas, det i samband med nyinvigningen av Ribbingsvallen 1952. Charles Redlands orkester från Stockholm, känd från radio, spelade upp till dans under två kvällar. Dessutom framförde Lidköpings revyamatörer med Lillan Ellgren en revy. Som tidigare nämnts blev hela invigningsarrangemanget en stor folkfest med 2 000 personer. I övrigt spelade populära dansorkestrar i Skogsgläntan, som ”växte igen” 1961. Portalen vid festplatsen finns dock att beskåda vid Huttla kvarn.

I ”Midgård”, det nybyggda huset vid Huttla kvarn, har Naums SK en avdelning med sin historia.

Slutligen några ord om Ribbingsvallen. I dagens läge är den helt oanvänd och påminner helt klart om att bättre tider har förekommit. Länge använde Arentorps SK Ribbingsvallen som tidig träningsplan, men i och med fusionen med Helås IF fanns det tillräckligt med planer ändå för ändamålet. Ett förslag: låt K-märka Ribbingsvallen som ett bevis på gångna tiders aktiviteter i Naum!

Bandy lagbild
Damhandboll – lagbild
Herrfotboll – lagbilder
Ishockey – lagbild
Ribbingsvallen