Vara Volleybollklubb

      

Vara Volleybollklubb bildades den 23 november 1963 på Vara Folkhögskola av ett gäng inbitna volleybollfantaster. De flesta hade varit verksamma inom Varabygdens 4H, och därigenom kommit i kontakt med volleybollen. Initiativet till bildandet togs av Bengt Karlsson/Klarenborn, som så småningom blev generalsekreterare i Svenska Volleybollförbundet. Med vid bildandet var Gerhard Krus, Västergötlands ombudsman, Karl-Erik Bohman, 4H:s länsidrottsledare, Kjell Elving, Floby VK, samt ett femton intresserade ungdomar. Den första styrelsen fick följande sammansättning: Ordf. Bengt Karlsson/Klarenborn, sekr. Lars Eriksson, kassör Klas-Göran Karlsson, övriga ledamöter Karl-Erik Bohman och Gunnar Synnergren.

På den tiden spelades volleyboll som en sommarserie utomhus. Träning och matcher bedrevs på Torsvallens kolstybb. När systemet lades om till vinterserie förlades aktiviteterna till Folkhögskolans gymnastiksal. Tillsammans med Tennisföreningen byggdes 1967 en plasthall för inomhusbruk. I denna hölls bl.a. Sveriges första junior-SM för damer 1967. Varas damjuniorer tog hem SM på hemmaplan och försvarade även titeln nästa år. Damerna gick även upp i högsta serien säsongen 67/68. Herrarna nådde hösta serien säsongen därpå.

1968 byggdes Alléhallen, som invigdes med SM-slutspel för damer. 1969 arrangerades en landskamp på herrsidan mellan Sverige och Japan. Landskampen var den första i en lång rad av internationella arrangemang som hölls i Alléhallen. 1969 arrangerades också den internationella volleybollturneringen, ”Galaxie Cup”. Det kom att bli en av Sveriges bästa turneringar med lag från hela Europa. Först 1993 fick turneringen läggas ner, på grund av att den blivit en synnerligen kostsam historia för Vara Volleybollklubb. Klubben har stått som värdarrangör för JSM, SM, NJM samt en rad nationella och internationella tävlingar.

Vara volleybolldamer har sammanlagt spelat nio säsonger i högsta serien, medan herrarna enbart står noterade för en säsong. Klubben har emellertid fostrat ett antal spelare som fått landslagsuppdrag – främst på juniorsidan, men även några som seniorer.

Under 1990-talet gjorde sporten ett återtåg till utomhusspel. Då som populär beachvolleyboll. Såväl 1995 som 1996 anordnades en turnering på Jordgubbens dag i Vara. Gatan mellan bokhandeln och ICA förvandlades under några dagar till en gigantisk sandlåda, där lag från diverse företag och idrottsföreningar gjorde upp om titlarna.

Om vi går tillbaka inomhus och delar in tiden för volleybollklubben i olika ”hallepoker”, kan konstateras att tiden i det emellanåt väderpåverkade plasttältet på Torsvallen kan ses som den ”uppblåsbara” tiden. I Alléhallen eskalerade utvecklingen på ett makalöst sätt, för att bedarra och mojna i Cylindahallen i slutet av 1990-talet.

Vid 40-årsjubiléet 2003 var läget positivt. Herrlaget hade avancerat från Div. III till en topposition i Div. I. Ett ungt, lovande damlag spelade i Div. II. Tio år senare befann sig båda lagen i lägsta divisionen, efter att ha gjort serieuppehåll några år.

Jubileumsskrift: Vara Volleyboll 40 år.