Friidrott

Det kan tyckas märkligt, men det har enbart existerat två speciella friidrottsföreningar här på slätten – och båda blev bara ett år gamla! Däremot var friidrotten som sådan stor under vissa årtionden, men då enbart som en sektion.

Redan den äldsta idrottsföreningen, som existerade i Vara kommun, hade dock enbart friidrott på programmet. Det hette visserligen allmän idrott på den tiden. Men föreningen var egentligen en sektion eller underavdelning till IFK Skara. Medlemmar från Vara deltog i tävlingar i Skara. Årtalet var 1905.

Om vi blickar framåt 1930-talet, så fick den allmänna idrotten stor genomslagskraft. Dock enbart som sektionen i föreningarna. Alla föreningar med självaktning hade friidrott på programmet. Vissa deltog i klubbmatcher och anordnade större eller mindre tävlingar. Andra nöjde sig enbart med interna mästerskap.

Om vi skall plocka fram någon framgångsrik friidrottare från bygden, får det bli Sven Lundgren från S. Lundby. Ja, han var ju störst av dem alla. Sven tävlade för Herrljunga SK, när han som junior blev ”bästa förening” genom att vinna tre lopp i samma tävling. Det räckte för att Herrljunga SK skulle ta hem lagsegern. Sedan övergick han till Örgryte IS. Där blev han svensk mästare i lag och individuell mästare på 5 000 meter vid SM 1958. Det renderade honom en plats i EM i Stockholm på samma sträcka. Annars var favoritdistansen 3 000 meter hinder.

Idrottsklubben Fram

Kvänums Idrottsförening.

Ryda Skidklubb.

Varabygdens Friidrottsklubb 

Vara Idrottsförening,

Vedums Allmänna Idrottssällskap