Kvänums Idrottsförening

 

Kvänums Idrottsförening

Innan Kvänums Idrottsförening bildades i mars 1926 hade det funnits åtminstone två äldre föreningar med idrott i köpingen. Såväl 1912 som 1921 är årtal som bekräftats. Men om de föreningarnas stabilitet sägs inget. Det var oftast fråga om bristande ekonomiska resurser, som gjorde att dåtida föreningar inte överlevde så länge. Den idrottsliga organisationen fanns heller inte och vad fotboll beträffar så var det svårt att hitta lämpliga platser för utövandet.

Bland de som bildade Kvänums Idrottsförening 1926 och spelade i det första laget var Gunnar Hjelmberg, Karl Svensson, Oskar Persson, John Lundell (som även var föreningens förste ordförande, en post han innehade under 15 år), Harald Andersson (Backebo), Robert Lans, Nils Bergstrand, Sven Hermansson, Egon Johansson, Viggo Nilsson, Fridde Nilsson och Bertil Andersson.

Platsen för den första fotbollsplanen var utmed nuvarande Tornumsgatan. Det första föreningen hade att göra var att köpa en fotboll för 10:72, samt att hyra platsen för utövandet med 80 kronor. Redan i maj mötte man Floby IF och senare kom även Tråvads IF och Vedums IK på besök. För att finansiera verksamheten ordnades fester.

1927 flyttades fotbollsverksamheten till närheten av tegelbruket, där även en dansbana anlades. Därmed hade KIF en fast plats för såväl idrott som festarrangemang.

Samma år startades seriedeltagandet. Någon större framgång rönte inte laget, men man skrapade i alla fall ihop fem poäng i Västgötaserien klass III E. Det synes som om inte föreningen var mogen för seriespelet vid den tidpunkten. Något B-lag fanns inte. Inte förrän 1931 dyker Kvänums IF åter upp i seriesammanhang och då i Skaraortens Pokalserie. Samma höst är man tillbaka i ”klass III E”-serien. Först därefter fanns också ett B-lag med i seriespel. På samma nivå, i förbundets lägsta serie, höll man till under hela 30-talet. 1941/42 kom första seriesegern med avancemang till Div. V Västra Skaraborgsserien. Där visade laget stor stabilitet med ett par andraplatser som toppar.

1956 invigdes idrottsplatsen vid Oltorp. Genom serieomläggning 1961, då Div. VIII försvann, var Kvänums IF åter tillbaka i lägsta förbundsserien. 1966 kom nästa serieseger, men vad hjälpte det när två år senare även Div. VII tas bort. Återigen var Kvänums IF nere i lägsta serien. 1975 blev det ny serieseger. Samma år invigdes dessutom Nya Idrottsplatsen. Debuten i femman skedde lagom till 50-årsjubiléet. Tio år senare var det dags för ytterligare avancemang, för första gången spel i Div. IV. 1990 når man för första (och enda) året dessutom epitetet ”bästa lag på slätten”. Efter en degradering tog KIF 2001 en ny serieseger samma år som man firade 75-årsjubileum. Två år senare hade emellertid en djupdykning gjorts: raset slutade i Div. VI.

2010 vad det dags för ett samgående med Jungs IF. Konstellationen kallade sig därför helt kort JK10.

Fakta Kvänums IF: 1926- … (sista spelåret 2009). Idrottsplatser: Tegelbruket, Oltorp, Nya idrottsplatsen. Dräkt: Första dräkten lär ha varit gul-svartrandig tröja och svarta byxor. Senare blev röd tröja och blå byxor klubbens ordinarie dräkt. Seriesegrar: 6. 40/41 Div. VII, 1966 Div. VII, 1975 Div. IV, 1985 Div. V, 2001 Div. V, 2006 Div. VI.

Segrar i Varaalliansens inomhuscup: 2

Andra sektioner: Löp-och cykel (enda kvarvarande sektion), bordtennis, bandy, handboll, damfotboll, samt ungdomsverksamhet.

Ungdomsverksamhet. 1946 startades ungdomsverksamheten med ett P16-lag i fotboll. 1961 bildas ett juniorlag och man har då flera ungdomslag i seriespel.

Damfotboll. Som en av de första klubbarna på slätten bildade KIF 1968 ett damlag, som 1972 deltog i den första lokala serien.


Löp-och cykel-sektionen startade 1987 för att ta tillvara det cykel- löp- och skidåkningsintresse som fanns på orten. 1989 arrangerades det första ”Midnattsloppet”, med start och mål vid Oltorp. Det visade sig vara en succé. Två år senare deltog över 500 löpare och snart blev loppet till en långlivad tradition med ett 30-tal olika klasser och ett kringarrangemang, som lockade massor med publik. T.ex. kan nämnas en ”Superstartävling” mellan prästerskapet och företagarna i Kvänum. Till gemytligheten har också Ingvar Oldsberg starkt bidragit som konferenciär under många år.

1994 gav KIF:s elitsatsning på mountainbike frukt med silver och brons på SM. 1996 arrangeras 1:a majloppet på mountainbike för första gången. Det har också blivit till en pågående tradition, liksom nationella framgångar för Kvänumscyklisterna i mountainbike. På 2000-talet kommer de stora framgångarna för Kvänumscyklisterna. År 2000 blev det två SM-guld i mountainbike genom stafettlaget och Frans ”Kinky” Sjöblom i parallellslalom. 2004 tar KIF:s löp- och cykelsektion hela fem SM-guld och året efter ytterligare två. 2006 firar KIF 80-årsjubileum med ytterligare cykelframgångar. Fr.o.m. 2010 består Kvänums Idrottsförening enbart av löp-och cykelsektionen.

Bordtennis. Redan 1945 deltog Kvänums IF med framgång i Varaortens Bordtennisserie.  Folke Skallström, Henry Boström, Holger Svensson och Folke Svensson hör till de mest namnkunniga bordtennisspelarna. Stjärnan i laget var Folke Skallström, som tidigare i Lidköpings BTK blivit Skaraborgsmästare. Kvänums IF arrangerade t.o.m Skaraborgsmästerskapet i bordtennis 1946 – dock inte på hemmaplan, men väl i Skara. Under större delen av 1950-talet spelade KIF i V. Skaraborgsserien.

Bandy har funnits på programmet i olika sejourer. Första gången fr.o.m. 1952. 1969 togs bandyn upp på nytt, men blev inte särskilt långlivad.

Handboll. Inom Kvänums IF var handbollen en stor sport som sektion. 1973 bildades en handbollssektion under ledning av eldsjälen Rolf Wersén. Som mest hade KIF fyra lag i seriespel. A-laget nådde Div. II som bäst. Handbollsverksamheten i Kvänum varade i c:a 20 år – i första vändan. Det som såg ut att ta slut blev bara ett serieuppehåll på tre år. 1995 startades verksamheten upp på nytt. Verksamheten har upphört igen.

Hösten 2009 tog beslutet att gå samman med Jungs IF. 2010 slogs klubben samman med Jungs IF och bildade JK10 IF.

Damfotboll – lagbild
Handboll – lagbilder
Herrfotboll – lagbilder
Historia

Nya Idrottsplatsen