Håkantorps Idrottssällskap

   

En tidig vårdag 1931 besökte Allan Eriksson Håkantorps smedja för att ”smida planer” med Erik Claesson om att en idrottsförening borde bildas i Håkantorp. De idrottsintresserade i trakten spelade dels i Ryda IK och dels i St. Levene IK. Erik Claesson spelade själv i SLIK, liksom Pelle Berglund och Tyko Nyborg. Den 18 april samlades de nämnda samt ytterligare några hemma hos bröderna Oskar, Rudolf och Hilding Persson på Rylanda. ”Håpe” spelade f.ö. i Ryda IK. I vilket fall beslöt de församlade att bilda ett eget Håkantorpslag. Av någon underlig anledning föll namnet på Idrottsklubben Sparta. Den första styrelsen fick följande utseende: ordf. Oskar Persson, v. ordf. Allan Eriksson, sekr. Hilding Persson, kassör Rudolf Persson samt Karl-Erik Karlsson.

Protokoll fört med I.K. Sparta den 15 juni 1931:

  • 1. Mötet öppnades kl. 10,25 av ordf.
  • 2. Förslag väcktes att inköpa en dressinbod till omklädningsrum. Förslaget avslogs.
  • 3. Mötet beslöt att anordna midsommarvaka med majstång. Densamma inleddes med match mellan Spartas A- och B-lag. Vidare bestämdes att ordna med konditori.
  • 4. Vidare beslöt mötet att fråga respektive markägare om ersättning för eventuella skador, uppkomna på kringliggande marker.
  • 5. Till kommitté för festen valdes; Rudolf Persson, Karl-Erik Carlsson samt undertecknad.
  • 6. Mötet beslöt att tillsätta två revisorer att granska festräkningarna. De tillsatta revisorerna blevo: Tyko Nyborg och Hjalmar Larsson.

Dag som ovan Per-Erik Berglund, sekreterare.

 

I början hade man ingen fast spelplats för aktiviteterna, men efter ett år ordnades en plan på bröderna Perssons ägor i Bockedalen. Skor och övrig utrustning fick spelarna skaffa själva. Intresset var stort så det var inga problem. Problemet låg snarare i utvecklandet. Planen dög t.ex. inte för seriespel.

1934 upplät godsägare C.A. Eneström på Håkantorps Egendom en markbit utmed Hjorthagen till idrottsklubben. Denna plats låg dessutom i omedelbar närhet till samhället. Där iordningställdes en fotbollsplan som fick namnet Skogsvallen. Äntligen kunde ”Spartaianerna” komma med i seriespelet. När klubben sökte inträde i Svenska Riksidrottsförbundet fick man dock inte heta Sparta. En brottarklubb i Skåne hette likadant. Då var det lika bra att kalla föreningen för Håkantorps Idrottssällskap. För att få delta i seriespel måste man dessutom söka medlemskap såväl i Svenska Fotbollförbundet som Västergötlands Fotbollförbund.

1935 var det så dags för Håkantorpsgrabbarna att debutera i seriespel. Det skedde i Järpåsortens pokalserie med en mittenplacering. Påföljande säsonger spelades i Varaortens pokalserie, som HIS tog hem andra året på bättre målskillnad än Längjums IS. Efter ett par år i Varaserien blev HIS bofasta i Centralserien.

Lagom till 20-årsfirande 1951 togs den nya Skogsvallen i bruk intill den gamla. 1957 kom nästa serieseger, även om man då hamnat ända ner i Div. IX Varaserien. Det var ett väldigt ungt lag då, liksom laget 1964 som kom tvåa i dåvarande Div. VII Varaserien. HIS var i alla fall klart målfarligast i serien med hela 87 mål. Jan Eriksson (34 mål), som återvänt efter en sejour i IFK Trollhättan med spel i Div. III, och Rune Aldén (27 mål) kom såväl etta som tvåa i Skaraborgs Läns Tidnings skytteliga.

1975 rustades klubblokalen upp, men 1978 blev sista året i seriespel för HIS-herrarna. Orsak: spelarbrist. Däremot var det långt ifrån slut på HIStorien. Ett damlag fanns fortfarande och som får ett eget kapitel inom damfotbollen.

Ett eget kapitel borde också tillägnas alla kändismatcher och prominenta gäster som besökt Håkantorp genom åren.1956 spelade IF Elfsborgs slocknade stjärnor mot en kombination från Varaslätten. 1960 var det Örgryte IS:s ”slocknade”, 1968 Degerfors, 1971 IFK Göteborg och 1981 IFK Norrköping.

Bland alla fotbollslegendarer som HIS haft besök av på sina traditionella julfester finns förbundskaptenerna Orvar Bergmark, Georg ”Åby” Ericson, Hans Karlsson och Monica Domanski-Lyfors (de båda sistnämnda för damlandslaget). Landslagsmännen Lennart Samuelsson, Gunnar Nordahl, Bengt ”Julle” Gustavsson, Sven-Gunnar Larsson och Anette Börjesson har liksom cyklisterna Björn Fagerlund och bröderna Gösta och Erik Fåglum varit hedersgäster vid olika HIS-evenemang. Vid 50-årsjubiléet 1981 kom dessutom landshövding Karl Fritiofson, tillika ordförande i Svenska Riksidrottsförbundet.

