Övriga – Vara-Nossebro Ponnyklubb

När första ryttarföreningen bildades i Vara är inte så lätt att få fram årtal på. Redan i början av 1950-talet fanns en ryttarförening, men den somnade in ungefär samtidigt som hästarna på slätten började försvinna.

1969 gjordes en ny ansats. Vara-Nossebro Ponnyklubb bildades med Kia Ginsell som skapande och drivande kraft. Kia kom ursprungligen från Norrköping. Via Nossebro bosatte hon sig i Vara. Där skaffade hon sig inte mindre än tio engelska ponnyn (större och kraftigare än svenska ponnyn), som hon inhyste på två gårdar i Varatrakten – dels hos Johan Brink på Torsgården och dels hos Johan Jonsson i Heljeved. Ridverksamheten blev således även den uppdelad på två platser.

Redan från början fick klubben, för att tala hästspråk, en galoppstart. Inte mindre än 80-talet medlemmar anslöt sig tämligen omgående från hela Varaslätten och även från Grästorpshållet till. Kravet för att få vara med och rida var att inhandla en hjälm för cirka 50 kr. All övrig utrustning såsom sadlar och dylikt svarade ridskolan för. Avgiften för ridskolan var endast 3:50 för en halvtimma.

Den första styrelsen i Vara-Nossebro Ponnyklubb hade följande utseende: Kia Ginsell ordförande, Anders Karlsson kassör, Lisbeth Johansson sekr. och Ingalena Gustavsson v. ordf.

Varaortens Ryttarförening, bildad 1976, blev en direkt uppföljare till Vara-Nossebro Ponnyklubb.