Sommaren 2002 spelades den senaste fotbollsmatchen på Skogsvallen i Håkantorp. Det var fråga om en ”spexmatch” mellan Villa Bandyklubb och en slättkombination.

Fakta Håkantorps IS: 1931- … Idrottsplats: Skogsvallen. Dräkt: Först blå tröjor med vita byxor. Sedan röda eller vita tröjor och vita byxor. Seriesegrar: 2. 1937 Div. VII, 1956/57 Div. IX. Andra sektioner: Ungdomsverksamhet, gymnastik, bandy, bordtennis, damfotboll, tennis.

Jubileumsskrift: Håkantorps IS 50 år 1931 – 1981.

Ungdomssektion. Under 1960-talet var föreningens ungdomsverksamhet livlig med matcher mot bland andra IF Elfsborg, Degerfors IF, Grimsås IF, liksom norska Fredrikstad och Ullevål.

Damfotboll. 1973 startade HIS en damsektion. Det var egentligen fråga om unga töser. I första serien året därpå visade sig HIS-tjejerna vara fullständigt överlägsna sina jämnåriga kollegor. De gick obesegrade genom serien med målskillnaden 59-0. Andra året blev det ”bara” 48-1 i målskillnaden. Det enda insläppta målet råkade ett vara självmål. Därmed hade Håkantorpstjejerna presenterat sig ordentligt och i fortsättningen var det i stort sett damerna som gällde i föreningen. 1976 anordnades en inofficiell landskamp Västsverige-Norge, med en västsvensk kombination mot en kombination av Norges två bästa damlag. Det ledde till ett utbyte för Håkantorp med det norska storlaget BUL.

1978 arrangerades HIS-cupen för damer för första gången i Alléhallen i Vara med elitlag från Norge, Danmark, Sverige och Västtyskland. Det i sin tur resulterade i att Håkantorpstjejerna blev inbjudna till Västtyskland, en resa som blev en upplevelse. Man kan säga att den c:a 10-åriga damverksamheten i Håkantorp var ett enda stort äventyr.

Tennis. När herrfotbollen led mot sitt slut, satsade man i Håkantorp i stället på att bygga en tennisbana. Visserligen gick det åt såväl mycket pengar som arbete till att bygga den fina banan, men det fordrade inte så många att spela samtidigt. 1978 stod tennisbanan klar vid sidan om fotbollsplanen. Vid Skaraborgsmästerskapen i tennis samma år, som anordnades i Vara kommun, utnyttjades även den nya banan i Håkantorp.

Bandy. Mellan 1956 och 1965 hade Håkantorps IS ett bandylag i seriespel, även om man saknade spelplats i närheten. Det blev till att leta lämpliga isplättar på olika ställen.

Gymnastik. Från början av 1940-talet till en bit in på 50-talet bedrevs även gymnastik i Idrottssällskapets regi. Ledare för gymnastiken var bl.a. Einar Ling och Anders Nylén.

Bordtennis. I mitten av 1960-talets togs bordtennis upp på programmet, men bedrevs mest som fritidsverksamhet av föreningens yngre medlemmar. Under 1940-talet fanns en separat bordtennisklubb i Håkantorp.

Som en gemensam nämnare, som egentligen borde ha ett eget kapitel i HIStorien, står det levande uppslagsverket och outtröttlige ledaren Bengt Pettersson. Bengt lyckades vad ingen annan gjorde – nämligen att boka George ”Åby” Ericson som föreläsare. Dessutom under ”Åbys” tid som förbundskapten.

Under 1950-talet anordnades det även danser på idrottsplatsen. Musikanter var mestadels de lokala förmågorna Pentas trio och Hilding Perssons kvartett. Naturligtvis spelade där även Hildings f.d. orkester, Playing Boys.

När fotbollen i Håkantorp dog ut byggdes istället en tennisbana med strängade racket som alternativa aktiviteter. Så skedde också under ett antal år. Dessvärre visade sig även tennisintresset dala så småningom. Då kom en inflyttad dalmas med initiativet att placera bågskyttetavlor på tennisbanan och skjuta med pil. På så vis hålls ändå aktiviteterna igång på motionsstadiet i Håkantorp, där sällskapet lever kvar. En grupp har månatliga möten för skötseln av samhällets grönytor. Den grönyta som fotbollsplanen fortfarande utgör, är dock uthyrd till Skara Kennelklubb.

Artiklar som rör Håkantorps IS:

Skogsvallen
Jubileumsfest 40 år – 1971

Bandy – lagbild
Damfotboll – lagbild
Herrfotboll – lagbilder